Co je to CoURAGE? Odvaha vystoupit z řady
Foto: autorka

Co je to CoURAGE? Odvaha vystoupit z řady

4. 9. 2017

Původem francouzské slovo COURAGE  [čti kuráž] znamená v češtině ODVAHU, STATEČNOST nebo CHUŤ. Zlíňané už ale více jak rok vědí, že se jedná o první zlínský CONCEPT STORE, podporující trvale udržitelnou módu, zaměřený na české módní návrháře a designery šperků a doplňků.
V titulku uvedené motto mě zaujalo natolik, že jsem paní Ivetu Stavjaníkovou, majitelku obchodu CoURAGE, požádala o rozhovor.

Můžete našim čtenářům vysvětlit význam spojení concept store?

Concept store je vlastně takový obchod s konceptem (pojetím). Ve světě i u nás už se rozmáhají obchody zaměřené na design a módu, přírodní kosmetiku, podporující lokální ruční výrobu, spojené např. i se zdravým jídlem nebo kavárničkou. Hlavně se ale jedná o spojení dobrého vkusu v určitém stylu, který je pečlivě vybírán a domlouván.

Co bylo tím rozhodujícím impulsem pro začátek podnikání v oblasti módy?

Impulsem bylo, že ve Zlíně nic takového neexistovalo. Top designu, krom zahraničí, se daří převážně v Praze, do malých měst se dostává spoře. Zlín je ale plný škol, je zde univerzita, lidé, kteří zde zůstávají a věnovali se oborům blízkým designu, za ním ale museli jezdit.

Co si máme představit pod pojmem trvale udržitelná móda?

Tak, jak je již v názvu: móda, která je trvalá, nepodléhá módnímu diktátu, neřídí se módními výstřelky. Věc, kterou si kupujete s rozmyslem, investujete do svého stylu a z něj vám nemá kdy odejít - leda kvůli změně velikosti :-). Nicméně i tak lze tento oděv většinou dobře prodat / dát dál i za x let, protože se obvykle jedná o nadčasovou nestárnoucí věc.

Výrobky kterých módních návrhářů a designerů nabízíte?

Hlavním konceptem jsou čeští nebo slovenští autoři. Sem tam se mohou objevit i "přespolní", ale základ jsou "naši". A těch jmen a značek mám již přes 30, takže nebudu vyjmenovávat ani příklady, jelikož těžko určuji, kdo má přednost. Stačí se přijít podívat :-).

Při vstupu do obchodu zaujme zákazníka jednobarevnost modelů, absence vzorů. Je to záměr?

Záměr to není, ani jsem si nevšimla :-). Je to možná tím, že si autory vybírám sama a líbí se mi minimalistické věci, nadčasové a taky trochu nezvyklé. A ze své zkušenosti vím, že jednobarevnými věcmi nic nezkazíte a nebudete se muset nikdy stydět, že jste někdy "ujela" na takovém nebo makovém vzoru.

Z jakých materiálů jsou modely vyráběny?

Modely jsou převážně z přírodních materiálů - bavlny, hedvábí, bambusové viskózy, vlny, atd.  Kožené věci pak z třísločiněné přírodní usně z ověřených poctivých zdrojů.
Látky se snaží návrháři používat české, ale někdy je potřeba využít kvalitní výrobu z Německa či Francie.

Které další výrobky nabízíte?

Kromě oblečení jsou to hlavně šperky, pak doplňky jako batohy, kabelky, peněženky, opasky, dále třeba designové hračky nebo sešity. Dokonce stolní zrcadla / šperkovnice.

Jací zákazníci si našli do Vašeho obchodu cestu?

Mezi prvními byli samozřejmě mí přátelé - architekti, designéři, výtvarníci a postupně se od nich okruh rozšiřoval. Ale teď se zastaví i ti zvědaví, co jdou kolem, a ti, kteří mají zájem o originální věci. Ale jací, lze těžko říct - většinou jsou milí a nadšení :-).

Připravujete nějaké novinky?

Novinky uvádím poměrně často, takže je vlastně připravuji pořád. Opět přibydou nové značky, nové krásné věci, které vás mohou doplňovat a provázet po celý život, tak jak tomu bývalo dříve. A tyto věci i časem získávaly na hodnotě.

 

S paní majitelkou concept store CoURAGE jsme se dohodly na spolupráci při letošní "MÓDNÍ PŘEHLÍDCE nejen PRO 50+", která se uskuteční 21. září 2017 od 15ti hodin. Pozvánku již na třetí ročník naleznete pod rozhovorem. Můžete se těšit nejen na několik originálních kousků z obchodu paní Stavjanikové, ale i na celou řadu nadčasových modelů z "Green butiku" paní Zuzany Plaché, která se rovněž věnuje trvale udržitelné módě. Přijeďte se podívat, přijďte nás podpořit. Srdečně zveme všechny íčkaře do Zlína!

móda Modelky
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.