Suchej únor. Víte, co to je?
Ilustrační foto: ingimage.com

Suchej únor. Víte, co to je?

31. 1. 2017

Letos už popáté začíná akce Suchej únor. Spočívá v tom, že se lidé tento měsíc pokoušejí nepít žádný alkohol. Akce má čím dál větší rozsah, zapojují se do ní mladí studenti i muži vysokého věku, lidé různých profesí i takzvané celebrity. 

S akcí začali pánové, kteří se sdružují ve spolku Liga otevřených mužů. Zkrátka muži,  kteří se snaží  chovat tak, jak by se měl chovat správný chlap. „Díky tomu máme možnost poznat, jak na tom s pitím vlastně jsme, když si jeden měsíc dáme od alkoholu odstup, vysvětluje Martin Jára, z Ligy otevřených mužů. Kampaň pořádá společně se Státním zdravotním ústavem a Klinikou adiktologie  1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Důvod je celkem prostý: My Češi a Češky pijeme čím dál více. Takže v počátcích byla akce primárně určená mužům, nyní se už do ní zapojují i ženy, které chtějí zjistit, co se stane, když si večer nedají pravidelnou sklenku či dvě vína. A jsou do ní zapojeni lidé různého věku.

„Pití alkoholu se stalo společenskou normou a součástí identity českého muže, „ říká Martin Miovský, přednosta kliniky adiktologie. „Přes devatenáct procent mužů pije každý den nebo téměř každý den. Suchej únor je příležitost, jak toto téma zviditelnit a dostat do veřejné diskuse,“ dodává. Lékaři se čím dál častěji setkávají s problémem nadměrného pití u lidí vyššího věku. „O seniorech se v souvislosti s pitím alkoholu moc nemluví, přestože poruchy tímto vyvolané jsou v této věkové skupině časté a jsou spojené se závažnými zdravotními problémy,“ podotýká Petra Vondráčková z kliniky adiktologie. V řadě zemí, například ve Velké Británii běží kampaně zaměřené právě na pití lidí vyššího věku. „Pravidelné pití alkoholu denně nebo téměř denně se stává na prahu stáří čím dál běžnějším jevem. Pro zhruba polovinu mužů se každodenní sklenka stává zvykem,“ upozornili autoři britské studie o alkoholismu seniorů v článku v časopise BMC Medicine.

Otázka je, co je pití zdraví prospěšné a co škodlivé. V kontrastu s varovnými články o pití seniorů se totiž setkáváme s články o tom, že sklenka vína každý večer příznivě působí na jejich zdraví. Tak kdo se s v tom má vyznat, že?

Problém je v tom, že každodenní sklenka časem může přerůst ve sklenky dvě, tři .  A hlavní potíž  je ve vyšším věku to, že většina lidí užívá nějaké léky a k nim alkohol prostě nesedí.  Každopádně statistiky mluví jasně:  Do seniorského věku se dostává generace zvyklá pít více než je zdrávo a případů, kdy lidé vyššího věku budou mít problémy s tím, že jejich zvyk dávat si denně nějaký ten alkohol jim bude způsobovat vážné zdravotní problémy. Akce Suchej únor tedy má být takovou zkouškou, prověrkou, jestli jsme bez pití schopni měsíc být, co to s námi bude dělat, zkrátka dobrovolný zajímavý test. Jeden z jeho loňských účastníků Martin Říha vypráví: „Bylo to zajímavé. Uvědomil jsem si, že se dokážu ve společnosti výborně bavit i bez alkoholu. Mám dobrou náladu, lépe se mi spí a lépe probouzí. Kruhy pod očima zmizely stejně jako přebytečná kila, která jsem pravidelným pitím nabíral.“

Takže Suchej únor je tady i letos a berme ho jako zajímavou příležitost zkusit se otestovat, ať je nám dvacet nebo sedmdesát let. Vratislava

alkohol životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%