Datel černý, pták roku 2017
Foto: Martin Mecnarovski

Datel černý, pták roku 2017

31. 3. 2017

Česká společnost ornitologická vyhlašuje každoročně, a to už od roku 1992, jednoho příslušníka ptačí říše ptákem roku. Tato akce se těší velkému zájmu jak veřejnosti, tak i médií. Posláním této akce je podnítit zájem široké veřejnosti o dění v naší přírodě, ke sledování, ale i k ochraně ptáků žijících kolem nás. Vyhledáváním a pozorováním zajímavých opeřenců se zvyšuje zájem o ochranu přírody jako takové.
Ptákem roku 2017 byl vyhlášen datel černý, za kterým se musíte vydat do lesa, ale někdy se můžete s ním setkat ve velkých městských parcích s letitými stromy.

Můžete ho potkat třeba i v Praze ve Stromovce i jinde. Vydejte se proto na lesní procházky a zahrajte si s vnoučaty na detektivy. Na datla vás nejspíš upozorní jeho hlasité projevy, jinak je to pták velice plachý a velmi opatrný. Jeho hlasový projev je něco jako kri-kri-kri. Datel černý patří do řádu šplhavců a je u nás k vidění po celý rok. Teď na jaře se s ním však můžeme v lese setkat nejčastěji. Můžete ho zahlédnout, jak přelétává ze stromu na strom. V období od února do května jsou nejnápadnější. Chrání své teritorium, hledají vhodné protějšky a sekají dutiny k hnízdění, na této týmové práci se podílejí oba ptáci. Vysekání dutiny jim může trvat i skoro celý měsíc, podle kvality dřeva. Jednu z mnoha dutin pak použijí k zahnízdění. V dutinách také spí.

V této době často slyšíme jejich hlasité bubnování do kmene stromů, ale není to zvuk při vysekávání dutin. Bubnování je součástí toku.
Datel černý se živí hlavně dřevokazným hmyzem, ale také mravenci, s chutí posnídá i mravenčí larvy. Datel černý patří k doktorům lesních porostů. Česká společnost ornitologická vyhlášením datla černého Ptákem roku 2017 chce poukázat na význam lesa v našem ekosystému, ale také vyzdvihnout nezastupitelnou roli datla i dalších šplhavců v zachování zdravých, druhově pestrých porostů. K mapování výskytu datla můžete přispět i vy svým pozorováním a přispět tak ke zjištění, které porosty má datel v oblibě a kde se nejvíce zdržuje.

Datel černý nepatří mezi ohrožené druhy, jejich počet a výskyt dokonce v posledních letech mírně stoupá. A jak datel vypadá? Je to největší zástupce řádu šplhavců u nás, je skoro tak velký jako vrána. Sameček je celý černý a na hlavě nosí červenou kardinálskou čepičku přes celé temeno. Samička kupodivu není tak parádivá a červenou plošku má podstatně menší. V dubnu nebo začátkem května samička snese 3 – 5 vajíček, která zahřívají oba rodiče a také se oba starají o své potomstvo. Jak už jsem psala, týmová práce. Uvidíte-li v přírodě datla, zaznamenejte svá pozorování do Faunistické databáze ČSO avif.birds.cz. Podrobný návod, jak s databází pracovat, najdete na www.cso.cz.

V naší přírodě se denně dějí zázraky, vnímavý pozorovatel odhalí spoustu té obyčejně neobyčejné krásy.
Více fotografií datla černého, ale i jiných opeřenců si můžete prohlédnout na www.photomecan.eu.

Autorem ilustrační fotografie je Martin MECNAROVSKI, souhlas s použitím fotografie mi poskytla ČSO.
(Čerpáno z internetu.)

příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.