Po valašských chodníčkách podruhé
Foto: autorka

Po valašských chodníčkách podruhé

23. 6. 2017

V neděli mnozí z nás během dopoledne odjížděli, my jsme se rozhodli strávit ji se svými přáteli, kteří v Rožnově bydlí. Z několika možností, které se nabízely, jsme si vybrali návštěvu Valašské dědiny. Počasí nám přálo a my byli tak nadšeni z krásného počasí i možnosti strávit celý den spolu, že jsme první expozici, která se nacházela pod střechou, zapomněli fotit. Moc se nám líbila, srovnávala těžký život našich předků s „vymoženostmi“ naší doby.
Další zastavení se nabídlo v podobě neobvyklého občerstvení. Dali jsme si hruškový frgál a koupili brynzové korbáčiky na večer. A pak už jsme jen procházeli kopcovitou krajinou od objektu k objektu v jiném čase, v jiném světě a kochali se. Kde to bylo možné, nakoukli jsme dovnitř, fotili a několikrát si i poslechli zajímavé komentáře průvodců. Čas příjemně plynul a poledne nás zastihlo u hospůdky. Neodolali jsme a zašli si na valašský kontrabáš (směs vařených brambor, pohanky, kyselého zelí, slaniny a klobásy). Byla to mňamka a zapitá pivem nás příjemně naladila k prohlídce další části dědiny. Vesnickou idylu podtrhovala přítomnost hospodářských zvířat. Někde se páslo pár kravek, jinde jsme zahlédli kozy, kolem se přehnalo stádo ovcí a další jsme mohli vidět v ohradě, na hnojišti hrabaly slepice. K malebným chaloupkám přiléhaly oplocené zahrádky, místy jsme zahlédli políčko obilí nebo pohanky. Ve mlýně jsme si nejen poslechli, jak to tam chodilo, ale také jsme viděli, jak se mlelo obilí. Pobyli jsme ve škole, kde nám pan učitel povyprávěl o tehdejším školství. A Pavel fotil a fotil. Byla by škoda nechat fotky jen tak ležet ladem, proto jsem se rozhodla pozvat vás jejich prostřednictvím na procházku půvabnou valašskou dědinou.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%