Dovolená v páru nebo s přáteli? Co je lepší?
Ilustrační foto: ingimage.com

Dovolená v páru nebo s přáteli? Co je lepší?

27. 6. 2017

Nejedno dlouholeté přátelství mezi dvěma i více manželskými páry se rozpadlo poté, co spolu strávili společnou dovolenou. Je to totiž značně riziková záležitost.

Z řeckého ostrova Rhodos se právě vrátily tři seniorské páry z Ostravy. Znají se řadu let, pánové pracovali společně v jednom podniku, navštěvují se na chatách. „Ovšem až nyní, na prahu sedmdesátky jsme udělali tu osudovou pitomost, že jsme se vypravili na společnou dovolenou,“ říká Karel, jeden z této šestice. A líčí toto:

„Zatímco jedna z dam chtěla po večeři hrát karty u bazénu, druhá chtěla jít na promenádu a třetí prolézat obchody. Přitom měly pocit, že bychom stále měli vše dělat společně. Když jsem navrhl, abychom se rozdělili a každý pár trávil večer zvlášť, naštval se kamarád, protože si od dovolené sliboval, že si odpočine od své poněkud panovačné, po nakupování neustále toužící manželky. Zatímco moje žena se naštvala také a řekla, že když jsme jeli společně, měli bychom dovolenou trávit společně. Když jsem odvětil, že doba, kdy jsme vše dělali organizovaně v rámci ROH, je pryč, rozzlobila se a začala hádka na téma: proč, prosím tě, do všeho taháš politiku?“

Karel je muž vtipný, ovšem na Rhodosu ho vtip opustil. Takto to líčí jeho kamarád Václav: „Chudák Karel. Celé to zorganizoval a hned po příjezdu slyšel od mojí ženy, že vybral úplně špatný hotel, protože není přímo na pláži. Bylo to přitom kousek, jenže ona si představovala, že to asi bude  blíž. Situaci nezlepšil ani fakt, že třetí z nás mužských uklouzl hned druhý den v koupelně a trochu si namlátil. Moje žena na to řekla, že nám všem zkazil dovolenou, protože mu musíme pomáhat ze schodů a pro ni je to psychické trauma. Já to nevydržel, vynadal jí a všichni jsme se strašně pohádali.“

Proč vlastně na společnou dovolenou jeli? Pánové i dámy to vysvětlují tak, že si už v dlouholetých manželstvích poněkud nemají co říct a předešlé dovolené byly nudné. „Ležíme na pláži, muž nemluví, mám pocit, že vlastně k moři vůbec nechtěl, že se obětoval, ať má ode mě klid. Tak jsme si mysleli, že když nás bude víc, bude to lepší. Že bude legrace,“ vysvětluje jedna z dam, bývalá lékařka Věra.  

Pozor na ironické poznámky  
Psychologové upozorňují, že právě na dovolených dochází k častým hádkám mezi partnery. „Na dovolené lidé spolu tráví veškerý čas, takže jestliže muž řekne běžně jednu ironickou poznámku za hodinu, tak za běžný večer to jsou tři. Ale o dovolené jsou spolu partneři čtyřiadvacet hodin spolu a poslouchat ironické poznámky celý den nevydrží ani světec. Podobné to je, když muž poslouchá výčitky své ženy. Sem tam se to dá, ale když muži žena na dovolené něco vyčítá celý den, je z toho hádka,“ říká psycholog Jeroným Klimeš.

Ano, to, že se vysněná dovolená místo týdne romantiky a klidu často mění ve stres a výměnu názorů, zná hodně párů. A právě proto si některé páry myslí, že když jich bude pohromadě víc, bude to zábava a na hádky nebude čas ani prostor ani nálada. Kéž by to tak bylo.

„Společné cestování prověří charaktery a přátelství. Pokud se na cesty vypraví lidé, jejichž vztah není pevný, může to být velký problém, ať už jde o partnery či kamarády či několik párů. Nejhorší je, když je několik párů a ženy z nich si vzájemně takzvaně nesednou. To může být peklo,“ míní cestovatelka a spisovatelka Milena Holcová.

Psychologové se shodují v tom, že je naprosto scestné myslet si , že dovolená zachrání rozpadající se nefunkční manželství. A dvojnásob to platí pro případy, kdy se jedná o dlouholetá seniorská manželství, pro které má být dovolená s dalším manželským párem či několika dalšími cestou, jak se vyhnout nudě, kterou dlouholetá manželství prostě občas přinášejí.  

Nebezpečné porovnávání  
Společná dovolená dvou či více párů přináší nebezpečný jev: porovnávání. „Podívej, Karel si nevzal tak příšerné plavky jako ty. Já ti říkala, že si máš koupit nové. Teď se tady za tebe budu týden stydět.“ „Prosím tě, jak dlouho v té koupelně budeš? Věra a Janou jsou už dávno hotové a čekají na recepci. A vypadají skvěle, i když netrávily v koupelně hodinu líčením a foukáním vlasů.“ „Nejez tolik. Podívej se, jak vypadáš. A podívej se na Jardu. Je starší než ty a jakou má postavu. Máš největší panděro ze všech chlapů tady.“ „Teda Věruš, řeknu ti, ta Jana je na tu sedmdesátku pořád kočka, co myslíš? No podívej na ni, nikdy jsem si nevšiml, že má pořád tak pěkné nohy….“

Takže takto ne, je to jasné? Toto jsou rizikové věty a pokud jsou na společné dovolené několika párů vyřčeny, je zle. Takže, tady je několik zásad, jak případnou společnou dovolenou prožít v pohodě.

Jedeme zásadně s páry, které známe řadu let a máme jasno, že mezi nikým z nás nepanuje závist, snaha se srovnávat, natož žárlivost. Výběr dovolené provádíme společně. Všichni se sejdeme a prokonzultujeme pro a proti vybraného místa, hotelu, zájezdu. Pak nikdo nemá právo říct, že někdo nevybral dobře. Předem si ujasníme, co od společné dovolené očekáváme. Proč vlastně jedeme společně? Jestli se chceme společně bavit, sportovat nebo povalovat na pláži. Jestli chceme být stále všichni pohromadě nebo budeme fungovat jako samostatné páry, které se jen občas setkají a vyrazí do restaurace, na výlet nebo na vycházku.

A na papír si napíšeme staré dobré heslo: jeden za všechny, všichni za jednoho. Všichni ho podepíšeme. A když bude hrozit hádka, tak ten papír vytáhneme a zasmějeme se nad ním.

Jo a ještě toto: I kdyby měl Karel největší břicho na celém Rhodosu a Jana nejpěknější nohy na celém Rhodosu, za žádnou cenu nikdo z party toto nahlas nevysloví.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%