Novoroční předsevzetí. Která nemají smysl?
Ilustrační foto: ingimage.com

Novoroční předsevzetí. Která nemají smysl?

29. 12. 2016

Třetina Čechů si začátkem každého roku dává nějaké předsevzetí. Většinou se týká toho, že zlepší své zdraví, svou kondici. Naprostá většina z nich je ale nikdy nedodrží. Čím to je? Lékaři, psychologové i výživoví poradci se shodují v tom, že si většinou dáváme předsevzetí příliš razantní. Předem o nich tušíme, že není v našich silách je dodržet, ale nechceme v tomto směru troškařit.

Na začátku roku 2017 se zřejmě situace nijak výrazně nezmění, ale jedna dobrá zpráva v této souvislosti tady je: Čím je člověk starší, tím přistupuje k novoročním předsevzetím s větší rezervou.  Když už si nějaké dá, obvykle jsou to reálné cíle. 

Agentura STEM/MARK provedla na toto téma průzkum pro společnost výživových poraden Naturhaus. Vyplynulo z něj, že s rostoucím věkem důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Jinými slovy, čím jsme starší, tím více je nám jasné, že žít zdravěji můžeme začít kdykoli a nemusíme kvůli tomu dělat humbuk začátkem roku. Podle průzkumu si novoroční předsevzetí někdy dala více než polovina lidí, vedou mezi nimi ty vysokoškolsky vzdělaní.

Nejčastěji ztroskotává předsevzetí: Tento rok přestanu kouřit. Další zajímavý poznatek ze zmíněného průzkumu: Ženy svá předsevzetí vzdávají rychleji než muži, téměř třetina po prvních pár dnech.

„Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že je lidé neberou moc vážně a staly se určitým stereotypem,“ říká výživová poradkyně Štěpánka Štěpánová. „Člověk by si rozhodně neměl dávat nereálné cíle, například, že zhubne deset kilo za měsíc,“ upozorňuje.

Průzkum naznačil, že i v roce 2017 si většina lidí bude dávat předsevzetí týkající se zdravého životního stylu. V tomto směru se neukazují rozdíly mezi věkovými kategoriemi, zdravěji by chtěli žít třicetiletí stejně jako sedmdesátiletí.

„Už samotný výraz novoroční předsevzetí, je podivný, protože, pokud chci ve svém životě něco změnit, proč s tím čekat na určité datum,“ upozorňuje na další úskalí tohoto fenoménu lékařka Kateřina Cajthamlová. „Lidé se často snaží začít držet diety a cvičit od začátku nového roku, přitom v zimním období tělo naopak potřebuje spíše klid a výživnější teplá jídla, zatímco na jaře každý z nás cítí, že touží po pohybu a lehčích potravinách jako je zelenina a ovoce,“ vysvětluje. „Navíc, pokud někdo opravdu cítí, že chce něco v životě změnit, je nesmyslné si říkat: Tak, teď se ještě o Vánocích a o Silvestru přejím sladkého a pak si ho už v dalším roce nedám ani kousek. Kdo ke změně přistupuje takto, obvykle po ní vlastně ani netouží, když ji tak oddaluje,“ doplňuje.

Průzkum pro společnost Naturhaus naznačil, že sedmdesát pět procent českých žen se v roce 2017 chystá zhubnout, jedenáct procent mužů je odhodláno omezit pití kávy. Třetina vysokoškolsky vzdělaných lidí plánuje v novém roce najít větší rovnováhu mezi prací a volným časem. Čtyřicet čtyři procent dotázaných uvedlo, že chce jíst zdravěji než dosud. Čtyřicet jedna procent věří, že v roce 2017 bude více sportovat. Hubnutí, zdravé stravování a sport, to je tradiční svatá trojice, která stojí na prvních příčkách předsevzetí a pro rok 2017 tomu není jinak. 

A co vy? Dáváte si novoroční předsevzetí a daří se vám je dodržet? Nebo je považujete za zbytečná a máte dostatek disciplíny změnit svůj život k lepšímu kdykoli, kdy se rozhodnete?

Nový rok
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%