Zadaní jsou šťastní a tlustí
Ilustrační foto: ingimage.com

Zadaní jsou šťastní a tlustí

1. 6. 2017

Dožijete se vyššího věku. Snáze budete zvládat i tak vážné nemoci jako je rakovina. A budete mít nadváhu. To by měli říkat oddávající snoubencům. Je to totiž pravda. Lidé, kteří žijí v páru, mají jiné vyhlídky na stárnutí než ti, kteří jsou single.

Vdané ženy žijí o osm let déle než ty svobodné. Ženatí muži o devět let déle, než jejich single vrstevníci. Vyplynulo to z výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd. Ale to nejpodstatnější: Dožívají se vyššího věku v lepší fyzické i psychické kondici. Jen jeden háček to má: Za dobu manželství přiberou dost kil.

„To, že se ženatí a vdané dožívali vyššího věku než jejich svobodné, rozvedené či ovdovělé protějšky, známe i z historie. Zajímavé ale je, že se tyto rozdíly v čase mění. A také to, že se Češi přiblížili západní Evropě v tom, že život v páru přináší kila navíc,“ uvedla socioložka Dana Hamplová.

Pětapadesátiletá Šárka z Ostravy vypráví: „Vdávala jsem se v pětačtyřiceti, předtím jsem byla po rozvodu deset let sama. Za následujících deset let, co jsem vdaná, jsem přibrala dvacet kilo. Hrůza. Manžel také. Jemu to nevadí, mně ano. Jenže jsme rádi spolu, to znamená, že se často válíme u televize a jíme. Došlo mi, že jsem v manželství změnila styl vaření i stravovací návyky. Když jsem byla sama, udělala jsem si rychlý salát. Manžel přinese domů kilo vepřového a nadšeně plánuje, co z něj o víkendu uděláme. A protože ho miluju, tedy manžela i vepřové, neprotestuju a vařím vepřo knedlo zelo a podobné hrůzy.“ Na druhé straně přítelkyně Šárce říkají, že září spokojeností. Že je znát, že našla muže, se kterým je šťastná. A ona plánuje, jak spolu pěkně zestárnou, jak se v penzi přestěhují do Beskyd, jak budou jezdit na výlety za dobrým jídlem.

První rok po svatbě prý čtyřicet procent párů přibere téměř dva kilogramy. Asi dvacet procent tři kila i více. A pak už to jede. Po čtyřech letech jsou lidé často těžší o šest kilogramů. Vyplývá to z průzkumu britské společnosti Forza Supplements, která zkoumá stravovací zvyklosti. Její ředitel Lee Smith má jasno: „Dotazované ženy uváděly,  že pokud zároveň s nimi tloustne i jejich partner, připadá jim to v pořádku a jejich vlastní kila navíc je neznepokojují. Problémem pro ně je, když tloustnou jen ony a partneři ne.“ Každopádně kila navíc svědčí o tom, že jde o stabilní pár, který má velkou šanci strávit spolu celý život. Což dokládá příběh dvou sedmdesátiletých manželů z Prahy, Jitky a Jindřicha.

Jitka říká: „Na svatební fotce vypadáme jako podvyživené děti. Vnoučata z nás mají legraci, že to nejsme my. Po letech společného života jsme se vyžrali do podoby medvědů. Jenže jsme spokojení, když si něco dobrého na chalupě ugrilujeme nebo si sem tam vyjdeme na večeři. Je to prostě naše radost. Společná radost, společný zájem. A právě ty jsou přece pro spokojený vztah důležité.“

Vědci nazývají tento jev výrazem párová dynamika. Zkrátka, vztah klape, partneři mají stejné radosti, vyvíjejí se stejně, žijí spolu tak dlouho, až se téměř stali jednou bytostí. A o to by přece v ideálním partnerství mělo jít. Pokud se to daří, projeví se to ve vyšším věku například tím, že lidé žijící v páru mají méně často psychické problémy, deprese, méně podléhají závislostem na alkoholu.

A další podstatná věc, kterou průzkumy naznačují: Pokud vdané ženy a ženatí muži vážně onemocní, mají mnohem větší šanci se vyléčit, než ti osamocení. Autoři britské studie dokonce tvrdí, že vdané a ženatí mají i lepší výsledky v léčbě rakoviny.

„Vím, že kdybych neměl svou manželku, už bych tady nebyl,“ říká šestasedmdesátiletý Milan z Karviné, který před třemi lety překonal rakovinu. „To ona mi dodávala sílu, starala se o mě. Když mi řekla, že beze mě nedokáže být, byl to pro mě neuvěřitelný motor. Tehdy mi došlo, že se prostě musím vyléčit. Když vám něco takového řekne ženská, se kterou jste téměř padesát let, prostě to nemůžete zabalit. A já věřím, že právě psychika a vůle mi v léčení pomohla.“

Ti, kteří si na vědecké zkoumání mezilidských vztahů moc nepotrpí, teď mohou zcela oprávněně poznamenat, že se přece odjakživa říká, že ve dvou se to lépe táhne. Že to věděli naši předci stejně, jako to víme my. Takže nezbývá, než dodat, že ve dvou se to lépe táhne i tloustne. A že není třeba se tím trápit. Když totiž tloustnou oba partneři, nehrozí, že by kvůli tomu mohl mít jeden k druhému na toto téma nejapné poznámky.

Takže, když někdy budeme mít pocit, že jsme se svým protějškem příliš dlouho a je to nuda, vzpomeňme si na to, že dlouholeté vztahy jsou i přes ten nárůst váhy velmi prospěšné pro zdraví a dlouhověkost.

manželství
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%