Foto

Čtyři z pěti internetových
obchodů porušují zákon

13. 8. 2012

Při 567 kontrolách internetových obchodů zjistili inspektoři porušení jedné či více povinností ve 460 případech, zejména se jednalo o poskytování neúplných či zavádějících údajů a o problémy při reklamacích.

Podle sdělení České obchodní inspekce (ČOI) tak nevyhovělo 81,1 procent subjektů. "V téměř polovině zjištění, prokázali inspektoři prodávajícím porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik, respektive klamavých obchodních praktik. Ve většině případů se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů. Ať již o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy, nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících," stojí ve zprávě ČOI.

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo, že prodávající řádně neinformovali spotřebitele o podmínkách reklamace, což se týkalo plné třetiny případů. Dalším často zjišťovaným nedostatkem při obchodování prostřednictvím internetu patřilo nedodržování povinností při přijetí a vyřízení reklamace včetně nerespektování zákonem stanovené lhůty k jejímu vyřízení.

Internetovým obchodům, které si nepočínaly v souladu se zákony, inspekce udělila pokuty. "Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo v 1. pololetí roku 2012 pravomocně uloženo 408 pokut v celkové hodnotě 1,3 milionu korun. Další případy jsou dosud v šetření, nebo uložené pokuty nenabyly právní moci," uvedla ČOI. Nechybí podle ní ani případy, kdy se praktikami provozovatelů e-shopů zabývají orgány činné v trestním řízení.

e-shopy klamání zákazníků
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.