Nuda v manželství? No a co?
Ilustrační foto: pinterest.com

Nuda v manželství? No a co?

18. 4. 2017

Britský dokumentarista Martin Parr se už několik let zabývá fotografováním znuděných párů. Prostě si v restauracích fotí muže a ženy, kteří jsou evidentně spolu, ale tváří se tak, že je to spolu nebaví. Nemluví, koukají každý jinam, mlčí. Tak se často chovají dlouholetí partneři.

Své fotky s názvem Bored Couples, v překladu Znuděné páry, vystavoval v různých zemích a má s nimi úspěch. Na jeho objekty je ale smutný pohled. Mnohé z návštěvníků jeho výstav napadá: Jak asi vypadám já, když sedím někde s manželkou? Nebo: Takhle se tváří moji rodiče, když si spolu výjimečně někam vyjdou. Otrávené nebo znuděné výrazy, dlouhé mlčení, oči bloudí po lidech u okolních stolů. Nuda, setrvačnost, bezradnost, nechuť změnit život, který je tak k uzoufání stereotypní. To jsou pocity, které člověka při pohledu na znuděné páry často napadají.

Až se zdá být neuvěřitelné, že jde o lidi, kteří se kdysi vodili za ruce, povídali si dlouhé hodiny a když nebyli spolu, nemohli se dočkat, až jeden druhého zase uvidí.

Nemoc z manželství

Říká se, že nuda je nejrozšířenější nemocí manželství. Čím je partnerský vztah delší, tím více je nudný a stereotypní.

"Uvědomil jsem si, že moji rodiče spolu už vůbec nemluví," říká třicetiletý Martin po návštěvě své mámy a táty, kteří spolu žijí čtyřicet let. "Bojím se, že se ženou také tak dopadneme. Myslím, že se v podstatě mají rádi, ale vůbec si to nedávají najevo. Táta kouká na televizi, máma něco dělá na zahradě, oni třeba za celý den jeden druhému řeknou jen čtyři věty praktického typu jako třeba: Kam jsi dal hrábě? Nebo: Vařím kafe."

Další názor, tentokrát mluví padesátiletá žena, která je vdaná pětadvacet let. "Můj muž nikam nechce chodit. Když jsem ho nedávno přemluvila, ať si sedneme do kavárny, celou dobu tam surfoval na svém novém chytrém telefonu. Nemluvili jsme, já koukala po lidech, nakonec jsem ani neměla sílu mu něco vyčítat, upozornit ho na to, jak jsme dopadli. Prostě jsme mlčeli, pak šli domů a tam zase mlčeli. Po pár dnech jsem se ho zeptala, jestli se se mnou třeba nechce rozvést, když spolu vůbec nemluvíme a nesdílíme nic společně. Vytřeštil oči a řekl: Co blázníš?"

Psycholog: Nuda je normální

Psycholog Petr Šmolka na podobné případy říká, že by si lidé měli uvědomit, že nuda do manželství patří. "Je pošetilé myslet si, že manželství je od toho, aby člověk zažíval vzrušení, radost, ba dokonce romantiku," vysvětluje. "Hlavně nechtějte rady na to, jak přežít v dlouholetém manželství tak, aby život neprovázela nuda a stereotyp," dodává.

Tak se na nudu v manželství zkusme podívat z jiného pohledu, než obvykle děláme.

Co když jsou vlastně znuděné páry veskrze pozitivní úkaz?

Co když jde o ukázku, že lidé spolu žijí dlouho prostě proto, že jim je spolu dobře a nepotřebují si to každý den vyjasňovat mačkáním rukou, nošením kytek či organizováním zábavy?

Co když to mlčení ve skutečnosti vůbec není strašné, ale naopak příjemné?

Potíž je v tom, pokud jeden z páru považuje nudu za věc špatnou a jinému taková dlouholetá manželská nuda vyhovuje. Ale když se pár nudí pěkně společně, vůbec nemusí být nešťastný, ba naopak. Takové strohé oznámení "vařím kafe" totiž může být ve skutečnosti mnohem více láskyplný projev než "zlatíčko, nedal by sis kávičku, ráda ti ji uvařím, a jakou by sis dal nejraději?"

Vyjadřuje totiž, že jeden o druhém přesně ví, ve kterou dobu má chuť na kávu i jakou přesně nejraději má a proto mu ji prostě uvaří. To je přece hezké, ne?

Nepřemýšlejte, něco udělejte

Možná je jedinou cestou, jak nudu z dlouholetých partnerských svazků vyhnat, prostě na ni nemyslet. Nepřemýšlet nad tím, že by dlouholetá manželství mohla vypadat jinak, protože ve většině případů opravdu nemohla.

A když je někdo přece jen nespokojen, neměl by nad tím jen přemýšlet, ale zkusit svou nespokojenost změnit činy.

Jako třeba jistá sedmdesátiletá dáma, kterou deset let přivádělo k šílenství, že její muž tráví celé dny na rybách. Jednoho dne zakoupila víkendový zájezd do města, ve kterém se ten den konala výstava rybářských potřeb. Muž byl nadšen, strávil půl dne na výstavě, ona si mezitím prošla město. Pak spolu šli do kavárny a na večeři a další den oznámili dětem, že tak hezký víkend už čtyřicet let nezažili. A muž se pak tajně zeptal dcery: Nenapadá tě, jaký podobný výlet by mámě udělal radost? Rád bych ji na jaře také udělal překvapení a někam ji vzal...

No a nuda je v tomto manželství najednou pryč.

manželství
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.