Největší účesové chyby zralých žen
Ilustrační foto: ingimage.com

Největší účesové chyby zralých žen

24. 2. 2017

Kadeřníci se shodují, že nejhorší klientkou je žena ve věku mezi padesátkou a sedmdesátkou. Typická současná zralá žena, která za každou cenu chce vypadat mladistvě a zároveň cítí, že to stojí čím dál více práce a peněz.  

Většina těchto dam je nespokojená se svým vzhledem. Je mezi nimi jen malé procento těch šťastných, které si lety našly slušivý účes a drží se ho. Mnohem více je těch tápajících. A úplně nejvíce těch, které se snadno nechají přesvědčit větou kamarádky: „Maruš, chtělo by to oživit nějakou barvičkou či výrazným pramínkem, ono tě to omladí.“ Výsledkem je armáda žen s účesem, který kadeřníci škodolibě označují výrazem květák, protkaným výrazně barevně odlišnými prameny. Zkrátka, volba vhodného účesu a umění pečovat o vlasy je obor, ve kterém mnoho dam vyššího věku zrovna moc neexceluje.

Tady jsou příklady, ve kterých dělají největší a nejčastější chyby. Když se jich žena vyvaruje, své období nespokojenosti přežije lépe.  

Veselá barvička omladí
Neomladí. Když si dá šedesátnice nad čelo výrazný světlý pruh, bude prostě v očích okolí šedesátnicí, která se urputně snaží vypadat mladší, ale neví jak na to. Každý výrazný rozdíl mezi tóny barev jen upoutá pozornost a přitáhne oči k tomu, co už není jako bývalo: K obličeji s vráskami a povadlými rysy. Nic není horšího než výrazné melíry, pruhy odlišných barev či celé hlavy v ostrých, nepřirozených tónech. To znamená silně černá, výrazně rezavá, platinová blond a podobně.  Naopak, když jsou vlasy zabarveny do přirozených odstínů, nepřitahují tolik pozornosti k obličeji. Jemné prosvětlení konečků, či pramínků jen o odstín než je přirozená barva, je rozhodně vhodnější. A hlavně, v přirozené světle hnědé či béžové barvě jsou rozhodně méně vidět šedivé odrosty. Ať vám kdokoli tvrdí opak, nejviditelnější jsou v prudce barevných kombinacích, o kterých si nositelky myslí, že v nich šediny deroucí se na povrch dřív, než je naplánovaná další návštěva kadeřníka, zaniknou.  

Ne, opravdu nemáte vlasy jako ta herečka na obrázku
Přijít do kadeřnictví s obrázkem z časopisu nebo fotkou staženou do mobilu, je dobrá cesta. Kadeřník aspoň ví, co si představujete. Je však třeba si položit otázku, zda vybraný účes je reálně zhotovitelný z vašich vlasů. Každý je má jiné. Kudrnaté ženy touží po rovných hřebících a naopak. Šikovný kadeřník vyrobí přesně to, co je na obrázku. Otázkou ale je, jak hlava bude vypadat zítra. Pozítří. Další měsíc. Jestliže nějaký účes vypadá dobře z rovných vlasů a žena ví, že se ty její vlní, měla by si položit otázku: Chci si každé ráno vlasy žehlit? Jak ten střih bude vypadat, když budu na výletě na horách? Když bude pršet a já pojedu tramvají? Zkrepovatí? Zvlní se? Nebudu s ním mít více starostí? Když vám kadeřník řekne, že se vaše vlasy na určitý druh účesu nehodí, poslouchejte ho a zamyslete se. Neříkejte mu: „No tak já jdu jinam, tam mi to udělají takhle rádi.“  

Aby to bylo pevné
Tužidlo, tupírování, lak, znovu tupírování a ještě ještě jednou celé přelakovat... Znáte to? Možná je to neschopnost vyrovnat se s vědomím, že doba mládí dnešních seniorek, kdy se nosily natupírované zlakované drdoly, je nenávratně pryč. Mnoho starších dam má ale stále pocit, že upravené vlasy rovná se pevně nalakovaná helmice. A že když foukne vítr a vlasy se trochu pocuchají, ženě to nesluší. Opak je pravdou. Když je dáma zralého věku méně načesaná, působí rozhodně mladistvěji než dáma s vlasovou helmou. Je třeba si to konečně připustit.  

Hodně krátké, prosím
„Krátké vlasy působí mladistvě, navíc jsou ty moje mizerné, tak si je nechám ošmikat co nejvíce.“ „Jasně, Maruš, ty jsi odvážná, budeš vypadat jako mladá holka.“ Typický dialog dvou současných šedesátnic. Mnohé podlehly velmi módními stylu na krátko ostříhaných vlasů. Je fajn mít za vzor třeba skvělou herečku Judi Dench, která nosí vlasy krátké jako kluk a proklatě jí to sluší. Ale zároveň je třeba si uvědomit, že krátké účesy slušivé pro dámy v letech, jsou velmi rafinované, záleží při nich na každém milimetru a žádají si opravdu dobrého kadeřníka. Nechat se ostříhat tak, že vynikne vrásčité čelo, silný krk a nad ušima vzniknou vyholené oblouky, není otázka odvahy, ale nepříčetnosti. Bohužel, čím dál více seniorek chodí ostříhaných hodně na krátko s pocitem, že takto působí mladistvě. Jen velmi málo z nich však má perfektně ostříhaný účes, který tak působí doopravdy. Ideální krátký střih pro seniorky, to jsou odborně prostříhané vlasy, které, ač velmi krátké, přesto mnohé milosrdně zastírají.

Každopádně se s přibývajícími roky vyplatí nad účesem přemýšlet více než ve dvaceti a případné změny by měly být pozvolné, na zkoušku, ne razantní. Ať žena ve svém okolí slyší cokoli, v první řadě by měla přemýšlet nad tím, zda jí účes prostě sluší. Ne jestli je právě moderní, vhodný pro šedesátnici či ten svůj nosí už dlouho a kamarádky říkají: Maruš, chtělo by to změnu.          

móda účesy
Hodnocení:
(4.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%