Cholesterol není jen škodlivý,
prokázal rozsáhlý průzkum

Cholesterol není jen škodlivý,
prokázal rozsáhlý průzkum

21. 8. 2012

Řada lidí bere léky na snížení hladiny cholesterolu. Čím je cholesterol nižší, tím jsme na tom lépe a máme předpoklad, že se dožijeme co nejdéle, myslíme si. Ale pozor, vědci tuto rovnici čím dál častěji zpochybňují.

Jedna z nejzajímavějších studií na toto téma probíhala současně ve Spojených státech, Japonsku, Izraeli a několika evropských zemích. Zapojilo se do ní 650 tisíc lidí. Vědci tvrdí, že přes sto dvacet pět tisíc sledovaných žen vykázalo stejnou průměrnou délku života bez ohledu na to, jestli měly vysoký či nízký cholesterol. Muži s průměrnou hladinou cholesterolu umírali průměrně ve stejném věku jako muži s nízkou hladinou. Naopak hůře na tom byli muži, kteří měli hladinu cholesterolu výrazně nízkou. Ti na tom byli stejně špatně, jako muži s cholesterolem extrémně vysokým.

„Muži s hladinou cholesterolu pod 160, což je nízká hladina, vykazovali o sedmnáct procent vyšší pravděpodobnost úmrtnosti, stejně tak jako muži s hodnotami nad 240, což je hladina vysoká,“ uvádí výsledky výzkumu lékař Deepak Chopra ve svém bestselleru Nesmrtelné tělo, nekonečná duše. Vědci tvrdí, že závěr je jasný: škodlivý je vždy extrém, i ten, o kterém si myslíme, že našemu zdraví prospívá.

Výzkum, který publikoval prestižní časopis Circulation, představuje dosud nejširší shromáždění

údajů o vlivu výšky cholesterolu na délku a kvalitu života. „Nabourává náš názor na to, že tuk a cholesterol jsou zásadně vždy špatné,“ upozorňuje Deepak Chopra.

Nemoci životního stylu

Ne, neznamená to, že si teď máme každý den běžet s radostí nakoupit kilo bůčku k obědu a vepřové koleno k večeři. Jen to naznačuje, že nemáme zapomínat na to, že naší předkové si občas dali panáka slivovice, zajedli jej kouskem špeku a my se divíme, jak to, že ti staříčci z beskydských pasek bývali tak vitální i v osmdesáti.

Potíž je v tom, že my si tuky dodáváme v potravinách, které naši předkové neznali. Nejnovější statistiky ukazují, že typická strava průměrného Američana obsahuje asi 40 procent tuku a tři až pětkrát více soli, než tělo potřebuje. Lékaři tvrdí, že výsledkem je zdrcující statistika: 86 procent Američanů nad 65 let trpí nejméně jednou degenerativní chorobu, jako jsou srdeční nemoci, rakovina, artritida nebo cukrovka. Zatímco donedávna se tyto nemoci označovaly jako přirozené choroby provázející stárnutí, dnes o nich lékaři mluví jinak. Jsou to podle nich nemoci životního stylu. No a my americký způsob života včetně stravy v posledních letech pěkně přebíráme.

A tak sice pravidelně užíváme léky s cílem udržet si co nejnižší hladinu cholesterolu, ale zároveň jíme polévky ze sáčku, smažíme hranolky v oleji a kouříme. A co je úplně nejhorší, a přiznejme si, že hodně rozšířené? To, že si myslíme následující: Když beru léky na snížení cholesterolu, můžu jíst cokoli. To je největší problém. Léky na snížení cholesterolu se totiž mají začít jíst především tehdy, když se jeho hladina nesnížila ani poté, co jsme upravili jídelníček a začali jíst zdravě. Lék na cholesterol totiž není protijed na nezdravé jídlo.

průzkum zdraví životní styl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.