Zavařování hub
ilustrační foto: pixabay.com

Zavařování hub

9. 10. 2017

Ráda bych navázala na článek paní Aleny Kučerové z 6.10. o zavařování hub v mikrovlnné troubě. Já podobným způsobem  - až na tu mikrovlnku - zavařuji houby už léta. Přiznám se, že mikrovlnku používám jen k ohřívání jídel, tak bych se do zavařování hub v ní moc nepouštěla. Já to dělám následovně:

Očištěné a pokrájené houby nasypu do velkého hrnce, kde se mi vaří voda, do které přidávám lžičku kyseliny citronové a soli tolik, jak máme rádi normální jídlo, tedy asi  1/2 lžíce na litr vody. Houby nechám povařit asi 5 minut, říká se tomu také blanžírování, pak vyndám a nechám okapat a zchladnout na cedníku.  Do připravených malých sklenic natlačím spařené houby tak, aby tam nebyly bubliny vzduchu, a zavíčkuji. Žádný nálev se nepřidává.

Pak zavařuji v hrnci delší dobu - asi 3/4 hodiny. Vyndám horké, překlopím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Houby můžete použít do jakéhokoliv jídla - do polévky, do omáčky, do salátů  - chuť si udáte sami. Jen smaženice by asi nebyla dobrá. Malé sklenice mají výhodu, že po otevření celou hned zpracujete a nemusíte zbytek nijak ukládat. Mám to vyzkoušené. Podobně zavařuji i zeleninu, když jí mám přebytek  Dělala jsem si takto i  skleničky s polévkovou zeleninou, stačilo pak jen skleničku vyklopit do polévky a nemusíte dlouze čekat, než se povaří.

Houby i zelenina takto zavařená si ponechává svou barvu, a je moc hezké, když ve sklenici vidíte barvu jednotlivých druhů hub i zeleniny.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.