Ženy zpravidla snášejí stárnutí lépe než muži
Ilustrační foto: ingimage.com

Ženy zpravidla snášejí stárnutí lépe než muži

4. 5. 2017

Kdo se obtížněji vyrovnává se stárnutím - muži nebo ženy? Obvyklá odpověď: samozřejmě, že ženy. Více je trápí vrásky, povadlá pleť, šedé vlasy. Ale je to tak doopravdy?

V poslední době se zdá, že se ženy vypořádávají s přibývajícími léty lépe než pánové. Tady je šest důvodů, proč by si ženy měly uvědomit, že v seniorském věku mají příjemnější život než muži. Pravda, některé jsou trochu drsné, ale snad to čtenáři – pánové vydrží.

1. Šedesátiletá dáma s obarvenými vlasy vypadá vždy dobře. Působí mladší a nikdy se nikdo nebude divit, že má šediny zabarvené. Šedesátiletý muž s obarvenými vlasy vypadá směšně, byť by na něm zapracoval nejkvalitnější kadeřník. Ve většině případů navíc na mužské hlavě už nic k barvení nezůstalo.

2. Ženy jsou zdravější. Češky se dožívají v průměru osmdesáti let ve slušné zdravotní kondici. Češi umírají průměrně v sedmdesáti čtyřech letech. Zní to krutě, ale vdovy zvládají osamělost a ztrátu partnera snadněji. Když ovdoví senior, zpravidla rychle chátrá on i jeho domácnost. Mluvíme totiž o generaci, která byla zvyklá, že vaří, peče, nakupuje a uklízí žena. Ovšem v opačném případě, ovdovělá žena najednou zjistí, že má více času na své zájmy, přítelkyně. No zkrátka, doma je sice smutno, ticho, ale zároveň klid a uklizeno.

3. Ženy v penzi snáze nacházejí práci, přivýdělek. Muž, který pracoval v těžkých provozech či jiných fyzicky či psychicky náročných profesích, o svou práci zpravidla penzí definitivně přijde. Nelze si v sedmdesáti přivydělávat jako horník, řidič autobusu či letový dispečer. Ale poptávka po šikovných a spolehlivých ženách, které vypomůžou s účetnictvím, pečením, hlídáním dětí či korekturami textů, je větší. Mnozí osvícení podnikatelé navíc dobře vědí, že paní vyššího věku je zpravidla spolehlivější než dvacetiletá začínající studentka.

4. I bez sexu se žije dobře. Tedy, přesněji, pro většinu žen s přibývajícím věkem je podstatnější mít v muži oporu, porozumění a přítele, než milence. Takže tím, že ženské tělo prostě v určité životní fázi přestává být tak přitažlivé jako bývalo ani nefunguje tak, jak fungovalo, se většina rozumných žen netrápí. Pánové to v tomto směru mají poněkud jinak. Ty to trápí pekelně a rozum jde přitom stranou. A trápení je přímá cesta k nemocem, nespokojenosti, zkrátka ke stárnutí buďto do podoby mrzutého dědy nebo naopak druhou mízou obdařeného proutníka, který zkouší, zda je ještě šance něco zkusit a je okolí tak trochu k smíchu.

5. Žena má kamarádky. Ano, většina žen si za život vybudovala větší či menší skupinu přítelkyň, se kterými může jen tak nezávazně poklábosit nebo u nich najít oporu v opravdu těžkých situacích. Muži si takovou síť netvoří. Muži totiž celý život s ostatními muži bojují a přetahují se, kdo z nich je silnější, úspěšnější v práci, bohatší, rychlejší, chytřejší... Takže muži v seniorském věku se obvykle nemají komu svěřit, když je opravdu zle.

6. Žena umí vařit. Tímto se trochu vracíme k bodu číslo dva. Osamělá seniorka ví, že když si koupí kuře, ušetří a má týden co jíst, protože z něj uvaří polévku, dva obědy a ještě chutné rizito. Osamělý senior si koupí v supermarketu dvě krabičky s umělými hotovkami do mikrovlnky, nadává, že je to jídlo nedobré a utratí za ně tolik, za co má seniorka obědů šest a ještě k tomu chutnějších a zdravějších.

Kdo ví, kolik dalších důvodů by každý z nás ještě našel při zamyšlení se nad životem seniorů ve své rodině nebo svém okolí. Ostatně, tohle vyjmenovávání dalších bodů, proč by ženy neměly mít obavu ze stránutí, je zábavou jedné partičky ostravských šedesátnic. Říkají, že hledají pořád další, a když je společně čas od času probírají, smějí se u toho jako malé holky.

stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%