Džíny po šedesátce? Samozřejmě, že ano
FOTO: MIluše Převrátilová

Džíny po šedesátce? Samozřejmě, že ano

3. 6. 2017

Je to časté téma diskusí dam vyššího věku: hodí se pro nás ještě džínové kalhoty? Jedny tvrdí, že určitě ano. Vždyť džíny nosí lidé všech věkových kategorií i všech věkových skupin. Druhé zastávají názor: od určitého věku je člověk v džínách směšný, navíc je to uniformní, nezajímavé oblečení. Proč nosit to, co nosí všichni?

Pravda je, že džíny nosí malé děti i jejich pradědové. Nosí se do školky, do školy, do dílny, do kanceláře, na výlet. Obchody jsou jimi přehlceny, stejně tak je má většina lidí, které denně potkáváme na ulici. Ale pomiňme teď otázku, zda jde o uniformní nezajímavý kus oblečení, kterým opovrhují ti, kteří se chtějí lišit a oděvem vyjádřit svou osobitost. Tentokrát se na džíny podívejme z hlediska věku jejich nositele.

Lichotí postavě

Ať už je máme rádi či ne, jedno jim upřít nemůžeme: džíny dělají lidi mladšími a postavě lichotí. Samozřejmě, pokud vybereme ty správné. Takže mnoho dam vyššího věku vypadá v džínách šmrncovně a mladistvě, zatímco když si vezmou květovanou sukni do půlky kolen, jsou z nich rázem usedlé babičky. Ano, je to tak, přiznejme si to.

I ženy, které jsou ve věku kolem sedmdesátky považované za ztělesnění elegantních dam, mají džíny ve svém šatníku. „Džíny a bílou košili nebo jednoduchý svetr mám moc ráda,“ říká například zpěvačka Marie Rottrová. „Džíny jsou základ,“ potvrzuje její kolegyně Petra Janů. V džínách jsou často vidět herečky Meryl Streepová či Jane Fondová a další úspěšné ženy ve věku kolem šedesátky či výše.

Vybírejte pečlivě

Ale pak vyjdeme na ulici a vidíme žalostné případy. Ženy kyprých tvarů v džínách zdobených různými kamínky či motivy, navíc těsně obepnutými, takže výsledek je opravdu poněkud k smíchu či k politování. Bylo by však velkou chybou vzít si z toho ponaučení, že od určitého věku či určitého rozměru pozadí se pro ženu džíny nehodí. Větší zadek, silnější stehna nebo vrásky v obličeji rozhodně nejsou důvodem myslet si, že tohle oblečení není vhodné. Hodí se pro každou, jen si prohlédněme třeba fotografie uznávané architektky Evy Jiřičné. Ta má šedesátku za sebou, ale klidně nosí džíny, koženou bundu a velký šál. Výsledek je skvělý, rozhodně ne směšný.

Tady jsou zásady, jaké džíny vybrat, když nám už není třicet.

* Zásadně jednobarevné, čím tmavší, tím lepší. Zapomeňme na různé takzvaně vyšisované modely se světlými fleky. Blankytně modré džíny se světlejšími koleny sluší dvacetiletým slečnám, dáma vypadá mnohem lépe v těch sytě či tmavě modrých a jednobarevných.
* Pozor na streč. Mnohé džíny mají nyní v tkanině přidané látky, které způsobují, že jsou pružné a lépe obepínají postavu. Ale pozor na ně, strečové džíny se nošením a praním vytahují a často pak tvoří takzvané varhánky. I když je šedesátnice štíhlá jako třicátnice, těsně obepnutému modelu by se měla vyhnout. Zkuste si v kabince jedny strečové, takzvané slimky, kterými jsou teď obchody zavaleny, a jedny klasické s úzkými nohavicemi, které nohu neobepínají jako punčocha, ale jsou to prostě kalhoty. A hned uvidíte rozdíl. Vsaďte se, že v těch druhých rovnou odejdete.
* Žádné ozdoby. Květinky, cvočky, kamínky, dírky, to vše nechme patnáctiletým vnučkám.
* Zkoušejte dlouho. Džínů je nyní nepřeberné množství, ale nikdy nepodléhejme pocitu, že všechny jsou stejné. Stačí miniaturní rozdíl ve střihu. Ve výsledku dělá divy. Neříkejme: Jsou sice delší, ale nechám si je zkrátit. Nebo: Tady v pase jsou sice volnější, ale zase mi sedí dobře přes boky, tak je stáhnu páskem. Ne, tyhle improvizace jsme si užily v mládí, v době, kdy sehnat kvalitní kus oblečení představovalo velký problém. Zkoušejte dlouho, obejděte více obchodů, a když si těmi svými džínami nebudete stoprocentně jistá, raději si počkejte. Jednou je objevíte. Z těch, které ty své pravé našly, se právě rekrutuje na začátku zmíněná skupina seniorek, jež tvrdí, že džíny jsou základ šatníku i v sedmdesáti a výše.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%