Mládnutí pomocí jídla? Nenechte se krmit nesmysly
Ilustrační foto: ingimage.com

Mládnutí pomocí jídla? Nenechte se krmit nesmysly

5. 8. 2017

Je pravda, že některé potraviny dokážou ovlivnit to, zda vypadáme a cítíme se mladší. I v Česku už proto frčí anti-agingové kuchařky a kurzy vaření. Teď jde o to, udělat si jasno, co jsou triky prodejců takzvaně zázračných potravin, kterými se z nás snaží vytáhnout peníze, a co opravdu pomáhá.

Návodů na hubnutí a zaručeně zdravé jídlo jsou tisíce a výsledkem je, že člověk stejně většinou neví, po kterém sáhnout. Navíc móda jídel se mění a tak jeden rok slyšíme, že vejce jsou nebezpečná a druhý rok, že naopak, zdraví prospěšná. Proto je dobré vsadit na takzvaný selský rozum. Není třeba sahat po exotických potravinách, mnohem větší parádu v našem organismu udělá třeba obyčejný česnek či citron. A hlavně není třeba věřit všem radám, které o jídle nyní slyšíme ze všech stran.

Takže tady jsou časté omyly, které se týkají mládnutí pomocí jídla.

Mýty versus realita

* Zelený čaj pomáhá bojovat proti vráskám. Není to pravda. Je sice bohatý na antioxidanty a dokáže působit jako prevence zánětů či kardiovaskulárních nemocí, ale s tvorbou vrásek nemá nic společného. Vědci k tomu provedli několik studií a nic takového se nepotvrdilo. Zásadní je pleť hydratovat zevnitř, aby nebyla suchá a vrásčitá, ale úplně stejně k tomu slouží jakýkoli jiný čaj či obyčejná voda.
* Kustovnice čínská je zázrak. Není, je to reklamní trik. Proč kupovat exotické ovoce, když úplně stejné antioxidační účinky mají naše dobré borůvky, švestky či maliny. Úplný nesmysl je jíst jeden druh ovoce s přesvědčením, že právě on je ten zázračný, jak se nám v různých časopisech snaží namluvit. Ideální je mixovat různé druhy, protože v každém ovoci je něco, co tělo potřebuje.
* Meloun nemá vitamíny. Ale má, především ten vodní. Často se říká, že meloun není vydatný na látky, které organismu pomáhají, jenže je to naopak. Právě on obsahuje antioxidant, který může vést k hebké pleti, má hodně vitamínů A,B,C.
* Je třeba držet dietu. Tady pozor, dostáváme se k velmi ošemetnému tématu. Často hubneme ve víře, že tak budeme vypadat mladší. Jistě, štíhlá postava sice opticky ubírá léta, ale diety zároveň přinášejí nebezpečí v podobě vrásek a povislé kůže. Všimněme si některých hodně štíhlých dam ve vyšším věku, mnohdy podle tváře vyhlížejí starší než ty trošku oplácané. Pokud hubneme v obličeji, rysy jsou ostřejší, vrásky zřetelnější a působíme tak paradoxně starší. Takže hubnout ano, ale ve vyšším věku platí dvojnásob, že se to nemá přehánět. Je příjemnější být dáma s faldíkem než vysušená treska.
* Tuky jsou nezdravé. Ano jsou, ale do jídelníčku patří a naopak pomáhají proti vráskám. Zejména takzvané "dobré tuky", tedy takové, které jsou obsaženy v rybách, olivách či různých druzích ořechů do jídelníčku rozhodně patří.

Všímejte si pocitů po jídle

Z takzvaného anti-agingového jídelníčku se v posledních letech stala přímo věda. Například specialistka na medicínu proti stárnutí Monika Golková pořádá kurzy vaření ve spolupráci s vyhlášeným šéfkuchařem Romanem Paulusem, ve kterých zájemce učí vařit podle zásad anti-agingu. Vyšla také kniha zmíněné specialistky s názvem Jím a mládnu aneb Anti-aging na talíři.

„Nejdůležitější je naučit se poznat své tělo, všímat si svých pocitů po jídle,“ říká Monika Golková. „To, jak se po jídle cítíme, napoví nejvíce. Naučte se střídat potraviny. To znamená nejíst jen ovoce a zeleninu v přesvědčení, že je to to nejlepší, co pro sebe děláme. Je třeba jíst také jídla vařená, dušená a pečená při nižších teplotách, a naopak omezit vše, co obsahuje bílou mouku a smažená jídla,“ naznačuje nejjednodušší cestu.

Trend, který se dá popsat výrazem "jídlem proti stárnutí", je teď ve světě tak rozšířený, že vznikají i anti-agingové restaurace, tedy podniky s certifikátem potvrzujícím, že se v nich připravuje výhradně jídlo, které obsahuje látky našemu organismu prospěšné. Možná brzy certifikáty dorazí i k nám. V každém případě však z tohoto trendu není třeba dělat vědu. Lékaři říkají, že pěknou ukázkou toho, co nazýváme vzletně anti-agingové stravování je v podstatě každá obyčejná poctivá taverna v Řecku. A jak nám v nich zpravidla chutná.

 
Anti-Aging
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%