Italská Dolce Vita ve 2100 metrech nad mořem
FOTO: Trimedar

Italská Dolce Vita ve 2100 metrech nad mořem

8. 8. 2017

Středozemní Dolce Vita ve 2100 metrech nad mořem? V Alta Badii na severu Itálie, kam v zimě míří lyžaři a v létě turisté, je všechno možné. Když vyjedete lanovkou z městečka La Villa na vrchol Piz Ila, ocitnete se samotném srdci Dolomit.

Výhledy jsou nepřekonatelné – třeba na magický skalní masív Sella. Ten si můžete dopřávat i z terasy slavného klubu Moritzino, který loni v prosinci oslavil padesátileté narozeniny. Tady to žije v zimě i v létě. Sice už sem slavné celebrity nelétají vrtulníky, jako to bylo možné ještě před několika lety, ale mají to zde rády. Italské i německé hvězdičky, arabské princezny, nejslavnější lyžaři, Michael Schumacher, monacký princ Albert či mediální magnát Rupert Murdoch – ti všichni se sem opakovaně vrátili. Pro syna libyjského diktátora Muammara Kaddáfího – Saadího - museli celou restauraci dokonce zavřít. Ale to už je dávno minulostí.

Moritzino je bláznivé místo, kde se cítí dobře celebrity i obyčejný turista v pohorkách. Jeho nabídka je obrovská - Mortizino tvoří terasa s příjemnou lounge music (v zimě každý den, v létě jen dvakrát do týdne zde hraje DJ), součástí je také vinný bar, bistro, samoobslužná restaurace, pizzerie, gurmet rybí restaurace. Vybere si zde každý.

Proč ale píšeme, že je to bláznivé místo? Protože ho vlastní a šéfuje mu Moritz Craffonara, adrenalinový nadšenec, který jel třeba Paříž-Dakar, závodil na kole i skútrech, a když cestoval, bavila ho nejvíce místa, kde to žije, jako třeba francouzské Cannes, Monako, španělský ostrov Ibiza. A tak z malé horské chaty na vrcholu Piz La Ila vytvořil „místo večírků“. To zaujalo celebrity, které chatu navštívily, když se zde v roce 1985 jel první ročník světového poháru v lyžování. A od té doby se sem vracejí. Třeba proto, že zde servírují čerstvé ryby.

„Táta vždycky říká, že je to návrat ke kořenům. Dolomity byly kdysi korálovým útesem, všude plavaly ryby. Je to logické je zde servírovat,” vysvětluje  Moritzův syn Alex, který nedávno navštívil Prahu. A tak ve 2100 metrech najdete špičkovou gastronomii, kam vozí každý den čerstvé ryby z Benátek a lanýže z městečka Ascoli Piceno ve střední Itálii, ve sklepě skladují 125 druhů vín. Kuchyni už devatenáct let šéfuje Marco Spinelli, který pravidelně získává významná kuchařská ocenění. „Odmalička jsem věděl, že budu pokračovat v tátově práci, odmalička jsem to tam miloval. Je to můj druhý domov, nikde jinde bych pracovat nechtěl,“ dodává Alex s tím, že vystoupit z tátova stínu nebude jednoduché. Ale vlastní plány má – třeba vybudovat na Piz la Ila malý luxusní hotel. „Jsem DJ a na Moritzinu hraju už osm let, ta atmosféra je zde nepřekonatelná. Baví to zde všechny, ať už vám je deset nebo osmdesát,“ dodává DJ Luca Noale.

Od Moritzina, z vrcholu Piz la Ila, se rozbíhá řada turistických stezek – vedou například na Piz Sorega, chatu Pralongià nebo vrchol Col Alt (více zde). Anebo si jen sedněte na terasu a kochejte se výhledem. Pokud s sebou budete mít děti, zabaví se v Movimënt area, areálu před restaurací, se spoustou atrakcí: mají zde slackliny, venkovní fitness, lezeckou stenu, Kneippovy chodníčky a další. Také je zde možné si půjčit e-bike.

cestování Itálie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%