Mezinárodní den památky obětí holocaustu
FOTO: autorka

Mezinárodní den památky obětí holocaustu

26. 1. 2017

27. ledna 2005 byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů za "Mezinárodní den památky obětí holocaustu." Lidé si během tohoto dne mohou vzpomenout na památku přibližně šesti milionů židovských obětí během holocaustu za druhé světové války. Den nebyl vybrán náhodně. 27.ledna 1945 příslušníci Rudé armády osvobodili nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka). Jednalo se o největší německý vyhlazovací tábor, na jehož území bylo za pomoci vraždícího plynu Cyklonu B, takřka absolutním hladověním, tvrdým pracovním režimem a absencí zdravotnické péče zavražděno přes milion lidí.

Často zde píši o národních zvycích a tradicích, které si Židé připomínají v průběhu roku. Proto jsem si dovolila také připomenout i hrůzy nacistických pogromů a likvidaci celého národa. Chtěla bych jen připomenout, že první transport Židů z Protektorátu Čech a Morava se konal 16.října 1941 a směřoval do Lodže. V transportu bylo tisíc židovských příslušníků, zahynulo jich 973 a zpět se jich vrátilo pouze 27.

Kdo čekal, že po tragickém období druhé světová války, kdy díky nacistům zmizelo 6 milionů Židů, vezme za své tradiční obviňování Židů z všeho špatného, co se kdy kde komu přihodilo, ten se spletl. Z antisemitského hlediska byl holocaust velkou potíží a politickou překážkou. Nevýslovné barbarství v Osvětimi a dalších táborech smrti budí odpor slušných lidí bez ohledu na politické zaměření a antisemity vylučuje ze společnosti. Jestliže holocaust je důsledek antisemitismu, kdo by pak chtěl k takovému hnutí patřit?

Pořád existují tzv. "popírači holocaustu", kteří tvrdí, že žádná Osvětim neexistovala, nebo že se strašlivě přehání a nebo že o konkrétních skutcích nacistické vedení nevědělo. Největším koncentračním táborem na našem území byl Terezín. Branami tohoto tábora prošlo celkem 140 tisíc mužů, žen a dětí. Přes 35 tisíc jich v Terezíně zahynulo. V nejkrušnějších dobách mezi hradbami Velké pevnosti se tísnilo až 58 tisíc Židů - pro srovnání - před druhou světovou válkou měl Terezín jen 7 tis. obyvatel.

Jinak o holocaustu - my Židé říkáme šoa - jsem se zmínila ve svém článku Yad Vaschem - památník  holocaustu v Jeruzalémě. Titulní obrázek u tohoto článku je právě nafocen v tomto muzeu. Já vždy při své návštěvě Jeruzaléma památník navštěvuji, abych se poklonila památce zavražděných Židů.

Děkuji všem, kteří v tento den věnují vzpomínku obětem nacistické zvůle.

Shalom

Literatura: při zpracování tohoto článku byly některé údaje čerpány z podkladů  památníku Yad Vaschem v Jeruzalémě

 

Židé
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.