Jaká vína budete moci ochutnat na WINE&ART PRAGUE 2017?
Ilustrační foto: pixabay.com

Jaká vína budete moci ochutnat na WINE&ART PRAGUE 2017?

25. 8. 2017

Čtenáře portálu i60 jsme již upozornili, na blížící se akci WINE&ART PRAGUE, která se uskuteční v Praze v sobotu 9. září. V 1. díle představujeme pět vinařství, která budou nabízet v rámci toto setkání svoje výrobky.  

Vinařství Volařík
Cit pro dobré víno je Mikulovsku vlastní, získat jej ovšem trvá někdy celé generace a stojí mnoho úsilí a odříkání. V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům. Zakladatelem Vinařství Volařík, které vstoupilo na trh pod tímto označením v roce 2007,  je Ing. Miroslav Volařík. Vinařství nyní obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti, z toho 4,2 ha v režimu ekologického zemědělství. Vyrábí přívlastková, zejména bílá, vína. Produkci doplňují vína rosé a od roku 2011 i Sekty Volařík.

Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať  svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hroznů. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě - Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, Levá klentnická. Při výrobě je terroirovým vínům věnována speciální péče tak, aby vynikla jedinečnost vinice, v níž réva roste. Mošt je zakvášen divokou kulturou kvasinek, během kvašení a následného zrání vína nejsou používána žádná čiřidla. Pracuje se s co nejmenšími dávkami oxidu siřičitého, před lahvováním je provedena pouze hrubá křemelinová filtrace. Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti a jsou předurčena k dlouhému vývoji v lahvi. Vinařství je od roku 2011 členem  Aliance vinařů V8, je i  zakládajícím  členem VOC Mikulov a VOC Pálava.

ZD Sedlec u Mikulova
Zemědělské družstvo Sedlec bylo založeno v roce 1950 a navázalo na historickou tradici pěstování vinné révy v Sedleci, kdy první písemná zmínka o zdejších vinicích sahá do roku 1414. Důležitým milníkem v historii vinařství se stal  nástup Ctirada Králíka do funkce sklepmistra a po transformaci družstva v roce 1991 začíná nová éra  podniku s výraznou orientací na výrobu vína. Postupnou pečlivou výsadbou mladých  vinic  dosáhli až dnešní výměru čítající 120 hektarů. Vinice jsou soustředěny výhradně v katastru obce Sedlec, situovány jsou na jihovýchodních svazích nad největším moravským rybníkem Nesytem, jehož zrcadlový efekt a mikroklima spolu se sprašovými půdami a vápenitým podložím dodávají těmto polohám punc jedinečnosti. Vinařství patří k tradičním výrobcům kvalitních přívlastkových vín a o jejich kvalitě svědčí mimo jiné i to, že byla  podávána na slavnostních tabulích pro anglickou královnu Alžbětu II. a manželku amerického prezidenta Hillary Clintonovou. 

Snahou Ctirada Králíka, označovaného za nejlepšího básníka mezi vinaři a nejlepšího vinaře mezi básníky, je, aby sedlecká vína co nejlépe souzněla se  zdejším terroir a naplno vynikla i jejich poetika.  V družstvu vyrábějí téměř převážně bílá vína, která jsou pro místní půdní a klimatické podmínky ideální, v menším zastoupení můžeme vychutnat i výborná růžová a červená vína. Filosofií firmy je, aby měla vína odrůdový charakter při zachování místního terroir, byla chuťově vyvážená, svěží a přispívala k dobré náladě.          

Vinařství NEPRAŠ&Co.
Jejich vztah k vínu je celoživotní proces, a to doslova u každého, kdo se na práci v tomto pavlovském vinařství  podílí. Rodinné vinařství NEPRAŠ & Co. je totiž více než rodina. Vedle obvyklých rodinných vztahů je dohromady spojuje jejich víno a vinice, na kterých společně pracují a se kterými doslova žijí. Jejich zjevná láska k vínu tedy hraje roli v jejich každodenním životě.

Motivací k práci ve vinařství je pro ně odpovědnost k jedinečnému místu, kterým Pálava je, k historii naší kultury, k přírodě a krajině a v neposlední řadě samozřejmě také k lidem, kteří zde žili a pracovali před nimi. Plně si uvědomují, podle vlastních slov  metafyzickou sílu tohoto místa, a proto  si dali za úkol na ni upozornit tak, jak umějí: tedy prostřednictvím vlastního vína. Návštěvníkům  vinařství chtějí ukázat mnohem více, než pouhé víno. Milovníkům vína sdruženým v Gravettien klubu chtějí zprostředkovat nevšední zážitky ze vztahu vína a jídla vytvářejících komplexní culinárium Pálavy, tohoto nejen v rámci naší země naprosto ojedinělého místa. Protože víno, to je opravdu kultura. Radomír Nepraš je původním povoláním památkový architekt – restaurátor. Pracoval na rekonstrukci významných historických budov ve střední Evropě, zejména v Praze, Vídni, Mnichově a jinde. Je autorem a zakladatelem projektu Národní vinařské centrum a národní soutěže vín a degustační expozice Salon vín České republiky. Je také autorem projektu Greenways a 48. rovnoběžky, působí ve výboru pro přípravu apelačního systému v České republice. Zakládal rovněž prestižní  Alianci vinařů V8.  

