Zlaté Hory a Maria Hilf
Foto: autorka

Zlaté Hory a Maria Hilf

15. 8. 2017

Naše dovolená v Jeseníkách pokračuje - dopoledne jsme s Elenkou a Honzou navštívili známý Rejvíz a potom jeli do Zlatých Hor na oběd a setkání s Janičkou a Pavlem. To už nás bylo šest. Společně jsme se vydali do Zlatokopeckého skanzenu na vlastní oči spatřit Zlatorudné mlýnky.

65-1.jpg

 Při cestě ze Zlatých Hor do Ondřejovic leží malebné Údolí Ztracených štol. Říčka Olešnice zde opouští úzce zaříznutý úsek údolí a po miliony let ukládá zlato do náplavů. Zdejší rýžoviště byla těžena povrchově i hlubinně, tzv. měkkým dolováním. Pravý břeh Olešnice je poset pinkami, obvaly i odvaly. Je protkán nespočetnými kanály pro přívod vody do rýžovišť. Hlavní přívodní kanál je stále v provozu. Geologové v těchto místech prokázali vysoké obsahy zlata s opětovným nabohacováním. V hloubce cca 5 m bylo průzkumnou šachticí odhaleno vydřevené důlní dílo, zřejmě jedna ze ztracených štol, ukrývajících zlatonosné žíly. Spekuluje se i o provázání ztracených štol s 6 km dlouhou štolou Tří králů, ústící ve vzdálených polských Glucholazích a prokazatelně pokračuje až za zlatohorské nádraží.

 Na říčce Olelšnici jsme zastihli tři zlatokopy, kteří rýžovali zlato. Zajímavá podívaná :-)

 7-51.jpg

 

Po projití celým skanzenem jsme následně popojeli o kousek dál a navštívili další zajímavost Zlatých Hor - Poutní místo Maria Hilf - Panna Maria Pomocná.

 01-119.jpg

Poutní kostel Panny Marie Pomocné se nachází asi tři kilometry jižním směrem od Zlatých Hor v okrese Jeseník. V první polovině 18. století zde byla vystavěna dřevěná kaple, později přestavěná na kostel.

Bohoslužby v kostele se konaly až do roku 1955, kdy je komunistické úřady zastavily a vydaly také zákaz konání poutí. Navzdory snahám věřících kostel poté podlehl devastaci a režim rozhodl o jeho demolici. V roce 1973 byl kostel vyhozen do povětří a buldozery srovnán se zemí.

V únoru 1990 byl ustaven přípravný výbor pro obnovu poutního místa. Dne 22. dubna téhož roku Svatý otec Jan Pavel II za účasti statisíců věřících posvětil na Velehradě základní kámen pro stavbu nové mariánské svatyně. V dubnu 1993 byly zahájeny stavební práce, olomoucký arcibiskup Jan Graubner posvětil nový poutní kostel 23. září 1995.

Nedaleko poutního kostela najdete Posvátnou studánku - kdy po umytí její vodou omládnete a uzdravíte se...jak praví pověst..

 3-75.jpg

 

První den dovolené v Jeseníku jsme zakončili v Mikulovicích u Elen s Honzou spolu i s Janou a Pavlem, kde jsme ochutnávali jednak rebarborový řez "Tolarka" od Jany, ale i skvělý drobenkový koláč od Elenky :-)

Paráda, díky, děvčata a hoši :-)

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%