Proč muži nechodí k lékaři? Prý si poradí se vším sami
Ilustrační foto: ingimage.com

Proč muži nechodí k lékaři? Prý si poradí se vším sami

15. 7. 2017

Znáte ten vtip? Jaká je nejtěžší mužská nemoc na sedm písmen? No přece rýmička! Jenže skutečnost je taková, že zatímco z nachlazení se muži hroutí, když jde o skutečně vážné nemoci, podceňují je. Především chodí k lékařům mnohem méně než ženy. Dokazují to statistiky, a tím se také vysvětluje, proč muži umírají v průměru o sedm let dříve než ženy.

Pro začátek si dáme příběh, který dost možná bude připadat povědomý mnoha ženám. Devětapadesátiletý Josef byl půl roku mrzutý, málo jedl, v noci často chodil na toaletu. „Nebylo s ním k vydržení, jak byl protivný,“ vypráví jeho žena Jana. „Kdykoli jsem se zeptala, co s ním je, pohádali jsme se. Po půl roce z něj vylezlo, že umírá na rakovinu, protože má ve stolici krev. Zároveň však tvrdil, že kvůli tomu nikdy nebyl u lékaře, že to prostě ví. Měla jsem pocit, že se zbláznil,“ vypráví.

Šla se tedy poradit k obvodní lékařce, muž k ní ovšem dál tvrdošíjně odmítal jít. Po strašných scénách se konečně vypravil k lékaři, ovšem jinému, podmínkou bylo, že bude mluvit jedině s mužem. Zjistilo se, že má hemeroidy. Nepříjemná nemoc, ale rozhodně ne smrtelná. Kdyby šel k lékaři hned, když zjistil první obtíže, byl by bez problémů a jeho žena by neprošla obdobím strachu.

Výjimečný případ? Ale naopak, když jde o nemoci, muži prostě strkají hlavu do písku jako pštrosi.

Nemoc jako slabost

Podle výzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistiky chodí k praktickému lékaři ženy téměř dvakrát častěji než muži, ke specialistům dokonce více než dvakrát častěji. To se týká například zubařů. Zatímco ženy běžně chodí na prohlídky do gynekologických ordinací, kdo kdy viděl, že by si muž jen tak preventivně zašel k urologovi, že?

Podobný výzkum prováděli lékaři z britské organizace Fórum pro mužské zdraví. Došli k závěru, že čtyři pětiny mužů odkládají návštěvu u lékaře až na dobu, kdy je jim opravdu hodě špatně. Když jde o problém, se kterým by měli jít na urologii, oddalují to běžně až rok, jen čtvrtina hledá pomoc po půl roce obtíží. „Je to tím, že muži berou nemoc jako slabost, jako selhání,“ říká psychoterapeutka Jana Veselá. „Mají pocit, že problém nemají dávat najevo a sami si jej musí vyřešit. Když jde o nemoc, ocitají se v začarovaném kruhu, protože jde o problém, který samozřejmě sami řešit neumějí a nemohou, ale odmítají si to přiznat,“ míní.

„Ženy se o své zdraví více zajímají, uvědomují si rizika civilizačních chorob, důležitost preventivních prohlídek, více čtou témata týkající se zdraví,“ doplňuje psycholog Martin Kořán.

Pět minut po dvanácté

Tady máme další skutečný případ. „Manžel měl delší dobu zažloutlé oční bělmo a připadalo mi, že má divnou barvu pleti,“ vypráví paní Vladěna. Bylo to právě v době, kdy se s manželem chystali do penze. „Já plánovala, jak přebudujeme zahradu, protože se na to Pavel hodně těšil, ale on byl celý skleslý. Najednou nic neplánoval, nic nedělal. Když jsme mu řekla, že má špatnou barvu, rozzlobil se a řekl mi, že takhle si penzi nepředstavoval, že do něj pořád jen rýpu a stále se mi na něm něco nelíbí.“

Jenže Vladěna tráví hodně času na internetu, a tak si našla různé informace. Získala podezření, že manžel má problém s játry. Ušila na něj boudu. Poprosila ho, aby pro ni přišel do restaurace, kde seděla s přáteli. Jeden z nich je lékař. Přišel, povídali si a doktor, jak bylo domluveno, začal vyprávět o kamarádovi, který zemřel na rakovinu jater, protože zanedbal preventivní prohlídky. Pavel se lekl a další den lékaři sám volal. Ten mu domluvil návštěvu u specialisty a bylo to. Dozvěděl se, že si touto prohlídkou zachránil život. Jeho nemoc byla velmi vážná. „Donesl mi za to kytku, blázen jeden,“ podotýká Vladěna.

Je to na partnerkách

Stačí se také podívat do čekáren ordinací praktických lékařů. Ženy nad muži výrazně převažují. Také urologové mají nepříjemnou zprávu. Nejčastějšími návštěvníky jejich ordinací jsou muži ve věku nad padesát, kteří už mají vážné potíže s prostatou. Vážné proto, že je dlouho přecházejí, neboť vyšetření oddalují.

Britské Fórum pro mužské zdraví udělalo ze svého průzkumu závěr, že každý desátý muž se bojí jít k doktorovi proto, že si myslí, že jej hned pošle do nemocnice. Téměř pětina mužů v průzkumu odpověděla, že se o svých problémech prostě stydí mluvit. Takže, je to jasné. Ženy, které se nechtějí svých partnerů zbavit, by si měly dát za úkol dostat je čas od času k lékaři. A mimo to si všímat jejich změn nálad, chování i vzhledu. Tak trochu si hrát na doktora. Jedině tak se možná aspoň trochu změní smutný fakt, že muži odcházejí a nechávají po sobě čím dál více vdov.

Nic jiného dámám nezbývá, protože myslet si, že muži svůj přístup k prevenci změní, je podle psychologů zcela naivní představa.

 

Pět nejčastějších důvodů, proč muži nechodí k lékaři

- Správný chlap nedává najevo bolest
- Každou nemoc vyléčí citron, česnek a slivovice
- Nechci své ženě přidělávat starosti
- Nemám čas vysedávat u lékařů
- Ještě počkám, je to jen banalita

muži zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%