Miroslav Táborský: Už vím, kde najít klenoty
FOTO: archiv České televize

Miroslav Táborský: Už vím, kde najít klenoty

20. 1. 2017

Česká televize začíná vysílat další sérii úspěšného pořadu Národní klenoty. Provází jím herec Miroslav Táborský. „Některé naše památky jsem navštívil až díky tomuto pořadu,“ říká. Oblíbený herec rád cestuje a poznává zajímavá místa. Práci moderátora cestopisného naučného pořadu tedy označuje za splněný sen. 

Které místo či objekt vás mimořádně zaujalo?
Jestliže se mi třeba líbily jihočeské rybníky nebo Český ráj, nemohu to srovnávat s ostravskými doly. Tam je to o jiné kráse, jiné hodnotě. Já bych tedy nerad vybíral, protože jsem s velkou chutí a rád navštívil všechny.

Vy jste se narodil v Praze. Co z tohoto města tentokrát diváci uvidí v Národních klenotech?
V Praze jsem se narodil, ale dětství a mládí, kdy se člověk nejvíce formuje, jsem prožil v Hradci Králové.  Praha je prostě jedinečná. V první sérii Klenotů byly o ní dva díly, protože do jednoho by se to nevešlo. Tentokrát se přidává Müllerova vila, letohrádek Hvězda a Břevnovský klášter.

Cestujete rád?
Ano. Přiznávám, že to je i jeden z důvodů, proč jsem práci na tomto cyklu přijal. Sám od sebe se člověk nevypraví tak snadno, ale spojení práce s poznáváním a potěšením je ideální. Znám to i z práce herecké, některá místa jsem objevil jen díky tomu, že jsem tam třeba dříve natáčel nějaký film. Protože krásná místa jsou logicky filmaři využívána.

Jak tedy vypadají vaše dovolené?
Moc jich nemám. Navíc jsem se před lety přiženil na šumavskou chalupu, a jak ví většina chalupářů, chalupa si žádá čas. Ale i tak pobyt na Šumavě vždy spojuji s nějakým poznáváním. V posledních letech si nacházím víc času i na jiná místa a v nich navštěvuji hrady, zámky nebo jen krásné vyhlídky.

Je to vůbec práce nebo hlavně zábava, moderování takového pořadu jako jsou Národní klenoty?
Natáčení trvá třeba dvanáct hodin. Máte plán záběrů a třeba hned v tom prvním vám zajde slunce, pak někdo začne sekat trávu, záběrem projde turista, nedaleko se rozhouká sanitka a moderátorův vstup musí vypadat jako idylka sama. Navíc je to dokument, takže nemáme štáb a prostředky k uzavření památky, kterou natáčíme. Někde nám ale hodně vycházeli vstříc. Ve Slavonicích nám například vyklidili celé to krásné renesanční náměstí. Dá se říci, že mimo Prahu byli hodně vstřícní. Ale celkově to je samozřejmě práce krásná a velmi příjemná.

Česká televize začíná dokumentární cyklus o památkách nominovaných na seznam UNESCO vysílat od středy 15.února. Bude vždy od 21.30 na ČT 2 a jde o nové díly úspěšného dokumentu z roku 2012, který ukazoval památky, které už jsou na seznamu světového dědictví UNESCO zapsané.

cestování Česká televize kultura rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%