Nižší limit zlevní léky jen některým seniorům
Ilustrační foto: ingimage.com

Nižší limit zlevní léky jen některým seniorům

23. 2. 2017

Jako předvolební dárek chce vláda ulevit seniorům a dětem od vysokých výdajů za léky. Schválila proto novelu zákona, která snižuje ochranný limit započitatelných doplatků z 2500 korun ročně na tisícovku u dětí a lidí nad pětašedesát. Sedmdesátníkům a starším se limit snižuje na pouhých pět set korun.

Očekává se, že změna hladce projde Parlamentem, protože ji podporují strany napříč politickým spektrem. Nová pravidla budou platit od počátku příštího roku. Znamená to ale, že ti nejstarší z nás už skutečně neutratí za léky více než pětistovku ročně? Bohužel ne. Do limitu se totiž započítává jen část doplatku a někdy žádný.

„Do ochranného limitu se zahrnují doplatky za částečně hrazené léky, a to ve výši doplatku na nejlevnější lék, který obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání,“ vysvětluje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Přinesdomová. V případě, že je některý z léků v dané skupině plně hrazen ze zdravotního pojištění, započitatelný doplatek se bude rovnat 0 Kč, doplňuje mluvčí. Například u tzv. statinů, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, konkrétně u skupiny atorvastatinů, existuje jeden plně hrazený lék. V tabulce (viz Případ 2) je to Atorvastatin Actavis. Předepíše-li lékař pacientovi ale ze stejné skupiny přípravek Torvazin anebo Amedo, pacient v lékárně doplatí až 24 resp. 36 korun. Tento doplatek se mu ale do ochranného limitu vůbec nezapočítá.

V jiném příkladu, ve skupině metoprololů určených především k léčbě vysokého krevního tlaku, neexistuje plně hrazený přípravek (viz Případ 3). Na ten nejlevnější – Metoprolol Mylan - pacienti doplácejí až 42 korun. Pokud mají recept na Betaloc, musí si za něj v lékárně připlatit až 232 koruny. Do ochranného limitu se jim ale z této částky započítá jen uvedených 42,44 Kč. Existují však výjimky.

„Pokud lékař trvá na vydání předepsaného léku, vyznačí na receptu „Nezaměňovat". V takovém případě se i přes výše uvedená pravidla do ochranného limitu započte doplatek v plné výši,“ upřesňuje Přinesdomová. Pokud tedy lékař uvedl „Nezaměňovat“ na recept s Betalocem, započítává se do limitu celý doplatek až do výše 231,84 koruny (v některých lékárnách může být lék levnější, započítá se skutečně zaplacená částka). Senior ve věku nad 70 let má tak už téměř polovinu svého ročního ochranného limitu vyčerpanou.

Existuje ještě jedna možnost, jak za léky ušetřit. Lékárník totiž může pacientovi po dohodě s ním nabídnout konkurenční lék, který je levnější. „Záměna je možná pouze v případě, že alternativní lék je s předepsaným shodný z hlediska jeho účinnosti a bezpečnosti, obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání a stejnou lékovou formou a pacient s takovým postupem souhlasí. Pokud alternativní lék obsahuje rozdílné množství léčivé látky (rozdílná síla), lékárník upraví dávkování tak, aby odpovídalo dávkování předepsanému lékařem. V případě záměny je tato skutečnost uvedena na receptu,“ potvrzuje mluvčí lékového úřadu. Záměnu musí odsouhlasit i předepisující lékař. Vyznačí-li ovšem na receptu, že trvá na vydání předepsaného léku, může lékárník vydat pouze tento lék.

Další výjimkou jsou léčivé přípravky podpůrné a doplňkové. Doplatky za ně se totiž do ochranného limitu započítávají jen seniorům nad 65 let (viz Ebelin z Případu 1, jenž zlepšuje prokrvení, okysličení a výživu tkání). Výši doplatků započitatelných do ochranného limitu nemusí pacienti nijak evidovat. Dělá to za ně zdravotní pojišťovna.

„Pokud klientovi vznikne přeplatek nad ochranný limit, odesíláme mu ho složenkou nebo na bankovní účet. Vyúčtování provádíme za každé čtvrtletí,“ vysvětlil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Jakmile je jednou za rok limit překročen, vše další se automaticky bere přeplatek. V lékárně ale musí pacient za lék nejprve zaplatit. Přeplatek nad limit dostává od pojišťovny zpětně jednou na čtvrtletí. Pojišťovnám po snížení limitů významně vzrostou počty klientů a objem peněz, které budou vracet. Například zmíněná VZP nyní posílá přeplatky zhruba 44 tisícům pacientů v objemu cca 46,5 milionů korun. Až ochranný limit klesne dětem a lidem nad 65 let na tisícovku a sedmdesátiletým a starším na pětistovku, půjde o 380 tisíc klientů a 325 milionů korun.

Informace o cenách a úhradách, vč. doplatků a započitatelných doplatků si mohou pacienti zjistit v databázi léků na portálu www.olecich.cz (nebo www.sukl.cz) vždy v detailu léku v záložce „Ceny a úhrady“.

Marcela Alföldi Šperkerová pro portál i60

 

 

tabulka.png

 

 

 

léky zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%