Odpoledne ve vodňanském Muzeu rybářství
Foto: autorka

Odpoledne ve vodňanském Muzeu rybářství

6. 8. 2017

Snad nikdo, kdo počátkem 90. let zavítal do jihočeského městečka Vodňan, neopomněl navštívit vyhlášenou prodejnu ryb a rybích specialit pana Miloše Štěpničky, rybáře a kuchaře, autora několika rybích kuchařek i hosta populárního Receptáře Přemka Podlahy. Prodejna, zřízená ve vlastním domě z původního obývacího pokoje, byla věčně plná návštěvníků. Na stěnách visely zarámované fotografie majitele s mnoha tehdy populárními osobnostmi, které kdy do prodejny zavítaly, čímž získával obchod stále více na vážnosti. Od té doby uplynulo mnoho let, prodejna už dnes neexistuje, avšak Vodňany žijí z chovu ryb (podobně jako drůbeže) stále.

Při svém letošním prázdninovém pobytu v Týně nad Vltavou jsme se vydaly, jako ostatně téměř každoročně, i do Vodňan. K rozhodnutí přispěla i informace z letáku, že je v budově tamní Střední rybářské školy instalováno interaktivní Muzeum rybářství. To nás zaujalo, a ačkoliv je objekt poměrně daleko od centra, až za řekou Blanicí směrem na Písek, a cestu pěšky nám poněkud ztěžovalo stávající vedro, nakonec jsme návštěvy opravdu nelitovaly.

Byly jsme tam v době krátce po poledni jediné návštěvnice (za seniorské vstupné 20 Kč), kterých se okamžitě ujala velmi srdečná mladá dívka, studentka rybářské školy, a ta se na příští půlhodinku stala naší velmi zasvěcenou průvodkyní. V budově školy probíhá ve školním roce normální výuka, vedle ní však byly některé prostory vyčleněny pro muzejní expozice, mapující historii a různá odvětví rybářství. V suterénu jsou akvária s našimi i cizokrajnými druhy ryb. V horních místnostech pak lze spatřit expozice preparovaných vodních ptáků i savců, vitríny se zoologickými sbírkami, oddělení zaměřená na historii rybářství a rybníkářství, s ukázkami dobových pomůcek a nářadí, modely hrází, výpustí či rybích přechodů, nebo speciální rybářské oblečení.

Od své průvodkyně jsme se dověděly, že je studentkou čtyřleté Střední rybářské školy, která v roce 2020 oslaví již 100 let svého trvání. Kromě ní je zde ještě Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie, tedy tříletá nástavba. Absolventi škol naleznou uplatnění v různých odvětvích rybářství či vodohospodářství nebo mohou pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol, majících vztah nejen k rybářství, ale i k přírodopisu, ekologii či veterinářství.

Během návštěvy jsme nabyly dojmu, že se zdejší speciální škola stará o své studenty opravdu všestranně. Nabízí jim kromě zajímavé odborné výuky a praxe v podnicích a na farmách včetně zahraničních stáží (Francie, Polsko, Švédsko) i řadu dalších sportovních a kulturních aktivit. K ubytování slouží moderní domov mládeže, stojící hned vedle školy.

Nejvhodnější je navštívit muzeum stejně jako my v době prázdnin, kdy je přístupno denně kromě pondělí. Ve školním roce slouží po předchozím objednání především školním výpravám, pro něž jsou připraveny různé interaktivní činnosti a úkoly. Ale nejen školní děti, vítán je kdokoliv. Třeba právě vy!

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.