Senior friendly hotely. Jak je poznat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Senior friendly hotely. Jak je poznat?

30. 6. 2017

Pozor, ne všechny hotely, které české cestovní kanceláře nabízejí v rámci seniorských slev, jsou ve skutečnosti pro seniory vhodné. Naopak, mnohé z těch, které jsou prezentovány jako ideální pro rodiny s dětmi nebo vůbec nijak označeny nejsou, by ve skutečnosti mohly být rájem právě pro lidi dříve narozené. Dá se v džungli nabídek katalogů cestovních kanceláří vůbec vyznat?

Ve světě je čím dál více používán výraz senior friendly hotel. V překladu to znamená, hotel přátelský k seniorům. Asi není co dodat. Každý si pod tím představí totéž: Pláž je blízko, vstup do moře snadný, nebývají tam velké vlny. V hotelu nemusíme zdolávat schody, k obchodům či restauracím také není třeba šplhat do kopce. Klid je tak nějak přiměřený, místo dunících diskoték jsou v okolí příjemné bary či kavárny. Snadno se to řekne, ale najít takové místo za přijatelnou cenu je čím dál obtížnější.

Ověřte si informace z katalogů cestovek

Nejedna česká cestovní kancelář například nabízí zvýhodněný pobyt pro seniory v hotelu Bali Beach na severu Kréty. Cestovky přitom zároveň v katalozích uvádějí, že na pláž vedou schody a že hotel není vhodný pro osoby se sníženou pohyblivostí. Takže se vlastně jedná o hotel vhodný pro seniory ve velmi dobré zdravotní kondici. Jenže takoví obvykle nemají důvod hotely určené pro seniory vůbec hledat. Kdo je naprosto zdráv a sportovně založen přece může pátrat mezi hotely určenými všem. No, aspoň že to uvádějí, jsou i horší případy.

Tady je zkušenost sedmdesátileté paní Jaroslavy: "Vybrala jsem si hotel, na který se vztahovala sleva pro seniory. Vnučka mi poradila, ať si najedu přímo na jeho stránky a nespokojím se s tím, co tvrdí cestovka ve svém katalogu. A ejhle. Zatímco v katalogu byl nafocený tak, že se zdál být přímo na pláži, ve skutečnosti jej od pláže dělila rušná cesta a on stál ve svahu. Nechápu, proč tedy takový hotel nabízejí starším lidem. Se mnou například jela kamarádka, které by dělalo problém několikrát denně ten svah zdolávat."

Nabídek pro seniory přibývá

Češi díky častějšímu cestování jsou náročnější a chytřejší. Mnozí se už nespokojí s tím, že jim cestovka nabídne seniorskou slevu, ale dokážou si přesně předem na internetu zjistit, zda je dotyčný hotel pro seniory opravdu vhodný.

Cestovní kanceláře však cílí na dříve narozené klienty čím dál více a předhánějí se v nabídkách. Největší cestovkou, která se zaměřuje výhradně na klientelu 55+ je Delfin travel. Ta si zakládá především na kvalitě služeb, a to nejen hotelových, ale i svých delegátů a průvodců, které pečlivě vybírá. A vyplácí se jí to. Klienti se k cestovce vrací, mnozí jezdí s Delfin travel na dovolenou každý rok.

"Senioři jsou pro nás velmi zajímavými klienty a snažíme se vycházet vstříc jejich požadavkům, říká Jolana Zavadilová z cestovní kanceláře Fischer. "Například se snažíme nabízet snížené příplatky v jednolůžkových pokojích nebo je vypouštět úplně, protože se setkáváme s tím, že senioři cestují k moři sami," dodává.

Marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný říká: "Snažíme se, aby se v nabídce se slevami pro seniory objevovaly hotely, se kterými senioři opravdu budou spokojeni. To znamená klidné hotely a bezbariérovými vstupy, česky mluvící delegáti, dostupná lékařská péče. To vše senioři často požadují."

Každopádně je dobré poptat se přímo v kancelářích cestovek, proč je právě ten či onen hotel seniorům nabízen. Ty seriozní se poznají tak, že dokážou přesně odpovědět, hotel popsat, ukázat jeho okolí, zkrátka vše vysvětlit. Konkurence je nyní velká a jde jim o každého klienta. Právě ti dříve narození jsou žádaní, protože, pokud jsou spokojeni, vracejí se a jsou věrní.

Je však chybou vybírat si dovolenou výhradně mezi hotely nabízenými se seniorskou slevou. Některé cestovní kanceláře se tak snaží prodat kapacity, o které zrovna není příliš velký zájem. Někdy se naopak vyplatí zarezervovat si letní zájezd v takzvané first minute, tedy už třeba v prosinci a ta sleva se mnohdy seniorské slevě vyrovná.

Jak vypadá skutečný senior friendly hotel?
Jasnou ukázkou, je například hotel Delfinia, který na ostrově Korfu nabízí několik českých cestovních kanceláří a je rovněž oblíbený mezi zahraničními turisty. O seniorské slevě se u něj zpravidla nehovoří, přitom právě on je mezi německými penzisty označován přímo za ráj. Jen co vystoupíte z autobusu či taxíku, je tady pán, který vám odnáší zavazadla. Přístupy jsou bezbariérové, k jídelně v patře jezdí výtah. Pláž je napojena hned na velkou stinnou zahradu plnou vzrostlých stromů. Kdo nechce platit za lehátka a slunečník, může si rozložit matraci či deku pod palmu a neplatí nic. A považte: na pláži je při vstupu do moře umístěno velké madlo, vpodstatě jakési zábradlí, které vstup z vody a do vody usnadní. A to přesto, že moře tady připomíná velký klidný rybník ideální i pro naprosté neplavce. Zkrátka, ideální senior friendly hotel jak má být, akorát že jej tak mnohé cestovky vůbec neoznačují.

Podobně dobře položené blízko krásné pláže s dobrým přístupem jsou v tomto letovisku Moraitika na Krétě i další, a to i levnější hotely, které jsou pro seniory přímo ideální. Takže, buďme ostražití. Mnohé velké renomované cestovní kanceláře sice dělají vše pro to, aby jejich dříve narození klienti byli spokojeni, ale to neznamená, že se máme spolehnout jen na to, co je nyní nabízeno speciálně seniorům. Ideální je zapátrat na internetu, poptat se známých a může se stát, že ten pravý senior friendly hotel hotel, pláž či městečko najdeme třeba mezi těmi, které jako seniorské oficiálně vůbec nabízeny nejsou.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%