Hrátky s češtinou - kočka
FOTO:Olga Štolbová

Hrátky s češtinou - kočka

13. 2. 2017

Ó, ty košatá češtino!
Ono se řekne kočka. Odborně kočka domácí (Felis catus). Ale kolika pojmenování se ta chlupatá potvůrka v češtině dočkala:
kotě, koťátko, kočička, kočena, kočenka, kočidlo, koča, kóča, číča, čiči, čičí, čičina, čičinka, číčoun, míca, micka, micinka, kocour, kocourek, kocur, kocuřiště, kocouřisko, kočičák, mňoukal, mňoukalka, mňoukač, mňoukadlo, tygr, tygřík, tygřice, tygřisko, vykastrovaná je fešanda atd.

V minulých dílech jsme hledali různá příjmení, tak zůstaňme věrni kočce, i když ona zrovna věrná moc není, je údajně falešná.
Takže od nejkratších: Koč, Kot, Čičo, Číčo, Kota, Koťa, Koča, Kotě, Mica, Míca, Mico, Mici, Kočka, Kočko, Kocůr, Kocúr, Čičko, Micák, Micek, Micko, Kocjur, Kocura, Kocurek, Kocůrko, Kocour, Kocourek, Kočajda, Kočička, Kočica, Kočínek, Kočiščák, Koťátko, Kotěna, Kotenko, Čičina, Micinský, Mňaček, Mňačko a tohle jsou  některé "osobnosti" s kočičími kmény: Václav Kočka z rodu Kočků provozující Matějskou pouť, český fotbalista Břetislav Kocur či Joey Kocur– kanadský hokejista, Ladislav Mňačko-slovenský publicista, Jitka Kocurová – česká modelka a herečka, Radka Kocurová (provdaná Rosická) – česká modelka a moderátorka, moderátorka Ester Kočičková, zpěvák Tomáš Kočko, Petr Koťátko-český filosof a spisovatel, Věra Štechrová (rozená Koťátková)-bývalá československá hráčka basketbalu...

A co názvy obcí? Víte, že ve skutečnosti u nás vůbec neexistuje městečko Kocourkov? Je to smyšlená obec, která je dějištěm mnoha komických historek. Ale měli jsme ho! Kocourkov je zaniklá osada (část Jeníkova) v okrese Teplice. 

A co Kotěhůlky? Jsou jedním z tradičních českých fiktivních názvů vesnic. Jsou symbolem pro velmi malou zastrčenou vesnici, zkrátka úplný zapadákov.  Ve vžitém úsloví bývají zmiňovány též Horní či Dolní Kotěhůlky, které lze pokládat za něco ještě menšího než Kotěhůlky.

Na mapě zato opravdu najdeme:
Kocourov-část města Horšovský Týn v okrese Domažlice
Kocourov-část obce Slavíkov v okrese Havlíčkův Brod
Kocourov-část obce Mochtín v okrese Klatovy
Kocourov-část obce Bílá v okrese Liberec
Kocourov-část obce Třebenice v okrese Litoměřice
Kočičina-část území Nových Dvorů ve městě Třebíči
Kocourovec v katastrálním území Přáslavice u Olomouce
Číčenice v okrese Strakonice
Číčov-část města Spálené Poříčí v okrese Plzeň-jih
Číčov– obec na Slovensku v okrese Komárno
Číčová -část obce Čermná nad Orlicí
Číčovice v okrese Praha-západ s přírodní památkou Čičovický kamýk
Kočov-v okrese Tachov
Kočín-část obce Temelín
Kočín, dříve Kočiny ve východní části okresu Plzeň-sever
Kočkov- rybník na Řežabineckém potoce v katastru obce Ražice
Kocour – údolí, přes nějž vede Žampašský most

A vydáme se do kopců. Kočka – vršek v Českém středohoří nedaleko od Litoměřic. Kočka – vrchol v Brdech v okrese Rokycany. Číčov– kopec a přírodní rezervace v okrese Louny. Kočičí kameny jsou skupinou žulových skal ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji. Kočičí hrad tvoří s dalšími skalními útvary Dolní labyrint vrchu Ostaš v CHKO Broumovsko. 

