Slezská Harta: romantika jako někde v Kanadě
FOTO: Elisha Wolf

Slezská Harta: romantika jako někde v Kanadě

5. 5. 2017

Znáte Slezkou Hartu, devátou největší a zároveň nejmladší přehradu v Česku? Leží v podhůří Jeseníků nedaleko Bruntálu a vypadá to zde jako někde v v Kanadě. Ideální místo pro pěší turistiku, kolo, ale i rybaření či jachtaření.

Okolo klidné vodní hladiny se zvedají mírné kopečky, jsou to sopky, které už dávno nesoptí. Na břehu kempují rybáři, o něco dál začíná nepropustný les, pod kterým se objevují nedostupné zátoky. Slezská Harta, jejíž plocha má tvar čínského draka, má své (neobjevené) kouzlo. Nejkrásnější je Harta z loďky nebo ze sedla kola či elektrokola. Objevíte nepoznané zátoky, vykoupete se uprostřed prázdné vodní hladiny, kdy pod sebou máte 60metrovou hloubku a zatopené podhorské vesnice.

Slezská Harta vznikla na řece Moravici, voda zatopila části šesti vesnic. Nenávratně zmizela pouze vesnice Karlovec, ze které zbyl jen kostel, aby tu jako memento připomínal prý kdysi kouzelné údolí. Elektrické loďky a šlapadla si můžete půjčit hned na dvou místech. V Nové Pláni - malebné vesnici s roubenkami nebo v Leskovci nad Moravicí na druhé straně přehrady. Letošní novinkou budou šlapadla-autíčka. „Vyzkoušejte elektroloďky. Jsou prostorné, svižné a dědeček se nenadře,“ říká majitel půjčovny Petr Drápala, který doporučuje v hlavní sezoně zavolat a zamluvit si je dopředu. Z přístavu v Leskovci navíc vyplouvá desetimístná loď Santa Maria a z Roudna do Razové jezdí přívoz.  

Rybářský a jachtařský ráj
Harta tak trochu na své objevení čeká. Nejsou tu upravené pláže, do vody se vstupuje z luk, na kterých kvete jetel. Chybí stánky, skluzavky, ampliony, inlinové dráhy, písečné pláže i gurmetské restaurace s čerstvými rybami... Na značené cyklostezky tu narazíte občas (Hartu lze snadno objet i bez značených tras, je to asi 45km okruh). Dojet můžete například k přírodním unikátům, vyvřelinám, což jsou Razovské a Mezinské tufity. Turistům lze doporučit výstup na Venušinu sopku nad obcí Mezina nebo na rozhlednu na sopce Velký Roudný, odkud je krásný výhled.

Na Hartě najdete místa, kde můžete být úplně sami, kempovat na divoko a lovit ryby. Je to totiž rybářský ráj. A taky jachtařský. „Jsou tu ideální podmínky pro jachting. Fouká každý den, tedy kromě víkendů, kdy se na Hartě jedou jachtařské závody,“ směje se Josef Hetmánek, náruživý jachtař, který nabízí ubytování v Minikempu v Leskovci. Nejkrásnější jsou na Hartě večery. V leskovecké restauraci Kormidlo točí Bernarda a z terasy lze pozorovat, jak slunce rozsvěcuje hladinu nejrůznějšími tóny hnědo-oranžové, a výtahy plachet cinkají o stěžeň.

A pokud by se vám zdálo, že už jste Hartu někde viděli, je to proto, že se tu natáčel film Johanka z Arku, kde účinkují Milla Jovovich, Dustin Hoffman či John Malkovich.  

Může se hodit
Slezská Harta leží nedaleko Bruntálu, kde můžete navštívit zámek,wellness bazén nebo si zazávodit na motokárách. Hlavními středisky Harty jsou Leskovec nad Moravicí a Nová Pláň, kde si lze půjčit šlapadla a elektroledě. Ceny šlapadel od 150 Kč za hodinu. Elektrolodě od 300 Kč za hodinu.

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%