Seriál o českých značkách:
ETA nejsou jen vysavače

Seriál o českých značkách:
ETA nejsou jen vysavače

29. 8. 2012

Příští rok uplyne 70 let od založení společnosti ETA, tradičního českého výrobce vysavačů a dalších elektrospotřebičů pro domácnost. Značka si stále drží punc kvality i dobrou pověst: výsledky výzkumů ukazují, že ji kladně hodnotí 96 procent Čechů.

V současnosti je ETA největší výrobce domácích elektrospotřebičů u nás – a to i navzdory silné zahraniční konkurenci. Cesta k tomuto postavení ale byla dlouhá.

Dlouholetá historie

Kořeny dnešní společnosti ETA sahají do roku 1943, kdy byla v Hlinsku založena pod jménem ESA (Elektrotechnická společnost akciová). Duší podniku byl podnikatel Jan Prošvic, který v té době již řídil vlastní továrnu na výrobu elektrických přístrojů v Praze. Spojil se s chotěbořským výrobcem kovového zboží Eckertem a společně zakoupili objekty potřebné pro výrobu. Svoji novou firmu pak pod názvem ESA nechali zapsat do obchodního rejstříku 3. září 1943.

Krátce na to se zde rozjela i výroba elektrospotřebičů pro domácnost, především žehliček a elektrických vařičů. Jejich základem byly topné spirály vlastní výroby ukládané do keramických nosníků nebo do keramických korálků. Jan Prošvic se brzy stal nejen ředitelem, ale také hlavním akcionářem firmy. Po skončení druhé světové války zakoupil další objekty a přesunul do nich i své podnikatelské aktivity z Prahy. Na podnik pak byla sice uvalena národní správa, v jeho čele ale i potom dál dlouho stál původní majitel.

Roku 1948 ESA zakoupila licenci švédské firmy Maxim-Aurau, na jejímž základě pak vyráběla trubková topná tělesa. Po znárodnění na počátku 50. let byla společnost ESA začleněna do koncernu Elektro-Praga Hlinsko. Jedním z největších milníků ve vývoji podniku se stal rok 1952, kdy se z koncernu vyčlenil samostatný podnik Elektro-Praga Hlinsko a především zde začala výroba vysavačů převedená sem ze znárodněného provozu v Rýnovicích.

Roku 1953 v podniku vzniklo v národním podniku Elektro-Praga Hlinsko vlastní vývojové a konstrukční oddělení, které se zabývalo jak topnými tělesy, tak vysavači a dalšími elektrospotřebiči. Už tehdy se tu ale zaměřili také na design výrobků. I díky tomu podnik úspěšně vyvážel nejen do zemí východního bloku, ale také do Rakouska a Francie.

V 60. letech si podnik zaregistroval značku ETA. V roce 1964 přešla výroba do nové moderní tovární haly s plochou více než 7000 čtverečních metrů. Firma postupně získala dominantní postavení na trhu elektrospotřebičů v celém tehdejším Československu.

Bohatý výrobní program

Po změně poměrů na přelomu 80 a 90. let se Elektro-Praga Hlinsko opět stala akciovou společností a prošla kupónovou privatizací. Největší podíl v ní získaly privatizační fondy velkých bank, které ji řídily až do roku 2001. V roce 1996 byl název změněn na ETA a.s. Přibližně v téže době se od ostatní produkce oddělila výroba topných těles a přešla do nové jednotky s názvem Závod 03.

K významným změnám došlo roku 2001. Zatímco závod 03 přešel z vlastnictví ETA do majetku společnosti Backer Elektro CZ (součást BACKER GROUP patřící švédskému koncernu NIBE INDUSTRIER AB), hlavním vlastníkem zbytku firmy se stala společnost Plastikov s.r.o. patřící do skupiny libereckého podnikatele Marka Rybýře. Ke švédskému majiteli odešla především výroba topných těles, zatímco v ETA a.s. zůstala výroba elektrospotřebičů. Pod novým vlastníkem se v ní začaly vyrábět také výlisky z plastických hmot a doplňky pro automobilový průmysl.

V roce 2005 byly ve společnosti vytvořeny dvě nové divize: Elektrospotřebiče a Plastikov-výroba komponentů.

Dnes je společnost ETA a.s. součástí skupiny ETA, kterou kromě ní tvoří ještě také tři dceřiné společnosti: Plastikov CZ a.s., ETA-Slovakia spol. s r. o. a ETAFILTER a.s. Od roku 2007 je společnost ETA vlastněná investiční skupinou Benson Oak Capital, která začala s restrukturalizací a postupným omlazováním společnosti. Loni pak firmu prodala majiteli řetězce elektroprodejen Euronics, společnosti HP Tronic.

Současný výrobní sortiment společnosti ETA tvoří 36 druhů produktů, které se prodávají ve více než 100 typech a provedeních. V kuchyni se například setkáváme s jejími kávovary, mixéry, kuchyňskými roboty, vařiči, fritézami, grily nebo pekárnami chleba. V koupelnách zase najdeme holicí strojky, zubní kartáčky, masážní strojky, kulmy na vlasy a jiné přístroje. Výrobky z ETY se ale starají také o pohodu v obytných a pracovních prostorách: v jejím sortimentu jsou ventilátory, klimatizace, infrazářiče, zvlhčovače vzduchu a ohřívače. Většina výrobků je výsledkem vlastního vývoje a konstrukce. Základem sortimentu ale stále zůstávají vysavače. Tuzemská obchodní síť ETA spravovaná dceřinou společností ETA-TRADING má v současnosti 50 maloobchodních prodejen a 3 velkoobchodní střediska.

Další články autora na www.novakoviny.eu

ETA tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.