Fotoreportáž: Není malých cílů - ZLATÝ CHLUM
Foto: autorka

Fotoreportáž: Není malých cílů - ZLATÝ CHLUM

27. 8. 2017

Správně to možná je, že není malých rolí, ale já tvrdím, že není malých cílů. Asi před třemi lety jsme si s manželem slíbili, že se vydáme na malý turistický výšlap z Rejvízu na Zlatý Chlum. Na rozhledně jsme byli již několikrát, ale nikdy trasou z Rejvízu. Člověk míní, (pánbůh) život mění. I když to není žádný velký cíl, tak moje zdravotní situace mi nedovolila, abychom jej uskutečnili.
Až včerejší den, předposlední srpnové úterý 2017, bylo nejen počasí jako stvořené na procházky, túry, výšlapy, ale i vše ostatní bylo v „cajku.“
A tak jsme se vydali na pohodovou malou túru k dobytí 26 metrů vysoké rozhledny Zlatý Chlum.
Podle návodů našich zlatohorských přátel jsme se rozhodli jít trochu jinou cestou, než vede turisticky značená trasa. Nešli jsme po „červené“, ale šlapali jsme po lesní, neznačené cestě po vrstevnici.
Do cíle jsme dorazili před polednem, vyšlapali jsem 140 schodů na ochoz krásné, opravdu krásné rozhledny a kochali se výhledy jak na Jeseník, tak i na Českou Ves, Supíkovice, ale i na Nyské a Otmuchovské jezero. Byl sice mírný opar, ale výhled byl slušný i díky tomu, že kolem rozhledny nerostou stromy až do nebes.
U rozhledny je hospůdka (zvenčí nic moc, uvnitř je to lepší) a venku turistické posezení. Můžete si zde posedět, sníst přinesenou svačinu a nebo si něco na zub koupit v hospůdce.
Přestože jsem jesenický patriot, musím se zmínit i o své rozladěnosti, a to hned na třikrát.
První rozladěnost: turistické posezení u rozhledny – nutně potřebuje opravu. Lavice i stoly drží pohromadě snad jen silou vůle. Sedejte proto opatrně, prosím.
Druhá rozladěnost: cedule WC vás pošle do zaminovaného pole za hospodou. Ne doslova, ale ten pocit musí mít každy, kam šlápnout a nešlápnout? Protože jediná kadibudka pamatuje zřejmě ještě minulé století, a to dobu předválečnou. Nejsem tak silná povaha, abych do ní nahlédla nebo dokonce vstoupila. A zřejmě ani mnoho ostatních. Přičupnu a papírové kapesníčky zastrčím klackem do listí, ale mám pocit, že vše je marné. Papíry jsou prostě všude, fuj tajbl, pane přednosto.
Třetí rozladěnost: mám hlad jako vlk. Auto parkujeme na hlídaném parkovišti u penzionu Rejvíz (celodenní parkovné 40,-- Kč), a tak za místo pozdního obědu volíme práve penzion Rejvíz (je to ten s historickými vyřezávanými židlemi). Celý den mám chuť na smažený sýr. V restauraci voní česnečka. A tak si objednáváme česnečku, smažák a hranolky. Páni, při placení zírám. Právě jsem snědla nejdražší smažák ve svém životě. Za jednu porci smaženého sýru platíme 140,-- Kč. Podotýkám, cena je pouze za plátek sýru.
Shrnutí: v penzionu Rejvíz už nikdy obědvat nebudu. Ještěže jsme si nedali kuřízek. To by byla cena jak za celou drůbežárnu i s ředitelem.
Víte co, pojdte se raději se mnou podívat na nějaké fotky :-) :-(

Více o Zlatém Chlumu na: http://www.jeseniky.net/rozhledna-zlaty-chlum

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%