Internetová nevěra ničí dlouholetá manželství
Ilustrační foto: ingimage.com

Internetová nevěra ničí dlouholetá manželství

22. 2. 2017

Když už se zdá, že pár překonal všechny nástrahy ničící manželství a stráví společně pěkná léta v penzi, přichází strašák 21. století: Nevěra přes internet. Čím dál více mužů a žen vyššího věku se oddává virtuálnímu flirtování. Jsou z toho pořádné průšvihy.

V jedné rodině při nedělní návštěvě dcera usedla k počítači svého dvaasedmdesátiletého otce. Potřebovala rychle vyřídit jeden mail. Výsledkem je rozvrat v rodině, který možná skončí rozvodem manželství trvajícího přes čtyřicet let.

„Sedla jsem k notebooku, který měl táta v pracovně. Když jsem ho aktivovala, vykoukly na mně stránky, na kterých otec evidentně vedl čilou erotickou diskusi s nějakou dámou. Stud, zmatek, jak jinak popsat mé pocity. Táta si mezitím ve vedlejším pokoji hrál s mým synem, máma servírovala bábovku, zkrátka nedělní idylka. Jistota, rodina, pěkný vztah mámy a táty, vše je pryč. Zůstal jen můj zmatek,“ líčí pětatřicetiletá Andrea svůj nedělní zážitek. Nic neřekla, od počítače odešla. Má pocit, že tátovi vše došlo. „Tvářil se pak při našem dalším setkání divně, myslím, že musel vědět, že ty stránky nezavřel a že jsem je viděla,“ říká. Matka jí pak oznámila, že uvažuje o rozvodu, protože ví, proč její muž tráví noci u počítače a pak přes den spí.

Prostě se provalilo to, co je běžné v mnoha rodinách, které tvoří páry vyššího věku. S tím, jak se zvyšuje počet lidí, kteří umějí zacházet s internetem, přibývá i těch, kteří na něm využívají seznamky, erotické chaty, kybersex. Už neplatí, že virtuální erotické dovádění se týká jen lidí mladých. Naopak. Mladí mají větší možností se seznámit, najít lásku nebo flirt na jednu noc. A mnozí jsou už životem na sociálních sítích unaveni, pomalu se z nich stahují do soukromí. Ale lidé vyššího věku? Často žijí roky v manželství, které je spíše zvykem než vztahem plným vášně a lásky. A najednou jim to, co postrádají, servírují různé stránky na internetu. Napětí, erotiku, sex. Vše až do domu. Právě senioři jsou častými uživateli těchto internetových služeb, jen se o tom příliš nemluví. Mnoho párů vyššího věku tráví život tak, že jeden je každý večer připojen na počítači a ten druhý mu za to nadává. Nebo jsou připojeni oba, každý ve svém pokoji a je jim to už tak jedno, že si ani nenadávají.  

Komu posíláš ty fotky?
„Internet se stal oblíbeným zprostředkovatelem sexu a erotických zážitků napříč různými skupinami lidí,“ říká Anna Ševčíková z týmu brněnské Masarykovy univerzity, který zkoumá formy závislosti na internetu. „Možnost provozovat anonymně různé sexuální aktivity doposud žádné jiné médium neumožňovalo,“ vysvětluje. Je vlastně logické, že tato zábava pronikla mezi dříve narozené. Internet se stal přirozenou součástí jejich života a tak v něm objevují stále nová zajímavá zákoutí.

„Mnozí lidé si teprve nyní začínají uvědomovat, že nadměrné využívání internetu a sociálních sítí může mít negativní dopad na jejich život, dokonce že informace, které se přes tyto sítě dozví nebo o sobě sdělí, mohou jejich život zásadně ovlivnit,“ říká psycholožka Petra Vondráčková. Jenže senioři jsou v tomto trošku pozadu. Internetu propadli teprve před pár lety a nyní jejich okouzlení jeho možnostmi vrcholí. Takže si na něm užívají to, co jim dříve běžný život nepřinášel.

