Nový Jeruzalém
FOTO: autorka

Nový Jeruzalém

17. 3. 2017

Ve svém minulém článku jsem se zmínila o starém Jeruzalémě, obklopeném hradbami. Dnes se pokusím Vám přiblížit tzv. "nový Jeruzalém" - moderní velkoměsto, které vzniklo za hradbami toho starého.

Počasí v únoru r. 2014 bylo na cestování do Izraele poměrně velmi dobré, při středomořském pobřeží dosti teplé, přes den i přes  dvacet stupňů, v Judských horách, tedy i v Jeruzalémě, bylo  o dost chladněji, přes den maximálně k 15 stupňům, v noci dost zima, nutnost přitápět si elektrickými kamínky, neboť  v mansardě  hotýlku Al Arab v arabské části starého Jeruzaléma to profukovalo zpod dveří a jednoduchými okny. K ránu  bývalo jen pár stupňů nad nulou (noc za 50 šekelů), zřejmě nejlevnější ubytování ve městě. Občas i pršelo. Zato u Mrtvého moře ale odpoledne i ke 30 stupňům, bylo to na koupání. V Galilei v únoru je trochu tepleji než v Jeruzalémě. Ale dny jsou krátké, kolem šesté už nastává noc. 

První dojmy, kdykoli se mi podaří v zimě uniknout ze studené Evropy někam na jih, jsou příjemné, takže na Ben Guriově letišti první pocity byly trochu shodné s těmi, které jsem měla o rok dříve po příletu na letišti v Las Palmas na Gran Canarii. Cestu do Svatého města jsem podnikla šerutem. Už jen cesta od středozemního pobřeží je fantastická. Dálnice z Tel Avivu do Jeruzaléma je celá osvětlená, postupně stoupá do hor, a když jsou hřebeny překonány, otevře se před Vámi Jeruzalém, jehož západní předměstí už jsou dosti roztahaná, od centra vzdálená. Dominantu dnešního Jeruzaléma tvoří lanový most, který svým tvarem připomíná Davidovu loutnu. Byl otevřen v r. 2008. 

Seznámím Vás s některými čtvrtěmi nového Jeruzaléma. Já jsem si zamilovala ortodoxní Mea Šearim a byla jsem tam prakticky každý den. Hlavní ulice se sítí malých uliček, kolem všude pejzatí, černě odění ortodoxní Židé, jejich ženy, děti, starci vypadající jako starozákonní proroci, prostě svět jak ze Chagallova obrazu. Uličky táhnoucí se do kopce, vlaječky jen s hebrejskými nápisy, všude je slyšet jen hebrejštinu (někde i jidiš). Turistu lze vidět jen sporadicky, prostě obraz v Evropě zaniklého světa, který však žije dál. 

Páteří "Nového Jeruzaléma" je tzv. "Zlatý trojúhelník" na rohu ulic Yafo, Ben Yehuda a King George. Je to jakési jeruzalémské Václavské náměstí. Je zde mnoho zahradních restaurací a spousta obchodů. Vládní čtvrť Ben Gurion je plná výstaních budov a také se zde nalézá  Kneset - izraelský parlament. Je to velmi monumentální budova s mohutnými sloupy. Kolem se nachází kromě přistávací plochy pro helikoptéry také rozlehlý park, který sahá až k izraelskému muzeu, ve kterém jsou nádherné sbírky moderního malířství. Součástí muzea je i model města Jeruzaléma z doby Heroda Velikého a "Památník knihy" - tedy Bible, v němž jsou mj. uloženy kumránské svitky od Mrtvého moře.

Yamin Moshe je jednou z nejkrásnějších čtvrtí dnešního Jeruzaléma. Byla založena v 80. letech 19. století jako vůbec první obytná čtvrť mimo hradby Starého města. Jejím zakladatelem byl sir Moše Monteifore, britský bankéř, byl během své návštěvy Jeruzaléma zdrcen ubohou situací místních Židů, žijících ve Starém městě. Ve 20. století se stala centrem izraelských umělců, kteří přišli do Izraele hledat svoji inspiraci. Yamin Moshe se rozkládá na západ od Starého města nedaleko Mamilly. Typické stavba pro tuto čtvrť je velké větrné kolo, přivezené z Holandska, které už z dálky uvidíte. Několikrát večer jsem čtvrtí procházela, každý dům je obklopen zahradou a celá čtvrť vypadá jako z pohádky. 

Dalším místem, které stojí za zmínku, je nemocnice Hadasa, která trochu připomíná nemocnici v pražském Motole. Je to supermoderní budova, jejíž chloubou je moderní synagoga s Chagallovými vitrážemi znázorňujícími 12 kmenů izraelských. Marc Chagall je věnoval celému židovskému lidu a jsou skutečným skvostem. Pokud navštívíte Jeruzalém, nenechte si ujít návštěvu této synagogy. V pátek a sobotu je pro návštěvníky uzavřena (šabat).

Na západ od vládní čtvrti Ben Gurion se nachází Herzlova hora, kde najdete nejdůležitější izraelský památník Yad Vashem. Hora byla pojmenována podle duchovního otce sionizmu Theodora Herzla. Na vrchu se nachází jeho hrob se sarkofágem. Tam je jedno z nejklidnějších míst v celém Jeruzalémě.

O Jeruzalémě by se toho dalo ještě mnoho napsat, vždyť kam ve Svaté zemi vstupíte, tam kráčela historie. Nikde není tolik památek jako právě v Izraeli. Proto opravdu jedna návštěva nestačí. Já se znovu a znovu vracím a tak tomu bude i letos, kdy opět v říjnu toto krásné město navštívím.

Shalom

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.