Tip na výlet: Rychleby
FOTO: autorka

Tip na výlet: Rychleby

18. 5. 2017

Je polovina května, po těžkém a studeném začátku jara se i na Jesenicku blýská na lepší časy. Ráno se probouzíme do zachmuřeného studeného dne, ale úderem desáté vykukuje sluníčko a to nás zláká na výlet. Nastartujeme naše autíčko, dozadu naskočí Rex a jedeme. A nápad na tip na výlet se rodí v mé hlavě.

Zvu vás na výlety do Rychlebských hor. Tento kraj si musíte zamilovat pro jeho hluboké lesy, zatopené lomy, křivolaké cesty, vodní plochy a v neposlední řadě i pro lidi, kteří zde žijí. Rychleby najdete v Javornickém výběžku, severozápadně od města Jeseníku. Pohoří se táhne mezi Bílou Vodou v samé špici výběžku a Ostružnou na jihu v délce 30 km. Je hraničním pohořím  mezi Českem a Polskem. Je to kraj mého srdce.

V našich končinách nenajdete krásná výstavná města, ale za to kopce a dolíky, pastviny, pole, malebné vísky a rozbité silnice. Za humny máme Polsko a tam si můžeme odskočit do blízké Nysy, Klodzka a ani historická Wroclaw není až tak daleko. Ale vraťme se k nám.
Jednou z těch malebných vzkvétajících obcí je Černá Voda. Na pastvinách kolem obce se pasou stáda kraviček, ovcí a koní.

Zastavení první: Rychlebské stezky
Krajem kolem Černé Vody se vinou Rychlebské stezky, které byly vybudovány pro milovníky jízdy na horských kolech. Tratě jsou od lehkých okruhů až po středně těžké. Myšlenka vybudování Rychlebských stezek se zrodila v roce 2008 v hlavě tehdejšího černovodského starosty. Původně bylo v plánu vybudovat úplně nové tratě, ale pak se rozhodlo o využití starých loveckých chodníků. Takto to vypadá velmi jednoduše. K hledání loveckých chodníků posloužila německá mapa z roku 1938, ale práce to byla přetěžká. Chodníky vedly těžkým neprostupným terénem zarostlé většinou bujnou vegetací. Ale byly také vyskládané z kamenů. Záměr se zdařil a dnes se můžete prohánět po upravených stezkách vedoucích divokou přírodou.
Základnu RS najdete právě v obci Černá Voda. Veškeré informace na www.rychlebskestezky.cz.
V obci je možnost ubytování i stravování. Vedle Základny RS je penzion Radost s 55 lůžky pro ubytované. Ceny jsou více než příznivé.
Při naší návštěvě tam sice moc turistů nebylo (sezóna zdaleka ještě nezačala) a tak jsme si mysleli, že tady nám zřejmě oběd nedají, ale opak byl pravdou. Nejenže nás sympatický, usměvavý majitel ujistil, že hladoví rozhodně od nich neodejdeme a nabídl nám klobásu, párky, utopence nebo nakládaný hermelín, ale také český "vynález" smažený sýr a hranolky. A světe div se, sýr byl vynikající, žádná umělohmotná náhražka. A pivo měli jako křen ze Svijan.

Po obědě se vydáváme na zříceninu hradu Kaltenštejn. Je to trochu do kopce a cesta není nijak upravovaná. Z rozsáhlého hradu stojí kruhová věž i když zub času hlodal a hlodal. Jen škoda, že od věže je výhled do krajiny znemožněn vzrostlými stromy a křovisky. Pod zříceninou obdivujeme ztepilý památný strom – 28 m vysokou a zdravou thuji.

Zastavení druhé – Vodopády Stříbrného potoka
Přes městečko Žulová, nad kterým se vypíná Boží hora, jedeme osadou Nýznerov k vodopádům Stříbrného potoka. Auto necháme na parkovišti a procházkou se vydáváme po dobře udržované asfaltové silnici k vodopádům. Cesta je vhodná i pro vozíčkáře a v pohodě ji můžete absolvovat třeba v sandálech. Obtížnost je na nejnižší hranici. Vodopád hučí i když jeho výška je spíše malá než velká, ale pozor, na pořádek bedlivě dohlíží panáček v zeleném fráčku, který však vypadá poněkud podroušeně. Procházka tichým lesem stojí určitě za váš čas.

Zastavení třetí – Javorník v e Slezsku
Javorník ve Slezsku je městečko ležící na polské hranici, asi 22 km od Jeseníku, které v dávné historii patřilo vratislavským biskupům. Do Javorníku vede železniční trať a je sem také dobré autobusové spojení. Nad městečkem se vypíná zámek Jánský Vrch. Dnes je Javorník jen malým provinčním městečkem, ale kdysi zde byla nejen nemocnice, ale také třeba klášter, vyšší dívčí škola. Celý tento kout země byl silně pod vlivem vratislavských biskupů. Smutnou kapitolou dějin Javorníku bylo období od roku 1950, kdy zde byly nejprve nuceně internovány řeholnice z jiných míst, nakonec byl v klášteře roku 1956 zřízen domov důchodců, odkud se zbylé sestry roku 1974 stěhovaly do Bílé Vody. Na Javornickém hřbitově je pohřbeno na 700 sester. Nedaleká obec Bílá Voda je až do dneška známá výrobou hostií, ale také lázeňských oplatků.

V katastru města bylo uměle vytvořeno jezero Střední díly, na kterém s oblibou zimují labutě velké a to ve velkém počtu 60 - 70 labutí. Je to oblíbené místo k procházkám, ale též ráj pro rybáře. Pokud budete mít štěstí můžete zde zahlédnout i jeřába popelavého, poznáte ho podle řevu, který tento hlučný pták vydává. Přilétá k nám z polské strany.

Jak se k nám dostanete? Lázeňské město Jeseník je výchozím bodem pro toulky Rychlebskými horami. Pokud k nám pojedete v létě autem, musíte zvolit trasu přes Ramzovou. Silnice přes Červenohorské sedlo je kvůli celkové rekonstrukci pro veškerou dopravu uzavřena. V případě, že pojedete vlakem, tak do Jeseníku jede přímý vlak z Brna, Olomouce, Ostravy. Ze směru od Prahy se musí přesedat v Zábřehu na Moravě. Ze všech těchto velkých měst k nám jedou přímé autobusové spoje.
Do Černé Vody se dostanete buď vlastní dopravou a nebo autobusem. Do Žulové a Javorníku také vlakem.
Ze Žulové na vodopády Stříbrného potoka se dostanete nejlépe autem, trasa je dlouhá necelých pět km.

Další tipy na výlety po Rychlebských horách:
Venušiny misky – vychází se z Černé Vody
Zatopený lom Rampa, Velký rybník, Rybník U dubu – v blízskosti Černé Vody
Boží hora – vypínající se nad Žulovou
Jeskyně Na Pomezí – cestou z Jeseníku do Javorníku nebo Žulové
Jeskyně Na Špičáku – při cestě z Jeseníku – přes Písečnou do Černé Vody
Jánský Vrch – zámek Javorník
Borůvková hora - Javorník
Bílá Voda – nedaleko Javorníku
Paczkow – polské městečko nedaleko Javorníku
Tančírna v Račím Údolí – nedaleko v Javorníku

Tipy na ubytování a stravování najdete na www.rychlebskestezky.cz
Zde najdete ubytování pro náročné i méně náročné turisty.
Těšíme se na vás!

 

PS: Ten had byl ve skutečnosti jako větší žížala, fotografovala jsem asi ze vzdálenosti 1 cm od hlavy.

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.