Víno J. Stávek  
František Kopřiva byl ve dvacátých letech dvacátého století v okolí Němčiček obzvlášť vyhlášeným vinařem a hostinským (také starostou a předsedou místního Sokola). Jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček František dal také základ rustikálnímu cuvée Karmazín. Hosté se ke Kopřivům sjížděli nejen za výborným vínem, ale také kvůli vynikající kuchyni prababičky Marie Kopřivové. V roce 1913 se Františkovi a Marii narodil syn Boleslav Kopřiva, který o VINAŘSKÝ DVŮR a vinaření pečoval dál. Ve stejném roce se na druhém konci obce Němčiček narodil v rodině prostého viničního dělníka Josef Stávek. Jožka Stávek byl malým vinařem, ale o to více společenským a veselejším člověkem. Ostatně jeho šibalsky dlouho zatajovaným receptem je cuvée Dědova večerka. 

Během svého života vychoval tři syny, tři dcery a dvanáct vnoučat, kteří se téměř všichni v dnešní době vinařstvím zabývají. Jožkův syn, Jaroslav Stávek se přiženil právě do rodiny Kopřivů a vinaření na VINAŘSKÉM DVOŘE převzal. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée Áčko, které odráží styl jeho oblíbených vín. Momentálně VINAŘSKÝ DVŮR vede čtvrtou generací Jaroslavův nejmladší syn Jan StávekTÁVEK. Vzhledem k tomu, že byla pro Jana práce ve vinici a ve sklepě za mlada příliš všední, nevydal se po absolvování Gymnázia v Hustopečích hned na studium vinařství. Prvně graduoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci z oboru Ekochemie. Studium výroby vína zahájil až po několika sklizních samostatného vinaření. Zájem o technologie vína byl natolik hluboký, že po získání červeného inženýrského diplomu získal po sepsání dizertační práce také doktorský titul. V roce 2013, na stoleté výročí narození dědečka Boleslava Kopřivy a dědečka Josefa STÁVKA, se vinařství přejmenovává z názvu VINAŘSKÝ DVŮR na VÍNO J. STÁVEK krátce na to, v roce 2015 získalo ze 27 nominovaných vinařství  prestižní  titul Vinařství roku.  

Vinařství Baloun
Radomil Baloun: je slyšet, je vidět a umí. Není nijak vázán konvencemi ani společenskými, ani vinařskými. Začínal soukromě podnikat za podmínek, které mu nikdo nemohl závidět, a mnohé z podnikatelů by od jakéhokoliv podnikání odradily. Sám na tuto dobu vzpomíná: Co vás nezlomí, to vás posílí. Tak to funguje v celém životě. Je to vlastně o schopnosti člověka se učit a poučit. O učení při výrobě vína, to platí dvojnásob, protože každý rok máte pouze jednu sklizeň, tedy jednu zkoušku. Musíte proto maximálně využít všech zkušeností, které jste získal, aby se dostavil lepší výsledek. I zde platí pravidlo, že pokud dva dělají stejnou věc naprosto stejně, výsledek ještě nemusí být stejný a také nebývá. V životě jsem se toho naučil mnoho a doufám, že  tomu ještě není konec. Ale pokud bych měl odpovědět co si myslím, že jsem se dosud naučil nejvíc, tak asi rychle chápat, jak věci  fungují. To se ukázalo, když v roce 1991 založil vinařství  a o dva roky později se stal majitelem střediska ve Velkých Pavlovicích (bývalý sklep Státního statku) a střediska v Hustopečích (bývalé Vinařské závody).  Dnes vlastní vinařskou firmu s moderními technologiemi a krásnými historickými sklepy s barikovými sudy, kde zrají vína, která pravidelně získávají ocenění na výstavách doma i v zahraničí. Říká, že k vybudování firmy k obrazu svému mu nebude jeden život stačit.  

 

Partnerem akce WINE&ARTPRAGUE je portál i60, a proto čtenáři dostanou slevu 20%. K té se dostanou tak, že na našem webu: www.vinoaumeni.cz, napíší jména osob s heslem i60 a na výdejním místě v Karolínu vchod z ul. Železné, v den akce 9. září, získají vouchery za 230 korun na své jméno pod heslem i60. Bližší informace na našem webu: www.vinoaumeni.cz

víno výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.