Setkání v Istanbulu

Setkání v Istanbulu

21. 8. 2012

Jako správní železničáři jsme asi před dvaceti lety vyrazili železničním vagonem, pro tyto účely přispůsobeném, do tureckého Istanbulu na jakýsi výlet. Jedlo se i spalo ve vagonu, pak se spalo dvě noci v hotelu a tři dny jsme poznávali a užívali si tohoto mimořádného města na rozhraní Evropy a Asie.

Navštívili jsme Velký bazar, udělali exkurzi do kožedělné dílny, jejíž majitel měl za ženu Češku, prohlédli jsme si mešity a pozorovali rituály místního obyvatelstva. Večer jsme se dostali na asijské straně do blízkosti "stánku lásky", ale když se zjistilo, že naši chlapi mají s sebou ženy, tak nás místní "ochranka" odehnala.

Na bazaru nás překvapilo velké množství zboží všeho druhu, ale nejvíce se kupovalo zlato a kožené věci, rituál smlouvání si místní obchodníci nenechali ujít, tudíž šikovný smlouvatel někdy koupil velmi výhodně, každý si koupil něco od zlata, něco od kůže, dárky pro děti a přátele, prostě jsme si všichni přišli na své, viděli jsme nevídané a shodli se na tom, že je to úplně jiný svět než ten, v kterém jsme doposud žili.

Doba pobytu se ale naplnila a my plni dojmů jsme se už těšili domů a spěchali do "našeho" vagonu, který nás měl odvésti přes několik zemí k nám domů. Vagon už byl přistavený na jistém instanbulském nádraží, tak jsme se uvelebili a čekali trpělivě na odjezd, ten se ale nekonal, tak jsme různě lelkovali, vykukovali z oken a podobně. Po delší době, to už jsme byli docela nervózní, jsme viděli, že z protisměru přijíždí vlak, na který jsme asi čekali, nebyla prostě volná vlaková cesta pro náš vlak, tak jsme se uklidnili, že už pojedeme, vyvalili jsme se do oken, z oken přijíždějícího vlaku mávali lidé, tak jsme taky začali mávat a já jsem v té chvíli poznala, že na nás mávají vlastně naši sousedé, se kterými sousedíme zahradami, taky železničáři, které ale doma vídáme jen zřídka a pak se potkáme na nádraží v Instanbulu.

Později jsem se dozvěděla, že oni dělali jiným železničním vagónem Řecko -Turecko a do Instanbulu se vlastně zajeli jen na skok podívat, ale přijeli tam právě ve chvíli, kdy my jsme odtaď odjížděli, tak jsme se mohli v tomto místě pozdravit, z vlaku do vlaku,pěkně po sousedsku!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%