Teď zvedněme oči k obloze. Mlhovina Kočičí oko je planetární mlhovina v souhvězdí Draka. 

A kolik kočiček se dostalo do písniček, knih či pohádek a filmů:
Kočka leze dírou, Rážova Jsi kočka jsi kočka, Na okně seděla kočka, Kočky z Letný..., pohádky O pejskovi a kočičce, Kocour v botách, O kocouru Mikešovi, O kocouru, kohoutu a kose, Byla jednou koťata, Příhody kocoura Damiána, Cour a Courek, komiksový hrdina Čtyřlístku kocour Myšpulín, Kočičí princ, Kronika města Kocourkova, U nás v Kocourkově, Z deníku kocoura Modroočka, Domeček u tří koťátek, Bajka o supici a kočce, Kocourkovské povídačky, Kočka a čert, Zvěrolékař a kočičí historky, Casper, Kocour Bob, Dalajlamova kočka, Čekání na kocoura, Herkules a strašidla, Kočičí pyžamo, Kočka Callie na Divokém západě, Kočka ze Záběhlic, Kočka na kolejích, Měl jsem psa a kočku, Aristokočky...

Muzikál Kočky, filmy Pohlaď kočce uši, Kočka a pes, Kočičí žena, Hon na kočku, Kočka na rozpálené střeše, Divoké kočky, Falešná kočička, Hostinec "U Koťátek", Až přijde kocour, Kocour Bob, Tom a Jerry, Jako kočky a psi, Já kocour, Hotel u zvířátek - kočičí tajemství, Kocour Vavřinec, Kocour Felix,  Dobrodružství zrzavého kocoura, O kocourovi a bručounovi, O kocourovi, který přišel na Vánoce, Kočičí hrad, Mňoukačky naší kočky, Kočka v houslích, Černá kočka, Kocour (v originále Cat) je fiktivní postavou ze seriálu Červený trpaslík, Azrael-Gargamelova kočka z kresleného TV seriálu Šmoulové, Micka z animovaného seriálu Bořek stavitel...a vzpomeňme si na krásné koťátkové přestávky v České televizi v minulém století.

 

