Když se léky mění v nebezpečí
Ilustrační foto: ingimage.com

Když se léky mění v nebezpečí

11. 3. 2017

Pilulka na vysoký tlak, další na snížení cholesterolu, další na spaní. K tomu pár tablet vitamínů a doplňků stravy. Běžná denní dávka. Počty léků a různých tablet, které do sebe Češi ládují, se rok od roku zvyšují.  Mnozí si tak ve snaze si pomoci paradoxně škodí.  

Za deset let vzrostla v Česku spotřeba léků o třetinu. Například spotřeba antidepresiv se ztrojnásobila. Ročně distributoři dodávají do lékáren a nemocnic v České republice antidepresiva za více než devět set milionů korun. Průměrný Čech spotřebuje ročně devětadvacet krabiček léků na předpis a spoustu dalších volně prodejných. Samozřejmě jde o průměr, číslo zahrnuje jak mladé zdravé lidi tak velmi nemocné seniory, kteří se bez některých léků prostě neobejdou. Přesto je jasná tato věc: V užívání léků a různých podpůrných prostředků jsme mistry a nepřipouštíme si, že tento trend není úplně ideální.

Podle údajů společnosti Infopharm umírá v Česku ročně až sto padesát lidi na následky nevhodných kombinací léků. Tisíce dalších si takto způsobují zdravotní potíže. Mnohdy se však na to vůbec nepřijde, protože lidé tají, co všechno polykají. „Beru léky na tlak, rozšiřování cév a na odvodňování,“ vypráví třiasedmdesátiletý Ivo z Ostravy. „Jenže manželka neustále trvala na tom, že nedodržuju pitný režim a nutila mě pít. Rozpouštěla mi denně dva multivitamíny v půllitru vody. Nakonec mi lékařka řekla, že si tím škodím. Že se na jedné straně odvodňuju a na druhé straně zavodňuju. Navíc ty vitamíny prý obsahovaly poměrně hodně cukrů, což mi kvůli cukrovce také neprospívalo,“ vysvětluje. Podobných případů je čím dál více.

„Lidé mají pocit, že vše spasí tím, že tělu dodají potřebné látky v různých doplňcích stravy, tedy v tabletách. Přestávají respektovat genetickou výbavu člověka, snaží se ji obcházet a hledají nová podivuhodná řešení. Odmítnou jíst určitou potravinu a místo ní jedí umělé tablety, kterými si dodávají to, co jejich tělu chybí, protože například nejedí maso či vejce. Ale nebylo by jednodušší dát si to maso či vejce?“ říká Miroslava Navrátilová, lékařka z ambulance pro poruchy metabolismu a výživy Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Pozor na citrusy  
Právě umělé doplňky stravy, různé bylinné výtažky či  vitamíny mohou být v kombinaci léků předepsanými lékařem škodlivé. Problém je v tom, že mnozí lidé svého lékaře neinformují o tom, co všechno užívají.

„Pokud není mezi pacientem a lékařem důvěra, je to vždy problém. Těžko někomu radit a pomáhat, když se s problémy nejdříve neobrátí na praktického lékaře a neřekne mu o svých potížích vše a pravdivě,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. Bohužel, mnozí lidé postupují přesně naopak.

„Myslím, že mi doktor píše ty léky špatně,“ říká pětapadesátiletá Eva, učitelka jedné z ostravských základních škol. „Vždy si to dávkování sama trochu upravuju, podle toho, jak se cítím. Samozřejmě  mu to neříkám. Jednou jsem mu to naznačila a vynadal mi. Dokonce mi řekl, že v kombinaci s některými léky nemám užívat vitamíny, takový nesmysl,“ vypráví. Jenže pozor, tato Eva je typickým příkladem, že se takový přístup může vymstít. Léky na vysoký cholesterol a proti epilepsii zapíjela džusem z čerstvě vytlačených grepů, citrónů a pomerančů. Ovšem právě šťáva grepů ovlivňuje účinky některých léků tak, až je na nich přímo napsáno, že se s nimi nesmí kombinovat.

„Ovlivnění některých léků grapefruitovou šťávou je tak významné, že výrobci užívání současně s nimi zakazují. Bohužel, mnozí lidé nečtou u léků příbalové letáky, mnozí si dokonce sami dávkování léků a jejich kombinace upravují,“ upozorňuje farmaceut Josef Suchopár. Citrusy mohou zvýšit  účinek antidepresiv či léků proti epilepsii. Známé jsou také případy, kdy bylina třezalka snižovala účinky hormonální antikoncepce a to velmi výrazně.

Léky nedobíráme a vyhazujeme  
Na toto téma dělala průzkum agentura STEM/MARK. Vyšlo z něj najevo, že větší polovina dotázaných Čechů léky neužívá tak, jak jim je doporučil lékař. Nejčastěji je nedoberou všechny. Každý druhý je vysadí hned, jak se cítí lépe. Což je samozřejmě špatný přístup. Jen každý třetí dotázaný tvrdil, že čte příbalový leták. Nejčastěji lidé přiznávali, že léky kombinují s těmi volně prodejnými či různými potravinovými doplňky.

„Na noc si dám prášek na spaní, ten mám od lékařky. K němu si dělám čaj z třezalky a dám si ještě dva ibalginy na bolest. Pak spím jak mimino. Když tu kombinaci nemám, nespím vůbec,“ vypráví sedmdesátiletá Jana, bývalá profesorka z gymnázia. Ráno zahajuje tabletou antidepresiv. Na námitky příbuzných, že by se rozhodně s touto ďábelskou kombinací měla svěřit lékařce, nereaguje. „Je to moje věc. Každé ráno se cítím čilá. Dám si pak ještě nějaký ten multivitamín, další ibalgin a je mi dobře. K tomu jím zdravě, jen zeleninu  a ovoce. Mám lepší kondici než mnohé jiné ženy v mém věku,“ tvrdí a nedá si poradit.

Lékaři tomuto problému říkají lékové interakce. Označují tak případy, kdy si lidé sami kombinují léky a různé volně prodejné potravinové doplňky či vitamíny, až si tím zdraví poškodí. Špatná zpráva je, že jich rok od roku přibývá. Zkrátka, mnozí lidé pod vlivem internetu a různých prodejců doplňků stravy podlehli dojmu, že jsou chytřejší než lékaři.

léky zdraví
Hodnocení:
(3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%