Marie Příhodová: Reflexní terapie není žádná magie
Ilustrační foto: pixabay.com

Marie Příhodová: Reflexní terapie není žádná magie

18. 9. 2017

Marie Příhodová se zabývá reflexní terapií na plný úvazek od roku 1999. Tomuto oboru, který si už zajistil nemálo příznivců, se ale věnovala už dlouho předtím. Jeho poznávání, aplikaci i zdokonalování sebe sama ráda obětovala většinu svého volného času.

Sama však o sobě skromně říká: „Studium nikdy nekončí.“ Přátelé a známí, kterým svým zákrokem pomohla vrátit zdraví či předejít nemoci, ji nakonec přesvědčili, aby se této ozdravné metodě věnovala naplno.  

Kde správně přitlačit?
Reflexní terapie je technika, při níž se jemným tlakem masírují reflexní plošky na chodidlech nebo rukou. Patří mezi nejstarší léčebné metody. Využívá schopnost lidského mozku starat se o vlastní tělo. K této činnosti jej zcela cíleně provokuje. Ono „vybuzení“ spočívá v přítlacích na zcela konkrétní místa. Paní Marie k určení diagnózy klienta a následné léčbě používá chodidel jeho nohou. Vychází vlastně z principu akupresury. Při její aplikaci se odráží od skutečnosti, že jednotlivé části těla jsou přeneseny do určitých bodů a zón na chodidle. Pracovat tak může s tělem jako s uceleným systémem a současně respektuje zákonitost a vztahy jeho fungování. Tuto metodu používali již američtí indiáni, od nichž ji v novodobé historii převzal například dr. Fetgerald (USA). Pomocí této terapie lze ovlivnit široké spektrum obtíží, například bolesti v oblasti páteře a pánve, revmatické a jiné bolesti kloubů, bolesti hlavy, lymfatický systém, chronické záněty dutin, oběhové a dýchací ústrojí, potíže v oblasti trávicího a vylučovacího ústrojí, neprokrvování končetin, hormonální systém a podobně.  

Seznamování s překvapením
„S prvním léčitelem jsem se setkala někdy v mých dvaceti letech“, vzpomíná Majka a pokračuje. „Ta přednáška byla svým způsobem tajná, za dob totality to ani nebylo jinak možné. Léčitel přiložil na člověka ruce a říkal, že se mu uleví. Dívala jsem se po lidech okolo sebe a všichni se tvářili, že tomu věří. Já se tehdy špatně pohnula v autě a nemohla otáčet hlavou. Chodila jsem jako robot, jistě to všichni znáte. Byla jsem moc zvědavá, zda mi léčitel může pomoci. Když na mě přišla řada, položil mě na lehátko, „sjel“ mé tělo rukou a řekl: Máte vyoperované slepé střevo, srůsty na pravém vaječníku, vředy na dvanácterníku a zablokovaný krk. Došla mi řeč. Známého, který mě sem přivezl, jsem se později ptala, co všechno mu o mě napovídal, ale ten odtušil, že vůbec neví, že něco takového „vlastním“... Pan Toušek mi tehdy krk rozhýbal, i když bolest úplně neodezněla. A všechno co řekl, byla stoprocentní pravda. Úžasně mě to chytlo „za srdce“ a chtěla jsem se o podobných věcech dovědět maximum.“  

Krok za krokem
První odborný kurz Marie absolvovala začátkem devadesátých let. Reflexní terapie není žádné čarování. Zmáčknete určitý bod a následuje reakce. Podstatnou roli hraje i psychika. Existují v zásadě dvě školy reflexní terapie. Jančova staví na tom, že je důležité poznat strukturu tkáně a zjistit, co se v orgánu děje. Mnoho odborníků ji považuje za přesnější. „Druhá metoda vychází z pocitu bolesti, ale zdá se mi, že může být zavádějící. Uvedu příklad: K ne příliš zkušenému terapeutovi přijde klient psychicky zdeptán. Mačkáním bodů na chodidle terapeut zjišťuje intenzitu bolesti a dostává vysoké hodnoty – tedy možné onemocnění klienta. A tím mu ještě přidá k jeho utrápené dušičce... Pacient si pak myslí, že je s ním všechno úplně špatné. Proto je nutné postupovat velmi opatrně a veškeré kroky vážit jako na lékárenských vahách,“ je přesvědčena M. Příhodová.  

Když se v těle něco děje
Na chodidlech lze poznat podle barvy, změny a motoriky tkáně, že se v těle něco děje. Normálně by neměl vzniknout otlak na místě, které je zdravé. Postižené místo lokalizuje odborník pouhým zrakem. Pak si musí „sáhnout“ a teorii ověřit. Kuří oka a různé „nepatřičnosti“ se udělají jen v místě, kde je určitý orgán oslaben. Jinak by totiž nohy měly být odolné, a tudíž úplně čisté. Ne vždy je na vině nevhodná obuv. Někdy tomu tak může i být, ale tkáň by si vše měla pohlídat.  

Diagnostika aneb hledání příčiny
V určování diagnózy se postupuje podle hmatu. Na ploše chodidla jsou promítnuty kompletně všechny orgány celého těla. Například na hraně chodidla najdete celou páteř. Ze struktury tkáně můžete určit v jakém stádiu a v jakém stavu se ten který orgán nachází. Zmapovat je lze dokonce až od raného dětství. Například objevíte úraz či dávnou prodělanou mononukleózu. Někdy může nastat „konflikt“ v historii, proto ji terapeut potřebuje od klienta znát. Jinak neurčí, zda se ono stadium teprve chystá, a nebo už je minulostí. V případě minulosti je místo na chodidle hodně zatuhlé. Co se teprve připravuje má jemnou strukturu. „Snažím se zjistit úplnou příčinu problému. Klient může trpět sérií nemocí a já musím hledat jejich počátek, skutečný kořen problému, který pouze čekal na vhodnou dobu. Když ho najdu, další postup už nebývá složitý.“  

Léčivá masáž
První krok byl učiněn – máme diagnózu. Poté následuje rozmasírování konkrétních bodů, tedy orgánů v těle. „Bod bývá zatvrdlý, neproudí jím energie tak, jak by měla. Když se mi místo podaří rozmasírovat, začne být průchozí, orgán v těle se jako by nastartuje a začíná si sám regulovat očistný proces. Proto doporučuji: Nikdo nic nezkazí, když bude chodit bos po nerovném terénu či využívat speciální rohožku. Někdy se mi povede rozmasírovat postižené místo napoprvé tak, aby bylo vláčné a měkké. Zákrok je potřeba opakovat. U reflexní terapie se mi líbí její zpětná vazba, terapeut nemůže klientovi nic nalhávat – on sám reakci v těle cítí.“ Masáž trvá obvykle hodinu. Při akutních potížích přicházejí lidé zpočátku každý týden, preventivně stačí jednou za měsíc i za půl roku. Je to velmi individuální.  

Nezapomínejte na bylinky
Marie Příhodová nedá dopustit na byliny. Nejvíce samozřejmě oceňuje čerstvé, které jsou nejúčinnější. „Žádná metoda není samospasitelná, to platí i pro reflexní terapii. Čím více metod člověk zná, tím lépe. Jako podpůrnou léčbu doporučuji bylinky, opět vybírané individuálně. Úplně nejlepší jsou sezonní, natrhané na zahrádce. Bylinkové čaje neuškodí a v pitném režimu je považuji za velmi důležité, ne-li přímo nezastupitelné,“ dodává terapeutka.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.