Jeden osmapadesátiletý muž nedávno přišel na to, že  jeho stejně stará žena sama sebe fotí ve spodním prádle a fotky někomu posílá mailem. „Bylo to trapné, přistihl jsem ji, jak si dělá selfíčka v noční košilce a krajkama. Vypadala směšně, styděli jsme se oba. Nechápal jsem. Pak se přiznala, že má přítele, se kterým si píše a posílá fotky. Nikdy se prý osobně nesetkali. Nevím, jestli jí mám věřit, ale asi je to pravda, protože nikam nechodí. Pořád jen sedí u počítače. Vyčetla mi, že náš vztah zevšedněl, že jsem ji léta za nic nepochválil. Ten muž prý jí píše, že je krásná. Jsem z toho úplně rozhozený, nevím, co mám dělat. Ale má pravdu, že žijeme už ne spolu, jen vedle sebe. Léta jsem jí nekoupil kytku, nikam nechodíme, nechválím ji,“ líčí dotyčný muž.

Jiná šestašedesátiletá žena oznámila na policii, že poslala sto tisíc na účet muže, kterého  zná jen z erotické seznamky. Poté se jí už neozval. Prožívali spolu erotické chatování, pak mu půjčila peníze na koupení chalupy. „Psal, že je to mimořádně výhodné, poslal mi obrázek, odkaz na realitku. Ověřovala jsem si tam, že dotyčný má opravdu o tuto chalupu dotyčný zájem. Chybělo mu sto tisíc, tak jsem mu je poslala. Asi to byl podvodník. Ale poprvé po mnoha letech jsem při virtuálním kontaktu s ním měla pocit, že jsem ženská. Po letech mi zase někdo psal pěkná milá slova, dokázal mě vzrušit. Manžel sedí v dílně, nemluví, bručí. Tak jsem trávila hodiny a hodiny v iluzi, že mě má někdo na druhém konci republiky rád a že se třeba budeme setkávat na té chatě,“ vypráví.  

Nevěra nebo zábava?  
Všichni lidé, kteří se dostali do podobných problémů, řeší stejnou otázku: Je virtuální flitrování nebezpečná, manželství ničící nevěra nebo jen neškodná hra? Zpestření nudného života nebo podvod na partnerovi? Odpověď neexistuje, každý vnímá nevěru jinak. „Někdo nesnese, když se jeho partner jen na někoho podívá, někdo přejde i nevěru skutečnou, fyzickou a dlouhodobou. Každopádně je pro manželství rizikový faktor, jestliže jeden z partnerů utíká do virtuálního světa. Je to známka toho, že něco není v pořádku. Vždy se to časem projeví. Odtažitostí, mrzutostí, nezájmem,“ vypočítává psycholožka Jitka Douchová.

Sexuologové dělali průzkum, co vlastně lidé obvykle za nevěru považují. „Vyplynulo z něj, že většina lidí má hranici v prvním doteku. Je jedno v jakém, když dojde k doteku, je to nevěra. Naopak pro někoho je jasná nevěra i to, že jeho partner jen s někým virtuálně koketuje přes internet,“ říká sexuolog Petr Weiss. Je to tak, v této oblasti se nikdy všichni neshodnou, kde začíná nebezpečná hranice ničící vztahy. Každopádně situace, kdy člověk po třiceti letech manželství zjistí, že partner kouká na internetu na svlékající se ženu nebo že vzdychá u erotického chatu, je zdrcující. Stejně jako když naopak vyjde najevo, že babička má virtuálního kamaráda, se kterým si píše lechtivé erotické vzkazy a sní o tom, že si jednou vyjedou na chatu. Tisíckrát si můžeme říct, že jde o neškodnou zábavu, ale takové zjištění o člověku, se kterým žijeme desítky let, zůstane v hlavě navždy.

internet vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%