Tip na výlet: Zříceniny hradů na Pálavě
Foto: autorka

Tip na výlet: Zříceniny hradů na Pálavě

30. 4. 2017

Pavlovské vrchy (Pálava) jsou vápencovým pohořím, které se táhne na samém jihu Moravy v blízkosti řeky Dyje mezi Mikulovem a Dolními Věstonicemi. Tvoří dominantu kraje vinohradů, úrodných polí, strmých skal, stepních strání a lužních lesů. Tato část jižní Moravy střeží dávná tajemství lovců mamutů, Keltů i zapomenuté osudy vojáků X. římské legie, kteří tu podle legendy začali s pěstováním vinné révy.

Třídenní pobyt v malebném koutu naší země jsme zakončili návštěvou Sirotčího hrádku a Dívčích hradů.

Z vesnice Klentnice jsme se vydali po nenáročné trase na vrchol Stolové hory, kde se nachází romantická zřícenina Sirotčího hrádku. Původně gotický hrad byl vybudován na dvou vápencových skaliscích na přelomu 13. a 14. století a v roce 1645 vypálen a rozbořen Švédy. Skalní průrvou jsme se dostali na pozůstatky hradu, do míst dalekých výhledů na Pálavu. Měli jsme tak trochu smůlu, v ranním oparu nebyly vidět tři přehradní nádrže na řece Dyji  - vodní dílo Nové Mlýny.

Od boží muky v Pavlově jsme stoupali lesní cestou na Děvín, nejvyšší bod Pavlovských vrchů. Les byl jako barevný koberec a sluneční paprsky umocňovaly krásu právě kvetoucích rostlin. Dívčí hrady (také Děvičky) dostaly jméno podle staré pověsti, podle níž byly do hradeb zazdívány panny, aby byl hrad nedobytný. Nejstarší písemná zmínka o hradu je z roku 1222. V roce 1645 byl hrad vyrabován a podpálen Švédy a od roku 1744 se stal požární hláskou. Definitivně byl opuštěn začátkem 19. století. Od hradu jsou krásné výhledy na vinařskou vesnici Pavlov a Novomlýnské nádrže.

V lidové písni se zpívá: „Ta jižní Morava je jistě krásná zem, osázená vinohradem“. A je to pravda, to mi věřte. Na Pálavě jsme nebyli poprvé a snad se zase někdy vrátíme.

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%