Poznáte, co je toto za dům?
Foto: autorka

Poznáte, co je toto za dům?

28. 5. 2017

Reprezentativní secesní spolkový dům a hotel si nechal vystavět v letech 1899 – 1901  v tehdejší ulici Františka Josefa v severní části města jeden c.k. sbor.

Hotel měl v době svého vzniku jako kulturně společenské centrum nově vybudované obchodní čtvrti odlehčit přetíženým hotelovým objektům v jedné části města. V hotelové budově sídlilo rovněž spolkové středisko s kavárnou, čtyřmi restauracemi se 400 místy, muzeem střeleckého sboru, barem se stovkou míst a moderním sálem pro koncerty, divadelní představení a plesy s kapacitou 900 míst.

Vzniklo zde světoznámé varieté Orfeum. V průběhu sedmdesáti let provozu se v sále vystřídaly stovky artistů, tanečníků, zpěváků, ale i krotitelů a klaunů. Na pódiu varieté se často objevovala rovněž cvičená zvířata, psi, papoušci, holubi, ale také medvědi, paviáni a dokonce slon.

Už víte, co je to za dům a kde se nachází?


Nápověda: Dům byl ve 20. stol. uzavřen a chátral,  ale ...  Po dlouhých letech tahanic a soudních sporů bylo v posledních letech přistoupeno k potřebné celkové rekonstrukci zchátralého objektu. Od 1. května 2015 nově otevřen.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%