Téma týdne: Zdravý život po padesátce
FOTO: autorka

Téma týdne: Zdravý život po padesátce

4. 2. 2017

Když jsem si přečetla téma týdne, rozhodla jsem se přerušit konečně letošní literární absenci a vyjádřit se k otázce diet, hubnutí i zdravého životního stylu.

Nejdřív musím zavřít oči, vrátit se tak o půlku století a vetřít do hloučku náctiletých holek. Je středoškolská přestávka. Dívky stojí mezi lavicemi a o něčem soustředěně diskutují. Zvedají minisukénky, vyhrnují rukávky, vytahují trička a předvádějí malé zaoblinky jejich půvabného mládí. V té době byla módní ikonou průhledná Twiggy. Takže jakýkoliv faldík na těle nás provokoval. Neexistovaly zázračné pilulky, ani léčebné metody dneška. Musely jsme se spokojit s řadou zaručeně osvědčených diet. A bylo jich dost. Čokoládová, šlehačková, vajíčková.

Ta poslední - to se jedla stále jen uvařená vajíčka. Takže po třetím dnu mě našla maminka omdlelou v koupelně. Ani nemusím popisovat rodičovskou reakci. Přesto jsem měla stále dojem, že mám na mou nízkou výšku příliš velká prsa, krátký krk a tučná, zaoblená kolena. Jak jsem záviděla mé vysoké spolužačce dlouhé a hubené nohy.  

V poslední době se už ani nevážím. Twiggy dávno vyšla z módy. A když se tak dívám na některé sebejisté mladé dámy, kterým v letním tričku přetékají faldy přes upnuté džíny, cítím se docela štíhlá. Pak jdu kolem výlohy a mrknu do ní. Zděsím se a začnu se kárat.  

Nedávno jsem se přiznala na kontrole panu doktorovi, že miluju sladký. Podíval se na chytrý papír. „Ale Vy máte cukr pod normálem.  Musíte hlídat jen trochu tuky.“  Překvapilo mě to, protože koláčky necukruju, ale zasypávám bílými závějemi. A oříškové dorty z pravého másla od Hájka přímo zbožňuju.

Asi nejsem ten vzorový typ seniorky, která žije zdravým životním stylem. Ale není to se mnou tak hrozné. Občas jdu v zimě na běžky, v létě si vyjedu na kole, zaplavu, zaturistikuju, makám na zahradě a vedle sladkostí jím i zeleninové saláty. Hlavně se nepřecpávám.

No, jak si tak sahám na břicho, přeci alespoň pár kilo by mělo jít dolu. Jenže sportujte při inverzi a večer vám to utrhne plíce.

Jako ukázku přikládám dvě trochu nejasné fotky osmnáctiletého buřtíka. Hloupé mládí!

 

hubnutí zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.