Yzop lékařský: svatá rostlina, hodí se i do vína
FOTO: autorka

Yzop lékařský: svatá rostlina, hodí se i do vína

22. 7. 2017

Právě teď nám na zahrádkách kvete yzop, tak příliš neváhejme a ostříhejte ho na sušení. Při prvních náznacích kašle jako když ho najdete! Zabírá spolehlivě, čaj z něho lahodně voní a je navíc velmi chutný. V dětském věku jsme za babičkou chodily prostě na yzůpek...  

Yzopu říkali v Řecku hyssopos, neboli svatá rostlina. Má značně posilující účinek na celý organismus, což se nejvíce projevuje u starších lidí. Droga má příjemnou aromatickou chuť. Výborně se uplatní jako macerát ve víně.

Krom kašle funguje také při záchvatech průduškového astmatu. Odstraňuje noční pocení, zlepšuje chuť k jídlu, má močopudné účinky a schopnost brzdit růst škodlivých bakterií. Mírní též trávicí obtíže, dezinfikuje močové cesty, působí vlastně podobně jako šalvěj coby přírodní antibiotikum. Celkově osvěžuje organismus a tonizuje vyčerpanou nervovou soustavu při neurastenii. Je však nutné ho používat s rozvahou, neboť droga zvyšuje krevní tlak. V žádném případě se nedoručuje v těhotenství nebo při stavech podráždění a nervozity. Také silnější dávkování by mohlo uškodit.   Osvědčené je i vnější použití v podobě kloktadla na zánět krku a ústní dutiny či formou obkladů při ekzémech, pohmožděninách a na nehojící se rány. Čerstvá šťáva se někdy aplikuje do uší při trvalém hučení a při některých formách ušních zánětů. Orientální léčitelé pokládají yzop vedle skořicové kůry za nejlepší prostředek navozující harmonii elementů jin a jang.    

V zahrádce se rozhodně neztratí
Yzop je blízkým příbuzným saturejky a hlavně ve Francii ho používají též v gastronomii, například při ochucování pečeného masa, ale i do polévek, salátů, nakládané zeleniny a při výrobě likérů. Protože pochází ze Středomoří, ve volné přírodě ho v Česku nenajdeme. Na zahrádkách se pěstuje na slunném místě i jako součást trvalkových záhonů. Vyváří krásné fialové květenství, je tedy na svém stanovišti opravdovým „fešákem“. Velmi důležitá je doba sběru, neboť obsah účinných látek je nejvyšší v plném rozkvětu. Tehdy odstřihujeme horní nedřevnatou část rostliny. Koncem sezóny se pak dá očekávat ještě jedna úroda, podobně jako například u šalvěje.  

Dříve se bylina pěstovala hlavně v klášterech. Sloužila na čištění kostelů a k rituálnímu očišťování malomocných. V domech yzop sypali na podlahu, kolem stěn, kladli jej na police proti hmyzu a silným odvarem se také zbavovali vší.

 

Víno na posílení organismu
Nadrobno nasekanou nať yzopu (můžeme přidat i nať saturejky, rozmarýnu, benediktu, pelyňku) volně nasypeme do 1/3 objemu sklenice, doplníme bílým nebo červeným vínem a necháme za občasného protřepání 2 až 3 týdny vyluhovat. Potom přecedíme. Pijeme nalačno jeden kalíšek ráno a večer. Ne více!

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.