Makulární degenerace
Ilustrační foto: OFTEX oční klinika

Makulární degenerace

14. 3. 2017

Toto onemocnění je jednou z nejčastějších příčin ztráty zraku u lidí ve vyšším věku. Dochází při něm k poškození sítnice v místě, kde je vidění nejostřejší. Problémy s očima jsou jedny z nejhorších, které můžou člověka postihnout. Mnohdy si jich navíc z počátku ani nevšimnete. V době, kdy jsou však potíže již rozsáhlé, bývá na účinnou léčbu často pozdě. Od určitého věku je tedy nutná pravidelná prevence a také se vyplatí nic nepodceňovat.

Co je a jak vzniká makulární degenerace? Za centrální vidění a rozpoznávání detailů v našem oku je zodpovědná takzvaná makula. Pokud se do makuly nedostává dostatek živin, má to za následek právě onu makulární degeneraci. Věkem podmíněná makulární degenerace postihuje především starší lidi, ale vyskytuje se už od padesátého roku života. Toto onemocnění také častěji zasahuje ženy než muže. Jeho prvních projevů si nemusíte zpočátku ani všimnout. Lidé začínají mít zhoršené vidění v šeru a za tmy, což samo o sobě není ve vyšším věku nic neobvyklého. K tomu se však postupně přidává neschopnost zaostření na předměty. Nemocný tak postupně není schopen rozeznávat například ani obličeje nebo písmo. Ve velmi pokročilé fázi onemocnění vidí člověk v centru vidění pouze šedou nebo černou skvrnu. Když onemocnění zajde až do této fáze, jediným možným řešením bývá operace očí.

Důležitá je prevence
Očních vad existuje celá řada a v dnešní době již není problém mnohé účinně a jednoduše vyřešit. OFTEX oční klinika nabízí zájemcům celou řadu zákroků, jako je například operace šedého zákalu. Žádný problém není ani krátkozrakost, nebo naopak dalekozrakost. Operace s použitím multifokální čočky skvěle řeší také takzvanou vetchozrakost. Abyste však závažnějším onemocněním předešli, rozhodně nepodceňujte prevenci. Vždy, když máte pocit, že se vám malinko zhoršil zrak, nic neodkládejte a sjednejte si návštěvu u lékaře. Pokud nemáte svého stálého očního lékaře, určitě navštivte nejbližšího z očních lékařů OFTEX oční kliniky.  

oči operace
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%