Místo mého srdce: Jeruzalém
FOTO: autorka

Místo mého srdce: Jeruzalém

4. 3. 2017

Jeruzalém je jedním z trvale osídlených měst na světě. V Bibli se poprvé s ním lze setkat v knize Genesis, kde je město označováno za Salem. Podle židovské tradice je právě Jeruzalém místem prvopočátku, odkud Bůh započal stvoření světa, a tudíž i nejstarším městem na světě. Základní kámen světa se má nacházet na Chrámové hoře, kde kdysi stával židovský první i druhý Chrám a kde se nyní nachází mešita Skalní dóm.

Do Izraele jsem poprvé přijela v r.1992 a od té doby navštěvuji Jeruzalém.pravidelně. Izrael je země mého života a Jeruzalém je jeho srdce. Stále v něm nacházím mnoho nepoznaného a jen procházka Starým městem či návštěva Západní zdi (Zdi nářků) mě nabíjí energií. Už jsem Vás s tím městem seznamovala ve svých předešlých článcích,

Dnes bych se chtěla zmínit o jeruzalémských branách, které jsou umístěny v hradbách, které obklopují Staré město. Je jich celkem sedm a z toho jedna je uzavřená. Začnu mou nejoblíbenější, kterou většinou ze Starého města vycházím. Je to Jaffská brána, pojmenovaná po cestě, která vedla do města Jaffa, které je dnes předměstím Tel Avivu. Byla postavena v 16.století známým sultánem Sulejmanem I. Nádherným. Za branou vlevo se nachází dvě hrobky, v nichž jsou podle pověsti pohřbeni stavitelé hradeb, které nechal sultán popravit, aby už nikdy nikomu takové hradby nepostavili. Bránou se dostanete do překrásné nově zbudované zahrady se spoustou vodotrysků. Je zajímavé, že park nechal postavit ze svých finančních prostředků jeruzalémský starosta Toby Kolek, který byl českého původu.

Další bránou je Damašská, která leží v centru muslimské čtvrti. Hned při vchodu do Starého města se ocitnete na arabské tržnici. Brána je pojmenovaná po nedalekém syrském Damašku, kam brána směřuje. Je zde také stanoviště tzv. šerutů (malé dodávky sloužící jako MHD).

Pokud jdete pěšky z Olivetské hory, dostanete se do Starého města Lví bránou. Brána je také nazývána Štěpánská podle Štěpána, který měl být podle tradice ukamenován nedaleko tohoto místa. Ke Lví bráně se váže několik legend. Sochy lvů zde nechal umístit sultán Sulejman I. Lvi mají za úkol chránit město Jeruzalém.

Sijonská brána propojuje židovskou čtvrt Starého města a horu Sijón. Brána se stala místem tragedie v průběhu šestidenní války v roce 1967. Izraelští vojáci se touto bránou pokusili proniknout do Starého města. To se jim však nedařilo a brána dodnes nese stopy po tvrdých bojích, které zde probíhaly. Mezuza (dle židovské tradice se umisťuje na veřeje židovských domů a obsahuje svitek se zněním židovského vyznání víry -  šma jisrael), která je umístěna při vchodu do brány, je tak symbolicky vyrobena z obalů kulek, které tu po této válce zbyly. 

Pokud se chci v Jeruzalémě co nejrychleji dostat ke Zdi nářků, používám Hnojnou bránu. Je to hlavní brána, kterou vstoupíte přímo na hlavní náměstí před Zeď nářků. Nelichotivé pojmenování si vysloužila z důvodu, že se v jejím okolí mělo nacházet městské smetiště. 

Herodova brána se také nazývá Květinová, a to pro svou výzdobu květinovými reliéfy. Svůj název získala po Herodovi Velikém, který měl údajně v těchto místech pobývat ve svém domě v době ukřižování Ježíše Krista. Přestože se zde Herodův palác nikdy nenacházel, pojmenování bráně zůstalo dodnes.

Poslední brána, o které se chci zmínit, je Zlatá brána. Touto bránou má podle židovské tradice do města vstoupit Mesiáš. V současné době je brána zastavěna. K jejímu zazdění došlo za vlády sultána Sulejmana I., který tak chtěl zastavit příchod Mesiáše. Jiné pověsti tvrdí, že muslimové zazdili bránu, aby se nikdo nemuslimského vyznání nedostal na Chrámovou horu, kterou by tím znesvětil.

Také se ráda procházím po jeruzalémských hradbách. Z hradeb vidíte do malých dvorů obyvatel města, přímo vidíte  život na tržištích v jednotlivých uličkách Starého města. Trasa začíná u Jaffské brány a vede dvěma směry, a to buď ke Lví bráně nebo k bráně Sijónské.

O Jeruzalému toho lze napsat ještě hodně. Nezmínila jsem se o Davidově citadele či procházce po různých čtvrtích Starého města, které je rozděleno na arabskou část (ta je největší), pak židovskou, arménskou (je nejmenší) a křesťanskou 

Pokud město Jeruzalém navštívíte, uvidíte i moderní část, která byla postavena po vzniku státu Izrael. Ale o té se chci zmínit ve druhé části tohoto článku.

 

Místo mého srdce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.