Jak vypadat mladší bez plastik
Ilustrační foto: pinterest.com

Jak vypadat mladší bez plastik

6. 10. 2017

Stárnoucí dáma má na vybranou. Buďto se pouštět do nákladných takzvaně omlazovacích procedur s rizikem, že časem začne vypadat jako umělý kačer Donald, nebo se rozhodnout stárnout přirozeně. To neznamená rezignovat na to, jak vypadá. Jsou finty, které dokáží větší divy, než plastičtí chirurgové.

V jednoduchosti je krása

Všimli jste si toho někdy? Většina zahraničních turistek ve vyšším věku, které brázdí Prahu, vypadá jinak, než většina jejich českých vrstevnic. Mají jednoduché oblečení, často džíny a elegantní krátké kabátky. Účesy jednoduché. Jen málokterá má neforemné vzorované oblečení a na hlavě trvalou typu květák tolik oblíbenou u Češek ve věku kolem šedesátky.

Vidíme to na dovolených, ale často také ve filmech. Mnohé kdysi uznávané herečky a známé osobnosti stárnou přirozeně a přitom vypadají stále mladistvě. Jen se podívejme na snímky z posledních let života Audrey Hebpurnové či Jackie Kennedyové. Jen se podívejme, jak dnes vypadá Brigitte Bardotová či Sophie Lorenová. Vrásky se nesnažily zakrývat, přesto stále působily či působí svěže. Zůstaly totiž oblečené podobně, jako chodívaly v mládí. Ty dámy měly či mají styl a ten s věkem nemizí. Tady je několik zásad, které uberou roky a přitom nic nestojí.

Světlé a střízlivé líčení

I když jsme celý život žily v přesvědčení, že našemu typu sluší výrazné oční linky a rudá rtěnka, okolo šedesátky je nejvyšší čas ubrat na intenzitě líčení i barev. Výrazná rtěnka se vpíjí do vrásek kolem rtů a tím je dělá výraznější. Naopak přirozené béžové či růžovohnědé barvy působí mladistvě a svěže. Čím je naše tvář starší, tím jemnější by líčení mělo být. Neplatí totiž, že výrazné barvy nedostatky na kůži či vrásky zakryjí, případně od nich odlákají pozornost. Je to přesně naopak, jen je zvýrazní.

Krátké vlasy jsou mladší

Přiznejme si to, naše vlasy už nejsou tak pevné a lesklé jako bývaly. I šťastné majitelky husté kštice ve věku kolem šedesátky pozorují, že vlasy jsou mnohem sušší, matnější a lámavější. I dámy, které celý život nosily dlouhé vlasy, by se s nimi měly rozloučit. Drdoly či copy přidávají roky. Rovná mikáda či naopak nakrátko sestříhané vlasy udělají s obličejem divy. Ale hlavně, co se týká účesů, zapomeňme na sousloví: To se už v mém věku nehodí. Není nic horšího než dámy, které žijí v přesvědčení, že v době, kdy dovršíme padesátku, bychom všechny měly mít stejnou hlavu: ani dlouhou ani krátkou, nejlépe lehce zvlněnou, tak nějak nenápadnou. Je to největší chyba. Hlavní je mít dobrý střih, který svědčí i vlasům se zhoršenou kvalitou. Vzpomeňme si na herečku Judi Denchovou, která ve věku po šedesátce ohromila svět nakrátko sešmikanými šedými vlasy, ve kterých vypadá mnohem mladší než umně nabarvené a nakudrnacené vrstevnice. Anebo na nyní velmi populární Helen Mirrenovou. I mezi českými dámami najdeme dobře ostříhané ženy vyššího věku, jen si všimněme socioložky Jiřiny Šiklové či herečky Dany Syslové, jak jim krátké vlasy sluší. Takže doporučení: zkuste mladého kadeřníka, uvidí vás jinak, než kadeřnice, ke které chodíte dvacet let, a třeba vám navrhne něco, na co byste sama nikdy neměla odvahu.

Ohnutá záda přidají roky

Vraťme se do dětství, kdy nás tělocvikáři napomínali: Stůj rovně. Něco na tom je. Svěšená ramena a ohnutá záda přidávají tak deset let a spolehlivě na takové postavě zanikne sebelepší oblečení. Jen si všimněte, že lidé, kteří chodí vzpřímeně, působí zdravější a mladší. To je přesně příklad, kdy nás to nebude nic stát, ba ani moc úsilí. Stačí jen na to pamatovat a čas od času se napřímit jako kdysi v hodinách tělocviku. Čím častěji si vzpomeneme, tím rychleji si na to naše tělo zvykne. Ano, i šedesátileté tělo si zvykne.

Pozor na ostré slunce

Schovejte se před sluncem. Dobu, kdy jsme se s nadšením přes poledne slunily na pláži, případně se ještě dopékaly v soláriu, už máme za sebou. Čím je kůže starší, tím hůře snáší sluneční paprsky a tím více je náchylná k tvorbě pigmentových skvrn. Mladé tělo opálené do hněda působí zdravě, byť opalování zdravé není, ovšem staré tělo opálené do hněda, hezké není. Jen na něm vyniknou vrásky.

Změňme se v dámy, které se procházejí po plážích ve vlajících bílých košilích, volných kalhotách, s vlasy zabalenými v pestrém šátku a celé skryté za velkými černými brýlemi. Filmové hvězdy tak vyrážejí k moři vždy, je to zdravé a ještě k tomu šik. Mimochodem, podívejte se na svou kůži na vnitřní straně ruky pod loktem. Že je hebčí, jemnější a je na ní méně znamének a vrásek než na jiných částech vašeho těla? Ano je to tak. A je to tak proto, že tuto část těla jsme za celý život nejméně vystavovaly slunci.

Pijte obyčejnou vodu

Modelky si sebou všude nosí láhev čisté neperlivé vody. Vědí, že když hodně pijí, jejich pleť je hladší, zkrátka hydratovaná. To funguje v každém věku. Ale nejde jen o pleť, dostatek tekutin dělá dobře i naší hlavě. Nejsme unavené, cítíme se svěže. Sice na to nejsme zvyklé, ale nikdy není pozdě naučit se pravidelně a hodně pít. Aspoň to zkusme a posuďme, jestli na všech těch poučkách o nutnosti pravidelně pít něco je.

Časopisy pro slečny a mladé ženy jsou plné pouček o tom, jak pečovat o svůj exteriér. Všimněte si, že různé rady, co dělat v tom či onom věku pro svou krásu však obvykle končí u věku padesát let. Jejich tvůrci zřejmě mají pocit, že dál už jaksi nemá smysl pro své zdraví a krásu něco dělat. Tak jim ukažme, jak se mýlí.

stárnutí ženy
Hodnocení:
(4.7 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%