Toulky kolem Kamenice
FOTO: autorka

Toulky kolem Kamenice

5. 4. 2017

V roce 1976 jsme prchli z Prahy a na jihu Čech se nám líbilo. Ale děti, když dospěly, vrátily se do Prahy. Nějaký zákon schválnosti je vyhání zase do přírody. Dojíždění je nepříjemné, ale příroda vše nahradí. Nejvíce mne v novém bydlišti syna Viléma zaujala blízkost Štiřína. Působí tam botanik Václav Větvička. Romantiku zámku a parku přehlušila zvláštnost restaurace ATIS. Připadala mi jako nějaká obluda. Architekt Vladimír Kačer- latinsky Atis, jí nedal jen jméno, ale ve stylu organické architektury vystavěl členitou stavbu, proměnlivého prvoka ze dřeva, skla, kovu a keramiky. Žije si svým způsobem. Ukrývá relaxační centrum, se saunou, wellness, apartmány a restauraci se salónky. Atis je spojen se sportem- golfem, stejně jako Štiřín s rodinou Ringhofferů. Před sto lety se zde začal hrát golf. 

 

 

 

 Ringhofferovy továrny patřily k největším průmyslovým závodům v Rakousku Uhersku. Historii rodu začal František I., kotlář z Müllenderfu, který odešel po vyučení z Vídně do Prahy. Jeho syn zřídil továrnu mědi v Kamenici u Jílového. Z výroby pivovarských sudů přešel k cukrovarným zařízením. Další syn František III. vyráběl již železniční vagony. Byl velmi pohotový a značně rozšířil majetek rodiny. Synům přenechal továrny a rozsáhlé panství v Kamenici, Štiříně, v Kostelci u Křížku a ve Velkých Popovicích. Nejstarší syn, opět  František IV., rozšířil výrobu a stal se zástupcem závodů, které měly prvenství ve výrobě vagonů ve světě. Ovšem v roce 1938 se rodina přihlásila k německé národnosti a dynastie rodu po válce zanikla. Rozsáhlé panství kolem Kamenice propadlo státu. Pozemky patří minsterstvu vnitra a jsou pro veřejnost nepřístupné. Nepřístupná je i hrobka rodu Ringhofferů, ke které vede z Kamenice nádherná stará lipová alej. Půlkruhová zeď, se sochou Ukřižovaného - dílo J. V. Myslbeka uprostřed, a po stranách uzavírají zeď kované mísy s řeckým ohněm. Vše ukryto v lesíku na Zaječím vrchu, obehnáno bytelnou zdí a kovovými vraty. Kolem lesíku jsou ohrady s koňmi, protože zdejší vyjížďky do přírody jsou vyhlášené.                                                                                                                                                                             

bydlení
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%