Jaký byl rok 2016 a jaký bude 2017?
FOTO: autor

Jaký byl rok 2016 a jaký bude 2017?

24. 1. 2017

Před týdnem ukončil Martin Demčák (viz http://bit.ly/2iRGyry) anketní dotazování  o tom, jak lidé hodnotí uplynulý rok a jak se dívají do nového. Dotazování se zúčastnilo 1694 lidí různého věku, a tak mě napadlo, jak by dopadlo srovnání mezi mladšími a staršími. Jako mladší jsem vzal dotazované ve věku do 57 let, abych mohl zjistit zvláštnosti starší kategorie, tj. 58letých a starších. Mladších vyplnilo dotazník 1490 lidí (z nich dokonce 135 ve věku do 18 let), starších bylo 206. Byli ze všech krajů ČR, psali i Češi v zahraničí. Pochopitelně vůbec nešlo o nějaký statisticky reprezentativní průzkum, který by se dal zobecnit na všechny lidi v ČR. Ale v tom množství se přece jen už objevují určité charakteristické rysy a některé z nich tu popíšu.

První otázkou bylo, jak lidé hodnotí rok 2016 z hlediska celé České republiky. Ti starší hodnotí loňský rok pro ČR častěji jako dobrý – činí tak 75% starších, ale jen 63% mladších lidí. Leč pozor, mezi těmi, kdo hodnotí rok jako určitě špatný, je už zase silná menšina těch starších (7%). Domněnka o smířlivějším či optimističtějším stáří se tak nepotvrdila. Spíš to, že je mezi námi málo početná, ale jasná skupina velmi nespokojených.

A co pro každého z nás osobně? Jaký byl rok 2016 pro samotného dotazovaného? „Velmi dobrý“,  psalo 20% mladších a 11% starších. Tady už se nemůžeme tolik divit, protože tu nejde o optimismus v pohledu na svět, nýbrž o často citelné působení vlastních zdravotních a jiných potíží. Přesto však i mezi staršími jasně převládá kladné hodnocení: Velmi dobrý nebo spíše dobrý byl rok pro 58% starších a spíše špatný nebo velmi špatný jen pro 18,5%. Tak sláva, přejme si to. (Těch zbývajících 23,5% hodnotilo rok jako průměrný ve smyslu „ani dobrý, ani špatný“ nebo „v něčem dobrý, v něčem špatný“.)

Zato otázka, jak bude v letošním roce, tak tam jsme my starší poněkud „propadli“. Nevíme, jestli to autor průzkumu M. Demčák i samotní dotazovaní chápali jako lepší pro ně samotné či pro ČR anebo dokonce pro celý svět, ale určitým příznakem v našem očekávání to je. Lépe bude letos podle 58% mladších, ale jen podle 32% starších a naopak hůře bude podle 8% mladších a 17% starších. Ale sláva, přece jen jasně převažuje kladné vidění nedaleké budoucnosti – je to právě těch 32% versus 17%, čili zhruba 2:1.

Graf pod článkem ukazuje, že výskyt mladších (modrých) optimistů je větší než mladých (modrých) pesimistů, avšak také že mladší optimisté jsou častější než starší (zelení) optimisté.  Mezi pesimisty je tomu naopak – je zde vyšší podíl starších než mladších.  

Zajímavou četbu poskytují odpovědi na otázku Kdo v roce 2016 nejvíce ovlivnil váš život? Zpracoval jsem přehled odpovědí. Vynechal jsem ty, kteří na tuto otázku neodpověděli, ostatní jsem seřadil podle věku a pak ještě rozdělil na muže a ženy. Některé odpovědi byly totožné, tak jsem je sloučil a uvedl jejich počet. Všimněte si té úžasné rozmanitosti (v těchto věkových skupinách si asi jen málokdo z nás dělal legraci). Muži, jak to je běžné, bývají méně sdílní, tak se nedivte, že tolik převažují odpovědi žen.

 

Skupina 58-67 let - muži:

já – celkem 4x
dcera 2x
dcera se provdala do Francie
Audrey Tautou (herečka)
Karel Gott
narození vnoučat
náš psí mazel Axík
papež František
parlament ČR, islamizace Evropy
přítel
rodina a práce
ředitel mého nynějšího zaměstnavatele
studium historie
úřad práce
vláda
zaměstnavatel

 

Skupina 58-67 let - ženy:

já – 7x
maminka, matka 4x
vnučka 4x
vnoučata 3x
dcera 3x
bratr - zemřel
kamarádka
manžel a neustálá péče o něho, pak jeho úmrtí.....manželův syn mě terorizuje, vykázal mě a můj majetek z domu, který jsem s manželem stavěla 6 let a 31 let v něm bydlela
moje děti
nemoc
neschopní evropští politici
nový partner
přátelé
přítel
přítel a syn
rodina mého syna, vnoučata
syn
špatná politika špatných lidí ve vládě ČR a v EU
špatně vybraná kamarádka
tchán
Višvaguru Mahéšvaránanda, sestřenice z Estonska a vnouček
zdravotní stav
zřizovatel

 

Muži 68 let a starší:

já sám 2x
Babiš, Sobotka a jejich přihrávači mi škodili, pomohl jsem si sám svou prací
děti
Merklová
Miloš Zeman
negativně Babiš
nejasné vyjadřování k migraci a postoje k armádě
onemocnění dcery rakovinou
přítelkyně a vlastní rodina
Vladimír Vladimirovič Putin
vnoučata

 

Ženy 68 let a starší:

já sama 4x
dcery a vnuci
děti
zdraví dcery
manžel
nemoc a smrt bratra
vnučka
vnuk
pravnouček
p. Robejšek
Petr Pithart, Magdalena Vašáryová, slovenský prezident Kiska, Tomáš Halík
prezident Zeman a jeho názory na politiku
zvolení Trumpa presidentem

 

Tak si to všechno přeberte, jak chcete, nechte se inspirovat nebo přidejte své mínění.

 

průzkum
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.