Dnešní chlapi nejsou lepší než jejich tátové a dědové
Ilustrační foto: ingimage.com

Dnešní chlapi nejsou lepší než jejich tátové a dědové

28. 4. 2017

Být mužem ve věku nad šedesát je v této době těžké. Těžší, než kdy bývalo. Pánové totiž často slyší, jak je generace dnešních mladých mužů oproti nim úžasná. Chodí k porodům, pečují o děti, umějí se o sebe postarat, voní, módě rozumějí. To aby si starší mužský myslel, že je úplně nemožný. Je čas tento současný mýtus trochu rozbourat.

Ano, generace dnešních šedesátníků a výše vyrůstala a nejproduktivnější část svého života strávila v nenormální době. Za socialismu většina z nich neměla šanci ukázat, co doopravdy umí. Mnozí se řídili heslem: Nejlepší je mlčet, nevyčnívat. Takže většina z nich neprocestovala ve třiceti půlku světa, neznala zahraniční módní časopisy pro muže a mnozí byli přesvědčeni, že starost o dítě, vaření a domácí práce jsou výhradně ženskou záležitostí. Což ovšem neznamená, že dnes má být tato generace mužů považována za podivný druh, který mladším nemá co říct. Právě naopak.

Když se zeptáme mladých žen, které mají za partnery o mnoho let starší muže, co jim na nich imponuje, shodují se: Jsou to správní chlapi. Jsou mužnější, rozumnější a zkušenější, než dnešní dvaceti až čtyřicetiletí. Zkusme si tedy shrnout několik věcí, které by dnešní mladí muži mohli těm starším přímo závidět. Nebo si z nich vzít kvůli nim příklad.

Umí kutit

Když se řekne "on je kutil", zní to dnes téměř posměšně, ale jen do doby, než přestane hrát televize, pokazí se sporák, sekačka nebo zatéká do střechy. Všimli jste si toho? Když je třeba něco poupravit, obvykle se volá starší soused, strejda, děda. Umějí si poradit, opravit. Nedávná situace z jedné rodiny. Na chatě špatně hrál televizor. Ženy byly otrávené, právě hráli oblíbený seriál. Pětatřicetiletý muž říká: Přece nebudu v pátek večer volat opraváře, ani nevím, kde ho sehnat. Jeho sedmdesátiletý tchán odešel do dílny, přinesl kus drátu, ten vrazil někam za supermoderní LCD televizor a ten moderní zázrak techniky najednou hrál. "Drát pomůže vždycky, dělám to tak celý život," prohlásil tchán a zmizel v dílně natrvalo.

Mají své profese

Za jejich mladých let bývalo zvykem, že mužský něco opravdu uměl, ať už šlo o truhláře, havíře nebo elektroinženýra. Mnoho dnešních mladých mužů sice má tituly Bc., Mgr., či DiS., ale vystudovali obory, o nichž někdy ani sami nevědí, jak je popsat: mediální studia, public relations, krizová komunikace a podobně. Výsledek? Magistři a bakaláři čekají na místa na pracovních úřadech, ale když je doma třeba opravit dlažbu na terase nebo vymalovat, nemá to kdo udělat. Mistři krizové komunikace to neumějí, opravářů a malířů pokojů je málo.

Jsou skromní

Ano, šedesátníci nejsou zvyklí mít v koupelnách na poličkách několik druhů šampónů, krémů, deodorantů, toaletních vod, kondicionérů a pleťových mlék. Kosmetická výbava mnoha mladých mužů je dnes srovnatelná s kosmetickou výbavou jejich partnerek. Muži starší jsou zvyklí na jeden druh kolínské a jinak se klidně umyjí jedním mýdlem od hlavy až k patě. Takže je jen na jejich partnerkách, nakolik je s dnešními kosmetickými možnostmi seznámí. Někteří tuto osvětu s radostí přijmou, jiní řeknou: Dej pokoj, stačí mi jedno mýdlo. Což je fajn, protože o to více kosmetiky si může dopřát partnerka.

Vědí, že existuje příroda

Přírodu znají, narozdíl od mužů dnešní mladé generace, kteří volný čas tráví u počítačů. A ti mladí, kteří sportují, zásadně chodí do krytých hal, krytých bazénů. Starší pánové jsou však ze svého mládí zvyklí chodit po lesích, po horách, plavat v řekách, rybnících. Pro dokreslení další konkrétní příklad z jedné rodiny. "Dcera mi nepůjčuje na chatu vnuka, protože ji rozčílilo, že jsem se s ním jednou koupal v jezeře," vypráví jednasedmdesátiletý pan Karel, bývalý atlet a učitel. "Dcera trvá na tom, že je to nehygienické, vnuk může jen do bazénu u nich na zahradě. Do lesa s ním taky nesmím, prý by mohl chytit klíště. Když jsem ho jednou vzal v noci na kopec a ukazovali jsme si hvězdy, kluk přitom říkal, že to byl nejhezčí zážitek jeho života. Obávám se, že z něj bude bábovka s rýmou a alergiemi," vypráví pan Karel.

Možná, že podobnou chybu jako jeho dcera dělají i jiné dcery a synové. Že své staré táty či dědy neberou jako parťáky, kteří umějí něco, co už dnes není běžné a co neškodí se naučit. Tak se hlavně pánové vyššího věku netrapte, pokud zase někdy budete číst nebo uslyšíte, jak jsou ti dnešní mladí chlapi lepší než vy. Někteří jsou možná jiní, protože vyrůstají v jiném světě. Ale lepší prostě nejsou.

muži
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%