Jak zabezpečit chatu proti zlodějům
FOTO: autorka

Jak zabezpečit chatu proti zlodějům

28. 9. 2017

Chaty a chalupy jsou v našich krajích fenoménem již několik desetiletí. Některé z nich ale s podzimem opouštíme, abychom se do nich zjara vrátili. Ta doba se už bohužel nezadržitelně blíží. Chceme-li po zimě nalézt vše v pořádku a na svém místě, musíme věnovat patřičnou pozornost ochraně a zabezpečení. A to jak před živly přírodními typu mráz, tak těmi nekalými jako jsou zloději.

Zatímco škodám způsobeným mrazem lze zabránit pouhým vypuštěním vodovodního systému a nalitím přiměřeného množství nemrznoucí směsi do odpadů a záchodu, ubránit majetek před nenechavci je složitější, což neplatí jen pro zimní období. V dnešní době máme rekreační objekty vybaveny větším množstvím hodnotnějších lákadel pro zloděje než dříve. Ať už jde o různou elektroniku nebo zahradní a kutilské nářadí. To vše jsou navíc věci, které lze zpravidla rychle zpeněžit.

Vyjděme z premisy, že pokud si vaší chalupu šikovný poberta vyhlédne a bude se do ní chtít dostat, tak se mu to také povede. Nejen policii se v takovém případě může hodit soupis a fotografie cenných věcí včetně výrobních čísel. Je dobré mít objekt pojištěn jak proti živelným pohromám, tak proti vykradení. Cenu pojistky mohou výrazně snížit různé prvky zabezpečení, které jsou někdy k jejímu uzavření přímo nezbytné.  

Zámky i fólie
Největší pozornost bychom měli věnovat dveřím a oknům. Dveře bezpečnostní třídy alespoň 3 a 4 vybavené zámkem odolným proti vyhmatání planžetou by měly být základem. Případná předsazená mříž zloděje nejen zpomalí, ale ty méně zkušené a víceméně náhodné (narkomani, bezdomovci) třeba i odradí. Což platí i o oknech, pokud na nich nejsou okenice. Zároveň by neměla chybět okenní bezpečnostní fólie. Nesmíme zapomínat na případný zadní vchod, střešní okna, garážová vrata či prosklené dveře. Zabezpečit bychom měli i pozemek pokud možno solidním plotem a brankou či vjezdovými vraty s kvalitním zámkem. Mechanickou ochranu je dobré doplnit alespoň minimální elektronickou.

Venkovní světlo s čidlem nad vchodovými dveřmi vám při přiblížení se nejen posvítí na zámek, ale na nezvaného návštěvníka může upozornit, případně jej přímo vyplaší. Zde je dobré dávat pozor na směrové nastavení čidla, aby vám světlem neblikal každý kocour procházející kolem na své noční výpravě. Ani důmyslnější a složitější elektronické systémy nejsou dnes již z říše sci-fi a výrazně se zvýšila i jejich cenová dostupnost. Různých alarmů je široká škála a umí všelijaké věci. Od obyčejného houkání přes odeslání varovné SMS a případné komunikace s dispečinkem bezpečnostní služby až po zapínání či vypínání propojených spotřebičů či přístrojů. Alarmy mohou mít různé druhy čidel (pohybová, tepelná, magnetická) a být nastaveny na rozličnou citlivost pro jednotlivé místnosti či sektory. Při výběru bychom se neměli řídit pouze cenou. Důležitá je certifikace a správná instalace, ideálně profesionální firmou, což by mělo zamezit zbytečným poplachům.  

Kamera nemusí vidět
Dnes již není problém pořídit i kamerové systémy, s kterými se lze kdykoli on-line propojit a podívat se, co se děje. Kamery mohou být skryté nebo umístěné viditelně, což lze doporučit především u těch venkovních opět z důvodu možného odrazení náhodných zlodějů. Popravdě tento účel mohou splnit i kamery vyřazené a nefunkční. To takový pachatel pochopitelně nemůže tušit, pokud není místní a vy se s tímto faktem nechlubíte v hospodě. Jestliže není vaše chata či chalupa někde na samotě či na samém okraji vsi, je dobré poprosit případné sousedy o vizuální dohled, jejich štěkající pes může také nezvanému hostu naznačit, že by měl rychle zmizet. Pokud tato možnost není, je dobré objekt čas od času přece jen na chvíli navštívit a zkontrolovat.

Jak jsme si již řekli, vykradení není nikdy možné stoprocentně zabránit. Toto riziko ale lze výrazně snížit použitím výše popsaných bezpečnostních opatření, jejich kombinací či doplněním o nějaká další. Pokud jste dočetli až sem a některá z doporučení použijete či již používáte, pak se ještě hodí i jistá dávka štěstí, abyste při své další návštěvě našli vše tak, jak jste zanechali.

 

Richard Śerý pro portál i60

chaty a chalupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.