Kočky doprovázejí člověka již po staletí. Proto není divu, že o kočkách existuje velké množství citátů a přísloví.
Mezi nejznámější budou určitě patřit česká přísloví:
“Když kočka není doma, myši mají pré.”nebo “Potmě každá kočka černá.”, ale máme i jiná:
"Běda tomu, v jehož domě se kočky a myši sestří."
"Co se z kočky narodí, nebude než myši chytat."
"Kočka myší nenechá, liška slepic a vlk ovcí."
"Kočka z předu líže a po zadu drápe."
"Čím více s kočkou zahráváš, tím spíše tě škrábne."
A další kočky v mnoha jazycích:
"Kocour nelova, chlap nemluva, oba jsta hladová." (polské přísloví)
"Kočka chce ryby jíst, ale ne je lovit." (latinské přísloví)
“Kočka nemiluje lidi, jen svůj příbytek u lidí.“ (gruzínské přísloví)
„Hrnec není pod poklicí - a to je konec ctností kočky.“ (perské rčení)
"Kočka, která často mňouká, chytí málo myší." (japonské přísloví)
"Kočka myšího lovu neponechá a zloděj krádeže nezanechá." (ruské přísloví)
"V noci se každá kočka chlubí sobolím kožichem."(perské přísloví)
"Kočičí oči jsou zrcadlo, skrz které mohou nemnozí vyvolení pohlédnout do říše víl." (staré keltské přísloví)
"Střež se lidí, kteří nemají rádi kočky." (staré irské rčení)
"Jedině v tom domě bude štěstí a blahobyt, jehož práh překročí kočka." (ruské přísloví)
„Není většího daru, než kočičí lásky.“ (Charles Dickens)
"I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek." (Leonardo da Vinci)
"Mám rád kočky, protože mám rád svůj domov a ony se krok za krokem stávají jeho duší." (Jean Cocteau)
"Kdyby zvířata dovedla mluvit, pes by byl výřečný chlapík, zatímco kočka by byla graciézní dáma se vzácným darem nikdy toho neříkat příliš mnoho. Ze všech tvorů, které Bůh stvořil, se jen jediný nemůže nikdy stát otrokem. Tím je kočka. Kdyby bylo možno zkřížit člověka s kočkou, pak by byl mnohem dokonalejší. Jen kočka by si značně pohoršila." (Mark Twain)
"Kočky jsou zvláštní, tajemné bytosti. V jejich mysli se odvíjejí věci, o kterých ani nemáme tušení." (Walter Scott)
"Člověk, který by chtěl porozumět lidským vztahům, by si měl pořídit psa, který by ho zbožňoval, a kočku, která by ho ignorovala." (Derek Bruce),
"Mám rád kočky, protože mám rád svůj domov a ony se krok za krokem stávají jeho duší."(Jean Cocteau)
"Markantní rozdíl mezi kočkou a lží je ten, že kočka má jen devět životů."(Mark Twain)
"Psi k nám oddaně vzhlížejí, kočky se na nás dívají svrchu, ale prasata na nás pohlížejí jako na sobě rovné." (Winston Churchill)
„Ten, kdo si hraje s kočkami, musí počítat i se škrábanci.“ (Miguel de Cervantes y Saavedra) 

Co je pravdy na tom, že "Černá kočka přes cestu nosí smůlu"? Již ve starém Egyptě byla kočka zvířetem bájným a velmi obdivovaným, kterému se stavěli sochy. Jenže, možná pro svou magičnost, povahu nebo ladný pohyb, nebyla vždy jen uctívaná. Prošla i dobou, která pro ni moc vlídná nebyla. Lidé se jí báli. A pokud měla černou barvu, tím spíše. Proč právě černá kočka, která vám zkříží cestu, nosí smůlu, těžko říci. Původ této pověry není tak úplně známý. V dobách upalování čarodějnic se ale věřilo, že právě kočka, zvláště černá, je pro většinu čarodějnic nepostradatelnou společnicí. Byl v ní údajně ukryt ďábel. Pokud někomu černá kočka přešla přes cestu, věřilo se, že se dotyčný se samotným ďáblem setkal.

A mají kočky opravdu devět životů? Kočičí dovednosti a instinkty jsou vědci zkoumávány již řadu století. Snaží se vniknout do kočičí motoriky a probádat jejich nadpřirozené schopnosti. Kočky jako Supermani přežijí pád i z těch nejvyšších pater a dopadnou pokaždé na všechny čtyři. Jejich tělo se dokáže natolik obratně zkoordinovat a flexibilně se adaptovat způsobu dopadu, aby se jim nic nestalo. Jejich svalové proporce, pružnost, síla a ohebnost kostí jim zaručují stoprocentní šanci přežít i téměř nemožné. Kočka se dokáže vylízat i z těch nejhorších ran.

Každé malé dítě zná bílou kočičku Hello Kitty (ハローキティ, Harō Kiti) Je to kreslená postava miloučké kočky s červenou mašličkou  vytvořená japonskou designérkou Juko Šimizu. A je to kočka, co dovede pěkně vydělávat! Ochranná známka Hello Kitty dosáhla globálního rozšíření a na licenčních smlouvách vyprodukuje více než 1 miliardu dolarů ročně.

