Na kolo ve vyšším věku? Ano, ale raději opatrně
Ilustrační foto: ingimage.com

Na kolo ve vyšším věku? Ano, ale raději opatrně

23. 4. 2017

Finští vědci zveřejnili studii, podle níž lidé, kteří od pětatřicátého roku svého věku jezdí na kole každý týden sto kilometrů, žijí o dva roky déle než ostatní. Začít s cyklistikou ještě později podle nich také zdraví jen prospívá. A to tak, že lidé, kteří na kole jezdí pravidelně celý život, jsou ke stáru v kondici, která je srovnatelná s lidmi o deset let mladšími, kteří na kole nikdy nejezdili.

Takže můžeme blížící se chladné období třeba pojmout jako poohlédnutí se po nějakém kole a na jaře zkusit vyrazit do přírody. Jenže lékaři zároveň s pozitivními výsledky cyklistiky jedním dechem upozorňují na rizika s ní spojené. A ta jsou jasná: senioři mnohdy neodhadnou své síly. Dlouhou dobu se nehýbou a pak vyrazí na cyklovýlet do Beskyd či do Krkonoš. Ujedou kus trasy, pak už nemohou, takže se při návratu přemáhají, ničí. Mnozí už kvůli tomu skončili v nemocnici.

Pokud chce člověk ve věku nad padesát vyrazit na kole a předtím nějakou dobu nejezdil, měl by se o tom každopádně poradit s lékařem. Ne, není to přehnaná opatrnost. Kolo může uškodit těm, které bolí záda, mají osteroporózu nebo se jim občas zatočí hlava. Přiznejme si, tyto problém má ve vyšším věku hodně lidí.

Raději kratší jízdy

Lékaři také radí, aby senioři v žádném případě nevyráželi hned na delší jízdu. Pomáhá jízda krátká, ale hlavně pravidelná. Ideální je začít jezdit na kole třeba na nákup. Pamatujete, jak na vesnicích bývalo běžné, že všichni jeli do krámu na kole? Dnes? Jedeme na velký nákup do supermarketů, mnohým starším lidem těžké nákupy vozí přímo domu jejich děti, vnuci, pravnuci.

„Vždycky jsem se rozčiloval s parkováním ve městě a taky jsem měl stres z toho, když jsem musel autem jezdit po rušných silnicích,“ vypráví sedmdesátník Ota, který bydlí nedaleko Opavy. „V pětašedesáti jsem změnil životní styl. Na malé nákupy jezdím na kole do konzumu u nás ve vsi, na velké vyrážíme se ženou autem jednou za dva týdny do města do hypermarketu. Zlepšil se mi tlak, lépe se mi dýchá, pan doktor mě chválí. A ještě ušetřím za benzín.“

Podobnou zkušenost má i šedesátnice paní Miroslava z Ostravy, která se k jízdě na kole vrátila letos v létě. „Neseděla jsem na něm pár let, teď si ho půjčuju od sousedky. Třikrát týdně jedu na projížďku do parku po cyklostezce. Třeba jen na hodinku, večer místo koukání na seriál. Sednu si k Ostravici, dívám se, jak zapadá slunce, popovídám si s jinými cyklisty, a pak doma spím jako mimino. Dokonce jsem přestala brát prášky na usnutí. Příští rok si možná troufnu i na delší výlet.“

Vyberte pohodlné kolo

Trendu už využili různí výrobci kol a nabízejí bicykly vhodné pro seniory. Ty jsou uzpůsobeny tak, aby se na něm dobře jezdilo i lidem, kteří trpí nějakým zdravotním neduhem. Ve většině prodejen pro cyklisty jsou schopni přesně poradit, které je pro lidi vyššího věku to pravé, jen je třeba nebát se zeptat a prozkoumat všechny bohaté možnost, které se nyní i v této oblasti nabízejí.

Vědci se totiž shodují, že naprosto jasně prokázáno je následující: pravidelné, časté a krátké výlety na kole u starších lidí nezatěžují klouby, což naopak chůze dělá. Jsou tedy vhodné i pro ty, co s klouby nějaké potíže mají. Tělo při jízdě vyplavuje endorfiny, takže pak lidé mají lepší náladu. To se projevuje takzvanou příjemnou únavou a dobrým spánkem. A dokonce došli k závěru, že jízda na kole pomáhá snižovat takzvaný nitrooční tlak, který je příčinou zeleného zákalu.

sport
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%