Půjčky pro seniory? Existují, ale pozor!
Ilustrační foto: ingimage.com

Půjčky pro seniory? Existují, ale pozor!

12. 1. 2017

Když přijde do banky s žádostí o půjčku člověk ve věku nad pětašedesát let, má mnohem menší šanci, že ji dostane, než kdyby byl mladší. Ageismus, tedy diskriminace kvůli věku? Vždyť ji třeba splatí poctivě, na rozdíl od dvacetiletého floutka, který bez problému půjčku dostane. Jak se to vezme, každopádně, čím jsme starší, tím je třeba být při půjčování peněz obezřetnější. Tady je přehled nástrah a možností, které je dobré znát.

Na internetu se objevuje čím dál více nabídek na půjčky pro seniory. Je to reakce na to, že se lidé dožívají čím dál vyššího věku v dobré kondici. To znamená, že rekonstruují byty, kupují nemovitosti, opravují je i ve věku, kdy už se dříve pro seniora slušelo jen sedět na zápraží a pozorovat pravnoučata hrající si pod hruškou. Jenže pozor, všimněme si, že naprostou většinu těchto půjček nenabízejí banky. Ty se půjčování peněz lidem vyššího věku spíše vyhýbají nebo si žadatele pořádně proklepnou. A tak je tu prostor pro společnosti, které se zabývají půjčováním peněz. A u těch často hrozí vyšší úroky a různé finty, které člověka mohou přivést do pořádného maléru. Ale stačí si zadat do vyhledávačů výraz: Půjčka pro seniory. Taková záplava nabídek nikdy dříve nebyla. Nabízeny jsou  například půjčky vyplacené ihned, poslané on-line na účet nebo dokonce i takové, které pracovník společnosti přinese dotyčnému seniorovi až domů.

No, nechat si přinést domů pár tisíc s tím, že do měsíce je třeba vše vrátit a zaplatit tři tisíce navíc, to udělá opravdu jen velký zoufalec bez finanční gramotnosti. Bohužel, i takové případy se vyskytují právě mezi lidmi vyššího věku, kteří neumí v džungli finančních produktů takzvaně chodit. Výsledek?

„Čím dál častěji Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí přímo na účty věřitelům peníze určené na účty důchodcům. Z důvodu zřízení exekuce tak byla vyplacena téměř miliarda,“ říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. Ano, mnozí senioři se tak zadlužili, že už jim část penze vůbec nechodí, ale je odesílaná přímo na účty těch, kteří jim půjčili. Přesněji, společnostem zabývajícím se půjčováním peněz či bankám.

„Problém je v tom, že půjčky, které se tváří jako určené speciálně pro seniory, mohou některým lidem vyššího věku připadat bezpečnější než takzvaně normální půjčka, ale je to samozřejmě nesmysl. Půjčka je půjčka, hlavní je pohlídat si výši úroků a propočíst si, zda po celou dobu splácení na to splácení skutečně budeme mít,“ říká Martina Králová, která působila v různých finančních poradenských společnostech. Dodává však, že zvyšující se počet let, které nyní senioři prožívají aktivně a v dobré kondici, z nich samozřejmě činí pro finančníky zajímavější cílovou skupinu, než tomu bylo ještě třeba před deseti lety.

Takže tady jsou možnosti, jak si i ve vyšším věku půjčit peníze a nedostat se do maléru.

Porovnejme si nabídky co nejvíce institucí. Nikdy se nerozhodujme pod tlakem a pro tu na první pohled nejvýhodnější. Obvykle se za ní skrývá nějaké „ale“.  Když už, tak se rozhodněme pro některou z bank, se kterými je v případě problémů často serióznější jednání než s nebankovní společností. Když nás banka odmítne, není to jen tak, jsme pro ni prostě rizikový klient. Není to důvod k naštvání se na banku, ale zamyšlení: Proč nepřipadáme jako rizikový klient i té další společnosti, která nám chce půjčit ochotně a ihned. Divné, ne?

Můžeme využít takzvanou americkou  hypotéku. To znamená, že svou nemovitost zastavíme bance a žijeme za peníze takto získané. Tento model funguje v řadě zemí světa, ovšem rozhodně není vhodný pro lidi, kteří na své nemovitosti lpí, případně ji budovali s tím, že ji budou využívat jejich potomci. Možností, jak zastavit nemovitost a žít z peněz za to získaných je více, vždy je však třeba vše pečlivě prozkoumat s pomocí právníka a mít jasno v tom, co se stane, v případě nenadálého úmrtí. Abychom potomkům nepřidělali starosti nebo je nepřipravili o dědictví.  Ovšem pro lidi, kteří třeba mají velký dům, jsou v něm sami a veškeré příjmy z důchodu jdou na provoz toho domu, to není špatná možnost, jak přijít k penězům, za které si mohou užít zbytek života.

Důležité je provést si propočet příjmů a výdajů. Nezapomínejme, že když trávíme penzi v páru, máme dva důchody. Takže se z jednoho dá půjčka splácet. Malér nastává, když jeden z partnerů zemře. Z jedné penze se už půjčka obvykle splácet nedá. Takže při rozhodování u půjčování peněz vždy dopředu uvažujme, co se v našem životě může stát a o kolik by jednotlivé události jako smrt partnera, úraz či dlouhodobá nemoc naši schopnost splácet ovlivnily. Obvykle dojdeme k závěru, že by ji ovlivnily brutálně.

„Exekucí na důchod stále přibývá, evidujeme jich k osmdesáti pěti tisícům, což je nárůst o pět tisíc případů za rok,“ upozorňuje Jana Buraňová z České správy sociálního zabezpečení. Zvyšuje si i částka, jakou srážky představují.

Dobré je proto vědět i toto:

Na důchod nemůže být uvalena exekuce, pokud jeho výška nepřesahuje 6 180 korun. Exekuce se však může vztahovat na všechny typy důchodů. Tedy dluh může být strháván nejen z důchodu starobního, ale i invalidního, pozůstalostního, z příplatků k penzi. Minimálně však dotyčnému dlužníkovi musí zůstat těch 6 180 korun a částka se může zvyšovat, pokud dotyčný vyživuje nějaké osoby, tedy o 1500 na osobu. Jedná se například o případy seniorů, kteří se starají o osiřelá vnoučata nebo nemohoucí příbuzné.

Pokud se v penzi dostaneme do situace, že nutně potřebujeme půjčit peníze, protože nám třeba přestalo jezdit auto, bez něhož se neobejdeme nebo nám zatéká střechou do domu, nejlepší samozřejmě je mít příbuzné, kteří půjčí. To je samozřejmě ideální model. Málokdo má však takové štěstí, že se v případě nouze objeví vnuk se slovy: „Babi, nedělej si starosti, už jsem volal opraváře a o placení se nestarej.“  Častější je, bohužel, model, kdy se babička zadlužila právě proto, aby pomohla vnukovi a teď má problémy se splácením.

Takže, ať už jde o půjčování dětem, vnukům či sami pro sebe, pozor na všechny ty velmi jednoduše se tvářící nabídky půjček pro seniory, které zaplavily internet. To, že jich je teď tak hodně, je podezřelé. 

 

Řešili jste někdy svou finanční situaci půjčkou? Podělte se s ostatními čtenáři o své zkušenosti ve vlastním příspěvku k tématu. Poraďte jim, na co si mají dávat pozor, kde si nepůjčovat, čeho se vyvarovat. Právě vaše zkušenosti mohou být pro ostatní čtenáře cenné.

peníze půjčky a úvěry
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%