Čím jsme starší, tím více nám škodí alkohol
Ilustrační foto: pixabay.com

Čím jsme starší, tím více nám škodí alkohol

10. 10. 2017

Všimli jste si toho někdy? Zatímco ve třiceti nám po třech sklenkách vína bylo fajn, v padesáti máme druhou a cítíme se unaveni. Snášenlivost alkoholu se s přibývajícími léty prudce snižuje.

A pokud někdo tvrdí, že se ho to netýká, nedělá dobře. Jeho orgány s alkoholem bojují mnohem obtížněji, než když býval mladý, i když se on sám třeba cítí být psychicky a fyzicky zcela fit.

"Mnoho lidí ve vyšším věku samo od sebe omezuje pití alkoholu, protože cítí, že jim nedělá dobře," upozorňuje známý bojovník proti alkoholismu primář Karel Nešpor. "Tak je to přirozené. Pokud však starší člověk podléhá tlaku okolí a poslouchá ty, kteří říkají: sklenka nikomu neuškodí, ještě jednu do druhé nohy a podobně, riskuje mnohem více než v mladším věku. Je třeba si také uvědomit, že alkohol se nesnáší s mnoha druhy léků, které starší lidé užívají," podotýká.

Mít kocovinu ve dvaceti je sice nepříjemná, ale pokud se to stane výjimečně, také úsměvná záležitost. Kocovina v šedesáti ale hrozí dalšími vážnými zdravotními následky. "Alkohol zatěžuje srdce, játra, krevní oběh a poškozuje paměť. To všechno jsou faktory, které právě u seniorů mají na jejich kondici obrovský vliv," varuje Karel Nešpor. Případů, kdy zdánlivě banálních pár skleniček způsobilo u staršího člověka velký problém, evidují lékaři čím dál více.

Už to není, co kdysi bývalo

Mnozí lidé jsou totiž zvyklí pít alkohol běžně a neuvědomují si, že s přibývajícími lety jej snášejí jinak. Čtyřicetiletá Klára si před časem dala se svou sedmdesátiletou mámou láhev vína. "Mamince bylo ráno velmi zle. Divily jsme se proč, dříve jsme sedmičku na půl pily zcela běžně. Lékařka řekla, že tato dávka však je pro ženu jejího věku a zdravotního stavu hodně. Maminka zhubla, bere léky, zkrátka tolik vína už pro ni není vhodné," vypráví.

Také dvaasedmdesátiletý pan Stanislav má s pitím nedobrou zkušenost. Celý život si dával s kamarády na chalupě panáky a chodili na pivo. Najednou cítil, že mu každý panák alkoholu dělá špatně. "Zvýšil se mi tlak, dokonce jsem zvracel. Dlouho jsem si nechtěl připustit, že je to alkoholem, vždyť jsem nepil více než dříve. Zkusil jsem dva měsíce abstinovat a lékař se divil, v jak dobré kondici najednou jsem. Upravil se mi tlak, přestal jsem mít závratě," vypráví.

Karel Nešpor dělal průzkum, kolik je v Česku abstinentů. "Těch, kteří nikdy nepili alkohol, je v Česku 2,6 procenta. Těch, kteří začali abstinovat až v pozdějším věku 8,4 procenta, tedy podstatně více a předpokládáme u nich především zdravotní důvody," vysvětluje.

Pozor na skrytý alkoholismus

Ovšem pozor, počet Čechů, kteří se za posledních dvanáct měsíců nenapili ani kapky alkoholu, je ve srovnání se situací v jiných zemích, velmi malý. Podle údajů Světové zdravotnické organizace se za posledních dvanáct měsíců nenapilo alkoholu přes deset procent Čechů. Ovšem na Slovensku to bylo přes třicet procent obyvatel, v Německu přes devatenáct procent, v Rakousku přes dvaadvacet procent a v Polsku dokonce přes osmačtyřicet procent obyvatel. "Spotřeba alkoholu je Česku stále vysoko nad evropským i světovým průměrem," upozorňuje Karel Nešpor.

Zajímavá je studie britských lékařů, kteří tvrdí, že právě mezi lidmi vyššího věku sice na jedné straně přibývá těch, kteří pití omezují ze zdravotních důvodů, na druhé straně ale i těch, ze kterých se stávají takzvaní skrytí alkoholici. Mnozí senioři právě alkoholem zahánějí deprese, samotu, hádky s partnerkou či partnerem, bezradnost ze ztráty práce. Podle britských psychiatrů tvoří mezi závislými na alkoholu až třetinu právě lidé, kteří začali pít ve vyšším věku. Na rozdíl od mladých lidí, co chodí do společnosti, se o jejich závislosti dlouho neví, protože obvykle pijí v ústraní, sami doma.

Existuje tedy něco jako bezpečná dávka alkoholu pro lidi vyššího věku? Ne. Lékaři se brání jakémukoli vytváření norem v této oblasti, protože zdravotní stav a životní styl každého seniora je jiný. Sklenička, která pro jednoho může být příjemné povzbuzení, může pro jiného znamenat start velmi vážných zdravotních problémů.

Takže lékaři vzkazují: Především v teplých letních dnech zacházejme s alkoholem opravdu opatrně!

alkohol
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%