Vzpomenete si na hlášku z filmu Marečku, podejte mi pero? Šlajs: „Prosím, pane profesore, zazpíváme si." Dávno před tímto  filmem si mohli zapívat ”Kocourkovští učitelé", původním názvem Pěvecké sdružení učitelů kocourkovských (neboli PSUK). Zkráceně zvané též Kocouři bylo poloprofesionální pěvecké sdružení, jež působilo na scéně české populární hudby prakticky od konce 1.světové války až do roku 1957. Jednalo se o komické, satirické, humoristické a recesistické pěvecké sdružení, které původně vzniklo jako čistě amatérská studentská legrace, jež původně chtěla humornou formou parodovat někdejší škrobenost velkých učitelských pěveckých sborů.

A poslechnout si můžeme hard rockovou hudební skupinu z Mladé Boleslavi Kočky neberem. Pláče kočka je česká hudební skupina v Praze. A v Chlumci mají dětský pěvecký soubor Koťata.

A co malíři? Známá rytina Václava Hollara Dobrá kočka, která nemlsá. Jiří Kovařík-Černá kočka. Spoustu koček namaloval autor kreslených vtipů Pavel Kantorek. Krásná koťata od Heleny Zmatlíkové známe z dětských knížek. Čapkova kočka z  Povídání o pejskovi a kočičce.Taky sochaři se činí: Marta Jirásková - Sedící kočka, Ležící kočka nebo Bohumil Vlček -  Stojící žena s kočkou ...

 

Hospody, restaurace, kavárny či penziony si taky berou kočky do názvů.

Takovou Hospodu u kocoura mají v Praze, Hradci Králové, České Lípě a Nymburku. Restaurace U kocoura nás přivítá v Ostravě. Grand restaurant Zelená Kočka v Brně. V restauraci U tří koček se můžeme najíst v Plzni a Ústí nad labem. Nekuřáci uvítají kafe v kavárně Vypálené koťátko. Do restaurace U kocoura Olivera chodíme u nás v Bohumíně. Ve Velkých Karlovicích se ubytujeme v Chalupě u kocoura. Penzion U kocoura najdeme v Desné, Mikulově, Rožmberku a Velkých Opatovicích. Penzion U kočky je v Mutěnicích. Hotel Černá kočka naleznete na úpatí Orlických hor. V Táboře mají vinotéku U černého kocoura. Galerii U modré kočky navštívíme v Příbrami...

 

Další významy koček:

Kočka-výraz pro hezkou dívku či ženu.
Kočka-součást mostového, portálového nebo věžového jeřábu, posuv háku po rameni.
Devítiocasá kočka-brutální důtky používané dříve k výkonu tělesných trestů v britském námořnictvu.
Kocouři/kocúři - fleky či šmouhy vzniklé chybnou technikou malby.
Kocour-ruční okružní pila či druh hoblíku.
Kočičí hlavy-dlažba
Kočičí hřbet-cvik na protažení páteře.
Kočičí jazýčky-čokoládové cukrovinky. 
Kočičák-pokrm z brambor a kysaného zelí.
Kočičky-jehnědy vrby jívy 
Kočičí kokain - Šanta kočičí (Nepeta cataria) -rostlina 

 

A co takový kočkopes? Chimérické stvoření se dvěma hlavami a dvěma protichůdnými charaktery. Říká se tak i slátanině, kdy se nesmyslně spojí různé materiály, části, politické směry...např. zaměstnanci pražského dopravního podniku tak nazvali jeden zvláštní tramvajový vůz.

A mají kočky původ v kocovině? Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina, kterým se označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina nabývat dnešního významu pod vlivem německého výrazu Kater, které označuje nejen kocoura, ale i stav po alkoholovém opojení. Dříve se také říkalo Katzenjammer (kočičí nářek). Je to stejně zvláštní, že z opice se do rána stane kočka, vlastně kocovina - no nevím, tohle si kočky a kocouři určitě nezaslouží. Takže končím, další kočky, kocoury, koťata a kočičoviny si můžete hledat sami.

 

Čerpáno z Internetu

Foto - Olga Štolbová

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%