Slevy pro seniory na dráze
budou částečně platit dál

Slevy pro seniory na dráze
budou částečně platit dál

29. 12. 2011

Slevy jízdenek pro seniory na železnici zůstanou alespoň částečně zachovány, i když na ně stát už od ledna 2012 nebude připlácet. Kvůli výměru ministerstva financí zrušit od nového roku státem garantované slevy ve vlacích nabídnou České dráhy od února svůj vlastní systém bonusů.

„Ještě celý leden poskytneme důchodcovskou slevu jako doposud a vzniklou ztrátu zaplatíme ze svého,“ uvedl Radek Joklík z Českých drah.

Od ledna chtějí dráhy všechny slevy podrobně vysvětlit na internetových stránkách www.cd.cz a zákazníci se na ně budou moci informovat také prostřednictvím kontaktního centra na lince 840 112 113. Mají na to ještě celý leden.

Slevu IN Senior pro lidi nad 70 let České dráhy zachovají, změní se ale sleva na dálkové vlaky. Ta je dnes 25 procent ze zvláštního jízdného. „Držitel této aplikace bude nadále zdarma jezdit osobními a spěšnými vlaky a v ostatních vlacích bude mít nově jízdné se slevou 50 procent z obyčejného jízdného. Cestujícím, kteří tuto aplikaci aktuálně využívají, bude sleva automaticky a bezplatně upravena. Pro nové žadatele bude stát roční aplikace IN Senior včetně In-karty 1330 korun,“ vysvětlil Joklík.

Další slevu, kterou senioři mohou na svých cestách využít, je In-karta s roční aplikací IN25 pro důchodce s 25procentní slevou. Po zrušení zvláštního jízdného ale dopravce změní bezplatně všem držitelům aplikace IN25 na IN50. Noví žadatelé zaplatí za In-kartu s roční aplikací IN50 490 korun.

Senioři, kteří ale nejezdí vlakem často, dostanou od Českých drah 25 procent slevu z obyčejného jízdného. „K nákupu zvýhodněné jízdenky jim stačí předložit známý papírový průkaz s modrým pruhem, který budou České dráhy nadále vystavovat u pokladních přepážek za 50 korun. Platnost tohoto průkazu je časově neomezená a důchodce ho musí předložit i při kontrole ve vlaku,“ sdělil Joklík. Důchodci nad 70 let slevu získají po předložení občanského průkazu

Konkurenční dopravce RegioJet bude od ledna poskytovat třicetiprocentní slevu z jízdného všem lidem starším 60 let, a to bez nutnost zakoupit si speciální průkaz. „K jejímu získání bude stačit občanský průkaz, jímž cestující prokáže svůj věk,“ dodal mluvčí firmy Aleš Ondrůj.

cestování České dráhy slevy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...