Ochutnejte myši: smažené květy akátu
FOTO: autorka

Ochutnejte myši: smažené květy akátu

9. 6. 2017

Jistě jej dobře znáte. Kvete touto dobou a připomíná se nám omamně sladkou vůní. Trnovník akát, invazní rostlina pocházející ze severní Ameriky, dovezená do Evropy jako medonosná. Odborníci tvrdí, že akátový med je jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) a nejléčivějších medů. Nejspíš asi také víte, že rostlina vyjma květů je jedovatá, ale také léčivá a nachází uplatnění ve farmaceutickém průmyslu.

Já mám květy akátu od dětství spojené s lahůdkou, kterou rok co rok alespoň symbolicky předkládám své rodině. U nás se jim říkalo a říká „myši“.
To se natrhají květy akátu, properou se ve vodě, nechají okapat. Pak se obalí v těstíčku jako na palačinky (mléko, vejce, mouka, sůl) a osmaží na oleji. Podává se sypané moučkovým cukrem, případně i skořicí.

A proč se jim říká myši? Protože ze sladkého řízečku čouhá ocásek - stopka, na níž jsou kvítky uspořádané v hroznech. Možná budete víc znát podobnou lahůdku tohoto období, což jsou kosmatice - v těstíčku smažené květy černého bezu. Také jsem je zkoušela, ale nám přece jen víc chutnají květy akátu.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.